A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Európa vezetésének nem betelepíteni kell a migránsokat, hanem kiszállítani őket a saját hazájukba – jelentette ki a kormányszóvivő. Hollik István emlékeztetett: hétfőn a német, a francia, az olasz és a máltai belügyminiszter elfogadott egy javaslatot a kötelező betelepítési kvótáról, amit nemsokára az uniós belügyminiszterek tanácsa elé terjesztenek. A kormányszóvivő erre úgy reagált: Magyarország a migránsok hazaszállításában szívesen vállal feladatot, de „arról szó sem lehet, hogy részt vegyünk a betelepítésben és a kötelező szétosztásban”. A kormány ezután is tartja magát a magyar emberek akaratához, azaz semmilyen betelepítési kvótát, kötelező elosztási mechanizmust nem támogat – közölte. A kabinet fenntartja azt a véleményét – folytatta Hollik István -, hogy a migráció veszélyezteti Európa biztonságát, ezért nem a határokat kell megnyitni, a bevándorlókat pedig szétosztani, hanem a határokat tengeren és szárazföldön egyaránt meg kell védeni.

 

A Párbeszéd határozati javaslatot nyújtott be a parlamentnek, amelyben azt sürgeti, hogy Magyarország tegyen határozott lépéseket az euró minél korábbi bevezetésének érdekében. A párt frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök és Matolcsy György jegybankelnök „szakadékba taszította” a forintot, mert annak az euróhoz és más valutákhoz viszonyított árfolyama még a gazdasági válság idején sem volt ilyen rossz. A forint pocsék árfolyama azoknak az „egyébként is agyontámogatott” multinacionális cégeknek jó, amelyek euróért adják el a termékeiket, de forintban fizetik a munkásaikat – mutatott rá Burány Sándor.

 

A Fővárosi Közgyűlés rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezik a patkánymentesítési közbeszerzés ügyében, miután a fővárosi önkormányzat közbeszerzési bizottsága kedden határozatképtelenség miatt nem tudott a kérdéssel foglalkozni – mondta Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, Zugló polgármestere, bizottsági tag. A rendkívüli ülés összehívásához szükséges aláírásokat napokon belül összegyűjtik – közölte Karácsony Gergely. Mint mondta, azt remélik, hogy erre az ülésre eljönnek a fideszes képviselők, és meg tudják beszélni ezt az ügyet, amelynek során „szemébe hazudtak” a közbeszerzési bizottság tagjainak, a közgyűlésnek és a budapestieknek. „Mi a magunk részéről mindent megteszünk azért, hogy ennek az ügynek a piszkos hátterét fel tudjuk tárni” – jelentette ki Karácsony Gergely.

 

A Magyar Falu Program keretében 1,5 milliárd forintot használhatnak fel a kistelepülések szolgálati lakások kialakítására, felújítására – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Gyopáros Alpár közölte: a pénzt az ötezer lakosnál alacsonyabb lélekszámú települések pedagógusok, bölcsődei gondozók, rendőrök, orvosok, védőnők, önkormányzati jegyzők, illetve pénzügyi dolgozók elhelyezésére szolgáló lakások kialakítására fordíthatják. A pályázat beadásának határideje október 24., egy-egy település maximum 30 millió forintot nyerhet el és az összeg kifizetése még az idén megtörténik – tette hozzá a politikus. Elmondta: az elmúlt év decemberében meghirdetett, 150 milliárd forint összértékű Magyar Falu Program keretében 15 pályázati kiírás jelent meg, vagyis a most meghirdetett az utolsó.

 

Az iskoláknak szeptember 30-ig van lehetőségük felmérni, hogy tanulóik milyen arányban és mely országokban kívánnak részt venni a kormány által támogatott kéthetes külföldi nyelvi tanfolyamokon – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós közölte, a kormány mindent megtesz a nyelvtanulás támogatása érdekében, mivel az egyaránt jó a magyar nemzetnek és az egyéneknek. Régóta közismert, hogy az egyetemi felvételik nyelvvizsgához kötöttek lesznek, így mindenkinek lehetősége van arra, hogy teljesítse ezt az elvárást – tette hozzá. A kormány ráadásul egy a világon egyedülálló módon is támogatja ezt a célt: minden 9. és 11. évfolyamra járó diáknak, összesen 140 ezer tanulónak lehetővé teszi ugyanis, hogy két hetet töltsön el egy olyan országban, amelynek a nyelvét Magyarországon tanulja – mondta.

 

Külföld:

 

A Noviny.sk nevű szlovák hírportál beszámolója szerint Kövér László rosszul lett a Kazahsztánból Pozsonyba tartó repülőn, ezért a gép kényszerleszállást hajtott végre Lengyelországban.

Az Euronews.hu később azt írta, hogy Kövért Varsóban kórházba szállították, kivizsgálták, majd repülővel hazahozták Budapestre. Szilágyi Zoltán, az Országgyűlés sajtófőnöke azt mondta az MTI-nek, hogy a házelnök jól van, rosszulléte átmeneti volt. A tájékoztatás szerint elővigyázatosságból szálltak le idő előtt az egyébként Pozsonyba tartó szlovák kormánygéppel.

A Bumm.sk szlovák kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Kövér összeesett a repülőgépen. Kövér és Andrej Danko szlovák házelnök hivatalos látogatáson vettek részt Kazahsztánban.

