Farkas Örs politikai elemző a helyhatósági választásról, a kampányról, az ellenzéki összefogásról

Alapvetően a kormánypárti jelölteknek van nagy esélye

Farkas Örs politikai elemző a helyhatósági választásról, a kampányról, az ellenzéki összefogásról és az esélyekről is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Farkas örs szerint valóban durvul a választási kampány, de már csak egy hónapot kell várni voksolásig. A helyhatósági választáson indul a legtöbb jelölt, akik közül sokan érzik azt, hogy a hajrában kell még egyet mondani, ami a finishez közeledve egyre erősebb lesz.

Hozzátette, bár valóban sokan indulnak a különböző helyekért, de összességében az indulók száma elmarad a 2014-es adatoktól. Jelenleg 4 főpolgármester-jelölt van, a kerületek jelentős részében 2-3 polgármesterjelölt indul, az ellenzéki összefogás logikájából következően drasztikusan csökkent a jelöltek száma. Ez egyébként a nagyvárosokban és a főváros kerületeiben igaz az egyéni képviselőjelöltekre is.

Arra a kérdésre, hogy a választások után mit érhet el az összefogás, az folytatódhat-e, a politikai elemző megemlítette Zuglót, ahol 2014-ben Karácsony Gergely az összefogással győzött, de az utána következő években a helyi szocialisták megpróbálták sok esetben megfojtani őt, ami a polgármesterség szempontjából kudarcot okozott a kerületnek. De egy ciklussal korábban szintén adódott erre példa Esztergomban, Tétényi Éva polgármestersége alatt. Sajnos az ellenzéki pártok – tette hozzá az elemző, bevonták a polgármestert országos jellegű ügyekbe, nem hagyták így végezni a munkáját a városban. Ennek lett az a következménye, hogy egy idő után nem volt közvilágítás Esztergomban és az alapvető közszolgáltatásokat sem tudták elvégezni. Ugyanezt az utat járta be Márki-Zay Péter Hódmezővásárhelyen, aki szintén a helyi ügyek helyett az országos politika felé lépett egy nagyot. Ez meg is látszik a város fejlődésén, így észre lehet venni a különbséget azon időszak között, amikor a kormánypártok vezették Hódemzővásárhelyt és a mostani évek között. Ebben is nagy a felelőssége az ellenzéki pártoknak – emelte ki Farkas Örs.

Az ellenzéki pártok az összefogásból is elvi kérdést csinálnak, pedig az önkormányzati választás másról szól. Elsőként arról, ki az, aki alkalmas arra, hogy a települése érdekeit érvényre jutassa a kormánnyal, az országos szervekkel, a helyi országgyűlési képviselővel együttműködve, minél több forrást megszerezve a településnek. Másodjára pedig személyes kérdés is, hogy az adott jelölt mennyire elfogadható az ott élők számára. Az ellenzéki összefogás így az önkormányzati választáson nem jó, hiszen az másról szól.

Ami a választói részvételt illeti, Farkas Örs szerint nagyjából olyan arányra lehet számítani, mint az EP választáson volt. Azt is elmondta, hogy a közvélemény-kutatások szerint alapvetően a kormánypárti jelölteknek van nagy esélye, leginkább az újrázásra, így Budapesten Tarlós Istvánnak van nagyon komoly esélye. Puzsér Róbert az elemző szerint meglepetést okozhat, sokan támogathatják olyanok, akik az összefogást nem fogadják el. A fővárosi kerületekben is azoknak a polgármesterjelölteknek van nagyobb esélye, akik jelenleg is vezetik a városrészüket.