A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Magyarország nagy jelentőségű, az unió jövője szempontjából kulcsfontosságú területet kaphat az Európai Bizottságban, ami elismerés mind az országnak, mind Trócsányi László biztosjelöltnek – jelentette ki Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy Ursula von der Leyen megválasztott elnök a szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős posztra jelölte a magyar politikust.

A miniszter kiemelte: szükség van a Balkán integrációjára, a csatlakozási tárgyalásokat meg kell kezdeni vagy gyorsítani kell mindazon államokkal, amelyek megfelelnek a feltételeknek.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette, az európai parlamenti meghallgatások során érhetik majd támadások a magyar jelöltet, hiszen a portfólió szorosan összefügg az Európát megosztó bevándorlás kérdésével. Ezeket a bevándorláspolitikában elfoglalt magyar álláspont miatti bosszúként értékelte a politikus, hozzátéve, Trócsányi Lászlót Magyarországon is a bevándorláspártiak támadják.

Mintegy 31 ezren igényelték eddig a babaváró támogatást

Gulyás Gergely külön hangsúlyozta, eddig mintegy 31 ezer igénylés érkezett a babaváró támogatásra és közel 19 ezer szerződést kötöttek meg a bankok.

A miniszter beszámolt arról, hogy a kormány szerdai ülésén a családvédelmi akciótervvel kapcsolatban hallgatott meg jelentést.

A pontos számok szerint eddig 18 800 szerződést kötöttek meg a bankok, a szerződések 88 százaléka a legmagasabb összegre, 10 millió forintra köttetett, további 5 százalék 8 és 10 millió forint közötti összegre, 5 százalék 5 és 8 millió forint közötti támogatásra, míg az 5 millió alatti összegre kötött szerződések aránya 2 százalék volt.

Gulyás Gergely úgy összegzett: így eddig a babaváró támogatással kapcsolatban 181,5 milliárd forint értékben született szerződés, az átlagosan felvett összeg pedig 9,7 millió forint, vagyis a legtöbb család a teljes elérhető összeget felveszi.

A kormány mindent megtesz, hogy senki ne maradjon munka nélkül

A munkahelyteremtő gazdaságpolitika jegyében a kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy a jászberényi Electrolux gyár csoportos létszámleépítésében érintett dolgozók egyetlen napot se legyenek munka nélkül – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Azt szeretnék, hogy január 1-jére ne legyen olyan munkavállaló, aki ha akar, ne tudna dolgozni – mondta. Hozzátette: irodát nyitottak annak érdekében, hogy minden egyes munkavállaló elhelyezkedésével foglalkozni tudjanak.

Gulyás Gergely úgy vélte: azok a fejlesztések és beruházások, amelyek Jászberény környékén történtek az elmúlt időszakban, kellő kapacitást jelentenek arra, hogy senki ne maradjon munka nélkül.

Közölte azt is, a kormány kérésére Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter Jászberénybe látogatott, valamint arról is beszélt, hogy a 800 embert érintő leépítés jogszerűségét a kormányhivatal vizsgálja.

 

A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokon induló jelöltjei az építkezésben, a városok, falvak, megyék fejlesztésében, szépítésében érdekeltek, míg az ellenzék a háborúskodás és a rombolás oldalán áll – mondta Kósa Lajos a baranyai megyeszékhelyen. A Fidesz-KDNP önkormányzati választásokért felelős kampányfőnöke a pártszövetség színeiben, illetve annak támogatásával Baranya megyében induló polgármesterjelölteknek tartott fórumot megelőzően kijelentette: az emberek érdekében kötött erős szövetség célja, hogy az önkormányzati kínálat életminőségben, szolgáltatásban érje utol az európai uniós önkormányzati szint átlagát 2030-ig. Ezzel szemben az ellenzék üzenete mindössze annyi: „szavazzatok ránk, s megdöntjük Orbán Viktor rendszerét” – fogalmazott. Ez azt jelenti szerinte, hogy az ellenzék csak a háborúskodásban és a rombolásban érdekelt, nem pedig abban, hogy megtalálja az alkalmas embereket – mondta.

 

A fideszes polgármesterek nemcsak Budapesten árulják ki az ingatlanvagyont, hanem a vidéki városokban is – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Párttársa, Radócz Zoltán, Szolnok ellenzéki polgármesterjelöltje közölte, hűtlen kezelés miatt feljelentést tesz egy szolnoki önkormányzati lakás eladása miatt. Harangozó Tamás a szolnoki ügy mellett felidézte a fővárosi várnegyedbeli ingatlanügyleteket, amelynek révén szerinte számos fideszes politikus, miniszter, Fidesz-közeli üzletember vásárolt, vagy bérel „potom áron” ingatlant.  Reményét fejezte ki, hogy a hatóságok legalább olyan gyorsasággal reagálnak a szolnoki korrupciógyanús ügyre, mint ahogy tették azt a VIII. kerületben az ajánlóívekkel kapcsolatban.

