Belváros-Lipótváros egy XXI. századi város lett, ahol az itt lakó polgár valóban emelt fővel járhat

Belváros-Lipótváros egy XXI. századi város lett, ahol az itt lakó polgár valóban emelt fővel járhat

Dr. Rubovszky Csilla, Belváros-Lipótváros alpolgármestere, volt idősügyi miniszteri biztos a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt egy gyermekrendezvényről, az önkormányzat munkájáról, az idősek támogatásáról.

 

A politikus a napokban került a hírekbe egy gyermekrendezvény kapcsán, erről az alpolgármester elmondta, a belvárosi önkormányzat tizenegyedik alkalommal rendezi meg a Gyermekirodalmi Játszóteret, ahol egy kerületi civil szervezet is közreműködik, minden évben ők ajándékozzák meg a gyerekeket édességekkel. Tíz alkalommal nem volt ebből probléma, ám most valamiért mégis elkezdtek vele foglalkozni, mindezt úgy – tette hozzá Rubovszky Csilla, hogy a rendezvényen ellenzéki politikusok is megjelentek, akik szintén jóízűen fogyasztottak az édességekből. Azt is elmondta a politikus, ha amennyiben jövőre is alpolgármestere lesz a kerületnek, akkor is megrendezik ezt az eseményt és akkor is kapnak a gyerekek édességeket. Azt is megjegyezte az alpolgármester, hogy idén is sikeres volt a program, több ezer gyerek jött el a szüleik kíséretében, akik közül a cikkek megjelenése után többen is felhívták a politikust kifejtve az értetlenségüket a támadások miatt, hiszen itt szó sem esett politikáról. A gyerekekkel senki nem fotózkodott, nem használta fel őket senki.

Rubovszky Csilla éveken át volt idősügyi miniszteri biztos, de ettől az évtől kezdve ezt nem lehetett az alpolgármesterség mellett csinálni, a politikus végül úgy döntött, maradni kíván a Belvárosban, hiszen már ötször nyerte meg a saját választókörzetében élők bizalmát.

A saját elképzelését illetően a politikus elmondta, társaival együtt azt vállalják, hogy folytatják az eddigi munkát, hiszen az elmúlt 13 évben, amióta a Fidesz-KDNP pártszövetség vezeti a kerületet, jelentős fejlesztések zajlottak, Belváros-Lipótváros egy XXI. századi város lett, ahol az itt lakó polgár valóban felemelt fővel járhat. A városvezetés ismeri a lakosságot, az emberek részére irányzott támogatásokat biztosítanak, azaz személyre szabott szociális szolgáltatásokat nyújtanak például a gyermekek és az idősek részére egyaránt.

A Belvárosban a parkolás nem könnyű, de az alpolgármester szerint a gondok megoldásában nagyon sokat tett a kerület, egyre több mélygarázs épül, a kerületi lakosoknak az önkormányzati garázsokban ingyenesen biztosít férőhelyet, mármint azoknak, akik leadják a lakossági parkolóhelyüket. Legközelebb a József nádor téren avatnak majd fel egy mélygarázst, ami szintén jelentős segítséget ad a belvárosi parkolás enyhítésében.

Belváros-Lipótváros önkormányzata – mondta el az alpolgármester, kiemelten figyel a kerületi templomokra, gyakorlatilag nincs is olyan hely, ami ne újult volna meg önkormányzati támogatással. A városvezetésnek egy külön támogatási rendszere van a kerület egyházak és épületek támogatására.

Rubovszky Csilla beszélt az idősek helyzetéről, hiszen itt él arányaiban a legtöbb időskorú. Hozzátette, az önkormányzatnak nagyon komoly, önként vállalt támogatása van, például a belvárosi lakások nem mindegyikében van modern fűtés, ezért például 16.800 forintos fűtéstámogatást biztosítanak az egyedülálló időseknek, akiknek nem éri el a nyugdíja a 250 ezer forintot, ez a támogatás november 1-től jár egészen március 31-ig. Természetesen ezen túlmenően számos más típusú támogatást biztosítanak számukra, például az Idősek Világnapjára minden időskorúnak adnak 10 ezer forintot. Arra a felvetésre, hogy nem fogják-e ezt az akciót is kampányeseménynek minősíteni, az alpolgármester úgy válaszolt, egészen nyugodtan nevezzék így, miután évek óta rendszeresen folyósítanak ezen alkalomból pénzt az időskorúaknak.

Rubovszky Csilla azt is elmondta, ezeken túlmenően a városvezetés számára az is fontos, hogy az idősek is igénybe tudják venni azokat a szolgáltatásokat, amelyek a mai fiatalok számára természetesek, ezért például külön programot szerveztek a számítógépes ismeretek átadására, hozzátéve, ez eredetileg egy országos program volt, amit még miniszteri biztosként irányított. Ma már létrehoztak egy országos támogató hálózatot, ahol a közösségi csatornák segítségével online fórumokat is szerveznek az időskorúaknak, például a bűnmegelőzés témakörében az ORFK segítségével. Szerencsére a kerületben szinte mindenhol van gyors wifi hálózat is.