Akkor lehetne mondani, hogy Magyarország nem jogállam, ha a nyomozó hatóság nem vizsgálná ki ezt az esetet

Akkor lehetne mondani, hogy Magyarország nem jogállam, ha a nyomozó hatóság nem vizsgálná ki ezt az esetet

Hollik István kormányszóvivő, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az önkormányzati választás kampányáról, a gyanús esetekről beszélt, de természetesen szóba került ez európai közösség, az új Európai Bizottság kérdése is.

A politikus az önkormányzati kampány durvuló hangvételével kapcsolatban azt mondta el, van két alapelv. Ezek egyike az, hogy a törvényeket mindenkinek be kell tartani, ezt a magyar kormány folyamatosan hangoztatja. Az éles politikai küzdelem a demokráciában egy választás során teljesen természetes, azonban ez senkit sem jogosít fel arra, hogy a törvényeket ne tartsa be, hogy esetlegesen a választási csalás gyanúja felmerüljön. Arra a felvetésre, hogy egészen egyedi történet, amikor egy helyhatósági választáson a rendőrség száll ki egy kampányközpontba, a kormányszóvivő azt felelte, ez valóban egyedi, ahogy az is annak számít, amikor a józsefvárosi ellenzéki polgármester kampányfőnöke tesz ki egy képet a közösségi oldalra olyan szöveggel, hogy még este is folytatódik az ajánlóívek feldolgozása. Ez erősítette meg annak a gyanúját, hogy ezekről az ívekről, mielőtt a helyi választási bizottságnak leadnák, az adatokat, a személyes adatokat lementik valahová saját célra. Hozzátette, akkor lehetne mondani, hogy Magyarország nem jogállam, ha a nyomozó hatóság nem vizsgálná ki ezt az esetet.

Hollik István megemlítette a másik alapelvet, ennek kapcsán kifejtette, véleménye szerint a választási kampány hevében az ellenzék olyan lépésekre ragadtatja magát, ami – a szóvivő meggyőződése szerint – árt a hazájának, ezeket a lépéseket elsősorban az Európai Parlamentben teszik meg. Konkrétan arról van szó, hogy Trócsányi Lászlót egy nagyon fontos biztosi posztra jelölte az Európai Bizottság elnöke, ez a szomszédságpolitkáért és a bővítésért felelős pozíció. Az ellenzéki támadásokra meg azt mondta a politikus, hogy nem gyűlölheti jobban a politikai ellenfelét az ellenzék, mint amennyire szereti a hazáját. Azt fűzte hozzá, hogy nem tehetnék azt meg, hogy a napi pártpolitikai érdekem miatt, a választási kampány miatt támadják a magyar jelöltet, sőt azt is kijelentik, mindent megtesznek annak érdekében, hogy Trócsányi Lászlót ne fogadja el az Európai Parlament. Hollik István szerint ez támadás Magyarország ellen, amit eddig is tudomásul vettek a nyugati bevándorláspárti politikusoktól az évek során, de a magyar ellenzéktől, még ha az is támogatja a bevándorlást, azért jóval nehezebben fogadják el.

A Fidesz-KDNP EP képviselői meg fogják szavazni az új Európai Bizottságot, annak ellenére, hogy ott olyanok is szerepet kapnak, akikkel komoly politikai nézetkülönbségeik vannak. A magyar kormánynak, a kormánypárti képviselőknek pont az az érdeke, hogy az új EB minél hamarabb megkezdhesse a munkáját. Már azért is, mert kudarc esetén marad a régi bizottság, amelyikkel komoly konfliktusai voltak a magyar kormánynak.

Az új összetételű Európai Bizottságtól, annak vezetőjétől, Ursula von der Leyentől a kormány azt várja, hogy nyissanak egy új korszakot. Az előzőről el lehet mondani, hogy az Európai Unió legkudarcosabb öt éve volt, hiszen több probléma is jelentkezett, a gazdasági válság, a Brexit és a migráció. Ezek nem oldódnak meg persze gyorsan, de Hollik István szerint az lenne a legfontosabb, ha ezekkel végre foglalkozna az új EB a mélyítések helyett. Az előző elnök, Jean-Claude Juncker az összes problémát félrekezelte, megsértődött a Brexitet elérő angolokra, pedig éppen a nagy központosító Európa miatt akartak távozni. A magyar kormány bár nagyon nem örül Nagy-Britannia kiválásának, de ezeket az indokait megérti.

A Brexit kapcsán azt mondta el a kormányszóvivő, amennyiben valóban távoznak az európai közösségből, akkor Magyarországnak az érdeke az, hogy a gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok minél hamarabb rendbe jöjjenek. Ez főleg akkor igaz, ha valóban a no deal Brexit következik be. Arról nem beszélve – tette hozzá, hogy az Európai uniónak rá kell ébrednie, nem szabad a sértődött politizálást folytatni, főként a megállapodás nélküli kiválás esetén, mert ez így az Egyesült Államok ölébe hajtja Nagy-Britanniát