Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP pártszövetség azt teljesíti, amit az emberek kértek

Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP pártszövetség azt teljesíti, amit az emberek kértek

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Magyar Honvédségről, annak fejlesztéséről, de természetesen szóba került még a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor római beszéde is.

Az államtitkár kérdésre válaszolva elmondta, minden évszakra, így a lassan közelgő télre is felkészült a Magyar Honvédség, a katonáknak minden eszközt és felszerelést biztosítanak, ami lehetővé teszi számukra az esküjük teljesítését. A különböző honvédségi létesítmények, a laktanyák, a különböző iskolák és más épületek felújítása, korszerűsítése egy előre meghatározott ütemterv szerint halad, a Zrínyi 2026 Program részeként. Ami a katonai iskolákat illeti, a politikus szerint a legfontosabb feladat itt is, mint minden más oktatási intézményben, az emberre, a pedagógusra hárul. A katonai iskolákban egy nagyon jó, felkészült pedagógusgárda dolgozik, igaz az is, tette hozzá Németh Szilárd, hogy jelenleg még csak Debrecenben működik egy honvédelmi szakközépiskola, de már épül a következő Hódmezővásárhelyen, de ezen túl is szeretnének még több helyen is honvédségi kollégiumokat létesíteni, amelyeket még a 2010 előtti kormányok építettek le. A képviselő szerint egy modern, az új kor kihívásaira megfelelő válaszokat adó oktatási intézményre van szükség, azaz egy új erkölcsű oktatási intézményre. Hozzátette, egykori pedagógusként azt vallja, ezekben az iskolákban is fontosak a tankönyvek, de ezek csupán segédletek, nem ezek határozzák meg egy iskola színvonalát.

A magyar miniszterelnök hétvégén Olaszországban járt, ahol egy rendezvényen beszélt, a mondandójában kritizálta az új olasz kormányt, amelyik megnyitotta az ország tengeri határait. Németh Szilárd ezzel kapcsolatban kijelentette, lehetséges, hogy az új olasz kormánynak nem tetszettek Orbán Viktor szavai, de hallgatóságának, az embereknek nagyon is. Akik ott voltak, de rajtuk kívül még sokan gondolják azt, hogy a magyar miniszterelnök egy tiszteletreméltó politikus, akinek az elképzeléseit követendőnek tartják. Hozzátette, az egy egészen más helyzet, hogy az olasz belpolitikában miként focizták ki a kormányból a volt belügyminisztert, Salvinit, aki nagyon sokat tett Olaszország megvédéséért. Ő a munkájával bebizonyította, megvédhetőek az olasz határok a tenger felől. Ám, végül mégis úgy alakult, hogy az olasz politikai elit bevándorláspárti. A képviselő szerint pont itt kapcsolódik ebbe a történetbe Magyarország, amelyik megmutatja, képes megvédeni saját magát, a magyar kormány, annak vezetője, Orbán Viktor, a Fidesz-KDNP pártszövetség azt teljesíti, amit az emberek kértek, azaz Magyarországon összhang van, nincsen cselezés, alkudozás. Azt is megjegyezte a politikus, Magyarországon nem kérdés, hogy kell-e menekültkvóta vagy sem, hiszen egyetlen migráns sincs bent az országban.

Arra a felvetésre, hogy mit tesz a kormány, ha az EU többi tagállama elítéli majd a kvóta elutasítását, Németh Szilárd úgy felelt, erről álmodoznak a bevándorláspártiak, de azt is látni kell, működik egy nagyon erős közép-európai szövetség, amin belül ott van a még erősebb V4-es összefogás, amin belül a még ennél is erősebb lengyel-magyar szövetség. A képviselő szerint az olasz kormány azért törölte el a volt belügyminiszter Salvini összes rendeletét, azért nyitották meg a tengeri határokat, mert úgy gondolják, a német-francia együttműködésnek köszönhetően majd átveszik a hozzájuk érkező menekülteket. Ugyanakkor a franciák már most kijelentették, nem kívánnak egyetlen migránst sem átvenni. Az következik be – tette hozzá az államtitkár, hogy Olaszországot ellepik a menekültek, akiket embercsempészek, bűnözők illegálisan tesznek a tengerre, ez azt hozza magával, hogy a jelenlegi olasz politika meg fog bukni.

A hétvégén tisztújító kongresszust tart a Fidesz, Németh Szilárd elmondta, már beszélt a pártelnök-miniszterelnökkel, aki felkérte, hogy továbbra is vegyen részt az elnökség munkájában. Ezen az eseményen az a legfontosabb, hogy a Fidesz megmutatja, egy párt döntéshozó szerve a választás előtt erősítse meg a párt eddigi irányvonalát. A Fidesz politikáját igazolja az, hogy hosszú évek óta győztes választások vannak mögöttük, valamint az is, hogy ezt a politikát az emberekkel közösen alakították ki, a Nemzeti Konzultációkon. Nyilvánvaló tény, a kongresszus üzenete lesz az is, hogy az október 13-i választás az önkormányzatokról szól majd, de ennek van egy nagyon fontos alapja, akkor lehet fejlődőképes egy önkormányzat, egy település, akkor lehet az emberekért tenni, ha rend van az országban. Ezt a rendet csak és kizárólag a Fidesz képes biztosítani – tette hozzá a párt alelnöke. Véleménye szerint itt is az fog elhangozni, amit a Fidesz évek óta mond, azaz az európai közösségnek a szabad, erős nemzetek közösségének kell lennie, ennek a közösségnek büszkének kell lennie a zsidó-keresztény közösségére, valamint ennek a közösségnek meg kell tudni védenie önmagát.

A Magyar Honvédség több jelentős eszközvásárlásba fogott, ezek az államtitkár szerint fontosak, nem csak a NATO előírás miatt, mely szerint az ország GDP-jének a 2 százalékát kell a honvédelemre fordítani. Ám ennél is fontosabb – tette hozzá Németh Szilárd, a magyar emberek biztonsága, amit a Magyar Honvédség képes garantálni a rendőrséggel együtt. Ehhez a védelemhez szükség van szellemileg, lelkileg, pszichikailag jól felkészült honvédekre, akik képesek a legkomolyabb esküt teljesíteni, hiszen a hazájuk védelme érdekében az életüket ajánlják fel. Mindehhez szükség van modern eszközökre is, ami azért is fontos, mert az államtitkár szerint 2002 és 2010 között az akkori kormányok a Honvédség védelmi erejét tönkretették. Most az is a feladat, hogy ezeket a képességeket, eszközöket sikerüljön visszaszerezni, de ezt úgy kell megtenni, hogy ezekkel a modern világ felé, az elkövetkezendő 10-20 évben lehessen a valódi biztonságot garantálni. Válaszokat kell adni az új kor teremtette kihívásokra. Egy nagyon komoly fejlesztésről van szó – emelte ki Németh Szilárd, ennek pedig a kulcs a Zrínyi 2026 Program, ennek pedig az a kulcsa, hogy van-e erre elegendő forrás. Most 619 milliárdos költségvetés elé néz a Magyar Honvédség, ekkora pénzből még soha nem gazdálkodhatott a védelmi ágazat.

Az államtitkár elmondta, a cseh partnerekkel történt megállapodás értelmében megérkeztek a kézifegyverek gyártására alkalmas gyártósorok, azaz kijelenthető, Magyarországon már folyik a fegyvergyártás. Ez azt jelenti, hogy Magyarországon magyar gyártású marokfegyverek kerülnek a magyar honvédek, rendőrök, börtönőrök kezébe, olyan fegyverek, amelyek versenyre kelnek a híres nyugati, amerikai vetélytársakkal.