 

Elrendelte a londoni alsóház ülésszakának folytatását a testület elnöke, miután a brit legfelsőbb bíróság végzésében törvénysértőnek mondta ki a londoni parlament ülésszakának lezárását. A határozatban a legfelsőbb bíróság kimondta, hogy a parlamenti ülésszak nincsen lezárva, tehát jelenleg is tart. Az ülésszak lezárását Boris Johnson konzervatív párti miniszterelnök kezdeményezte II. Erzsébet királynőnél. A legfelsőbb bírósági határozat szerint már az uralkodónak az ülésszak lezárására tett indítvány is törvénysértő volt, mivel ésszerű indokok nélkül akadályozta a parlamentet alkotmányos funkcióinak ellátásában. John Bercow, az alsóház elnöke közölte: utasítást adott a parlament tisztviselőinek arra, hogy tegyék meg az előkészületeket az alsóházi ülésszak folytatására. Az ülés a házelnök bejelentése szerint szerdán folytatódik. Bercow hangsúlyozta: nem a parlament újbóli összehívásáról van szó, hiszen a legfelsőbb bíróság végzése szerint az ülés nem ért véget.

 

Távozásra szólította fel Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnököt Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője. Jeremy Corbyn a Munkáspárt Brightonban zajló éves kongresszusán, a végzésre reagálva kijelentette: pozíciójának átgondolására biztatja Boris Johnsont, abból a célból, hogy ő legyen minden idők legrövidebb ideig hivatalban lévő brit miniszterelnöke.

 

Soha, egyetlen amerikai elnököt nem mondattak még le impeachment eljárással, de most Donald Trump ellen megint ilyet kezdeményeztek a demokraták. Trump látszólag örül, mint mondja ez az ő elnöki esélyeit növeli. Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata elnöke bejelentette, hogy megindítják Donald Trump amerikai elnök ellen a vádemelési (impeachment) eljárást.

Az ügy előzménye, hogy Donald Trump július 25-én felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt.   A demokraták szerint az elnök azt kérte ukrán kollégájától, hogy indítson nyomozást a demokrata elnökjelöltségért induló, egykori alelnök, Joe Biden fia ellen. E kérésnek pedig az volt az oka, hogy javítsa saját elnökválasztási esélyeit a demokratákkal szemben. A demokraták azzal is megvádolták az elnököt, hogy az Egyesült Államok azért tartott vissza korábban egy Ukrajnának szánt 400 millió dolláros hadiipari támogatást, mert Trump ezzel nyomást akart gyakorolni a vizsgálat megkezdése érdekében.

 

Az Egyesült Államoknak nincs szüksége közvetítőkre az Iránnal folytatandó párbeszédhez – hangsúlyozta New Yorkban Donald Trump amerikai elnök az Emmanuel Macron francia államfő diplomáciai erőfeszítéseire utaló újságírói kérdésre válaszolva. „Nincs szükségünk közvetítőkre. Ha Irán el akar érni valamit, akkor nem hiszem, hogy szükség lenne rájuk” – mondta Tramp. „Ő a barátom, de nem keresünk senkit közvetítőnek” – tette hozzá Macronra utalva. Újságírók érdeklődésére azt is elmondta, hogy nincs tervbe véve találkozója Haszan Róháni iráni elnökkel, de hozzáfűzte, nem is zárja ki, hogy az ENSZ székhelyén esetleg létrejöhet találkozó. „Én soha semmit sem zárok ki” – mondta Trump. Macron mindenesetre hétfőn tett próbálkozásokat annak érdekében, hogy közvetítőként elősegítse a Washington és Teherán közötti párbeszédet. Egy sajtóértekezleten jelezte, hogy ennek érdekében külön-külön tervez találkozni az amerikai és az iráni elnökkel.

 

Piaci manipuláció miatt vádat emelt a németországi Braunschweig ügyészsége a Volkswagen (VW) vezérigazgatója és felügyelőbizottsági elnöke, valamint egy korábbi vezérigazgatója ellen a járműgyártó csoport dízelbotrányával összefüggésben. Herbert Diess vezérigazgató, Hans Dieter Pötsch felügyelőbizottsági elnök és Martin Winterkorn volt vezérigazgató az ügyészség szerint a törvényi kötelezettségek megszegésével szándékosan túl későn tájékoztatta a részvényeseket a dízelbotrányból fakadó milliárd eurós nagyságrendű költségekről, amivel törvénytelenül befolyásolták a társaság részvényének árfolyamát.  Legkésőbb 2015 júliusában mindhárom vádlott tisztában volt a dízelbotrány várható pénzügyi következményeivel, de a részvények árfolyamát befolyásoló információkat szeptemberig elhallgatták, hogy elkerüljék az árfolyam süllyedését.

 

Gazdaság:

 

A monetáris tanács nem változtatott a jegybanki alapkamat 0,9 százalékos szintjén és a kamatfolyosón sem – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a keddi kamatdöntő ülést követően. A döntés megfelel az elemzői várakozásoknak. A jegybanki alapkamat 2016. május 25. óta 0,9 százalékon áll.  Elemzők szerint a monetáris kondíciók nagyon lassan, fokozatosan szigorodhatnak csak a következő időszakban a beérkező új makrogazdasági adatoktól függően, kamatemelés leghamarabb 2020 második felében elképzelhető.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt keleten erősen, máshol változóan felhős lesz az ég. Keleten eső, zápor is előfordulhat, másutt számottevő csapadék nem valószínű. Délután túlnyomóan erősen felhős lesz az ég, kisebb eső, zápor is előfordulhat. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 14, 23 fok között alakul. Késő este 13, 19 fok lesz. Szerdán országszerte frontmentes idő lesz, a nyirkos, párás idő hatására azonban többeknél alacsony hő- és komfortérzet, az arra hajlamosaknál kopásos ízületi panaszok jelentkezhetnek. A borongós, fényszegény tájakon lehangoltság, kedvetlenség uralkodhat el többeken. A megfázásveszély mellett a megbetegedések kockázata is fokozódik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.