Egy ferencvárosi lokálpatrióta

Egy ferencvárosi lokálpatrióta

Bácskai János, Ferencváros polgármestere, a Fidesz-KDNP pártszövetség polgármesterjelöltje a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a terveiről, a kerületéről.

 

A politikus elmondta, mint egykori élsportoló, aki ma is kajakozik a ferencvárosi Duna-szakaszon, pont ez a rész, a kerület déli fele, a Déli Kapu Program keretében áll egy jelentős fejlesztés alatt, előtt. Persze a kerület nem elsősorban a kajaksportról híres, hanem az FTC futballistáiról, stadionjáról, Bácskai János elmondta, ma már rendszeresen lehet a József Attila lakótelepen is követni a meccseket kivetítőn, ez a hely is a kerület egyik nevezetessége, a legzöldebb lakótelepe a fővárosnak, ami 60 évvel ezelőtt épült az egykori Mária Valéria nyomortelep helyén.

Ez a kerület négy országrészre bontható – mondta el a polgármester, Belső-Ferencváros a klasszikus belváros, persze az is igaz, hogy csupán három évvel ezelőtt tűnt el innen az utolsó komfortnélküli lakás. Van még Középső-Ferencváros, ami megkapta a városszépítészeti, építészi Oscar-díjat is 2016-ban, pedig még itt jelenleg is több száz komfortnélküli lakás található. Bár ez nagy számnak tűnhet, de a rendszerváltáskor még 13 ezer ilyen lakás volt a kerületben. Bácskai János megjegyezte, ez egy siker, hogy már csak 41 olyan ház van, ahol vannak ilyen lakások, a sikerben nagy szerepe van elődjének, Gegesy Ferencnek, aki öt cikluson keresztül vezette a kerületet és harcolt a városrehabilitációért. Hozzátette, bár nem egy pártban politizáltak, de ki kell emelni a volt városvezetőt, mert ez a munka mindig is pártok feletti volt, mert minden vezetés tudta, a szociális városrehabilitációt végig kell vinni. Ez ma már olyan sikeres lett, hogy például a zöld felületek aránya a belső, közös udvarokban is elérte a negyven százalékot. A rehabilitáció sikeréhez az is hozzájárult – emelte ki Bácskai János, hogy az önkormányzat, a bankok és a magántőke is fontosnak tartotta a program végig vitelét, ami összességében 1.5 milliárd eurót tesz ki.

Voltak, vannak is mindig is jelentősebb vállalkozások Ferencvárosban, ma is itt található az Unicum, de itt működött egykor Európa legnagyobb marha vágóhídja. Az egykori gyárépületek is átalakultak, számosból lettek lakóépületek, loft lakásokkal, de például a valamikor Sóházban ma a Corvinus Egyetem számítástechnikai központja üzemel.

A polgármester elmondta, a kerületben jelentős az idősek száma, de nagyon sok gyermek él még itt, egymás után épülnek a lakóházak, amelyeknél eldöntendő kérdés, hogy hány bölcsődét, óvodát kell építeni ezek környékére. Jelenleg van elegendő férőhely, de az elkövetkezendő 10 évben további bővítésre, építésre van szükség. De az önkormányzat azon dolgozik, hogy egyre több kisgyermekes család válassza lakhelyéül Ferencvárost, számos kedvezményt biztosítva nekik, például kétszeresére emelték az iskolakezdési támogatást. Természetesen mellett az idősebb korosztályra is gondolnak, a kerület már kétszer is elnyerte az Idősbarát Önkormányzat címet, ez köszönhető a több mint ezer ingyenes évi programnak.

Ferencváros folyamatosan felújítja a háziorvosi és gyermekorvosi rendelőket, ezzel is biztatva az itt élőket a maradásra. Hozzátette a polgármester, a lokálpatriotizmus szerencsére igen erős a városban, ez persze köszönhető a Fradi focicsapatának is.

A kerületnek van még egy rozsdaövezete is, a polgármester kihívója szerint ez a terület el lett hanyagolva. Bácskai János szerint ez egyáltalán nincs így, de az igaz, hogy az olimpiai beruházások elmaradásának a legnagyobb vesztese éppen Ferencváros és ez a rész. Ugyanakkor az is igaz, hogy a rehabilitációs folyamat nem állt le, az megállás nélkül zajlik, ez a következő 10 évben várhatóan be is fejeződik.

Ami az elképzeléseit, terveit illeti, Bácskai János elmondta, már 9 éve vezeti a kerületet, ígérgetni nem akar, de az biztos, győzelme esetén folytatja azt, amit eddig tett, középpontban a városrehabilitáció áll. Kultúrára, a szociális és egészségügyre is jelentős összegeket fordítanak, hiszen szerencsére a jó gazdálkodásnak, van erre forrása a városnak, ahogy az önként vállalt feladatokra is.

A polgármester megjegyezte, szerencsére a kerület vallási térképe is nagyon színes, ahogy például az is sokat számít, hogy Ferencvárosban több ifjúsági, közösségi tér található, a Mester utcától kezdve a Haller utcán át, klubok, kiállítóhelyek várják a fiatalokat.