 

Az LMP országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezi egy klímaügyi és fenntarthatósági minisztérium felállítását – mondta Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. A politikus úgy fogalmazott, az Orbán-kormány egyik nagy bűne, hogy luxusnak, fölöslegesnek állítja be a környezet- és természetvédelmet, sőt következetesen rombolja annak intézményrendszerét. A kabinet a környezet- és természetvédő szakemberek döntő többségét szélnek eresztette, helyükre „bólogató embereket” ültetett – tette hozzá.  Schmuck Erzsébet szerint nyugodtan kijelenthető, hogy Magyarországnak klímaszkeptikus kormánya van, mert nem veszi komolyan az éghajlatváltozást. A kabinet nem érti, ha most nem lép, akkor az később anyagilag és az emberek egészsége szempontjából is sokkal több kerül majd – fejtette ki.

 

Külföld:

  1. Fülöp spanyol király ismét kormányalakítási egyeztetésre hívja a pártokat a jövő hétre. Az uralkodó szeptember 16-17-én fogadja a törvényhozásban képviselettel rendelkező pártok vezetőit, hogy felmérje: van-e esély új miniszterelnök megválasztására a törvényben előírt határidőig. Amennyiben szeptember 23-ig a parlament alsóháza nem választja meg az új kormányfőt, új parlamenti választásokat tartanak Spanyolországban november 10-én. „Jobb lenne megoldást találni mint választásokat tartani” – fejezte ki véleményét a spanyol király még augusztusban a hónapok óta tartó belpolitikai patthelyzetről. A Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) a tavaszi parlamenti választásokat ugyan megnyerte, de nem szerzett önálló kormányalakításhoz elegendő többségi képviseletet a törvényhozásban.

 

Rekordot döntött a május végén hivatalba lépett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök támogatottsága, amely július óta csaknem másfélszeresére növekedett, meghaladva a 70 százalékot – derült ki egy friss felmérésből. A Rejting közvélemény-kutató csoport által szeptember 6-10. között 2500 fős mintán elvégzett felmérés eredménye szerint a megkérdezettek 71 százaléka elégedett az elnök munkájával, 11 százalékuk nem, míg 18 százalék nem tudott a kérdésben állást foglalni. Az augusztus végén kinevezett új kormányfő, Olekszij Honcsaruk eddigi tevékenységét kedvezően ítélte meg a felmérés résztvevőinek 29 százaléka, ellentétes véleményre helyezkedett 10 százalék, 61 százalék azonban nem tudta értékelni a miniszterelnök munkáját. A júliusi választások nyomán létrejött új összetételű parlament munkájával 39 százalék elégedett, 16 százalék nem, 45 százalék viszont nem válaszolt a kérdésre.

 

Kína üdvözli Észak-Koreának a Koreai-félsziget atommentesítéséről szóló tárgyalások folytatására irányuló pozitív jelzéseit, s azt várja Washingtontól, hogy tegyen lépéseket a tárgyalások folytatására – mondta Vang Ji kínai külügyminiszter. A phenjani vezetés hétfőn úgy nyilatkozott, hogy szeptember végén hajlandó lenne újabb tárgyalásokat folytatni Washingtonnal, de amennyiben az Egyesült Államok nem hajlandó változtatni a hozzáállásán, az egyeztetések kudarcba fulladhatnak. Vang Ji szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy a valódi előrelépéshez mindkét fél legfontosabb felvetéseit figyelembe kell venni, az egyoldalú engedmények kikényszerítése céljából alkalmazott szélsőséges nyomás gyakorlata a jövőben ugyanúgy nem fog működni, mint ahogyan a múltban sem vezetett célra. „Észak-Korea idén már egy sor pozitív lépést tett, és arra kéri az Egyesült Államokat, hogy közeledjen felé ő is – fogalmazott a kínai külügyminiszter, aki arról nem tett említést, hogy a hét elején Észak-Korea újabb rakétákat lőtt ki egy nagy méretű rakéta-sorozatvető tesztelése közben.

 

Az Izraeli Védelmi Erők légicsapásokat indítottak a Gázai övezetben, miután gázai terroristák a nap folyamán három rakétát lőttek ki a zsidó állam déli részére. Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint a bombázást végrehajtó vadászgépekre irányított légelhárító lövedékek aktiválták a rakétára figyelmeztető szirénákat a Gázai övezettől északra fekvő Zikimben, és működésbe lépett a Vaskupola rakétavédelmi rendszer is. Zikimben egy 76 éves nő könnyű-közepesen súlyos sérüléseket szenvedett, amikor a védett szobába sietve elesett. Az izraeli hadsereg vadászgépei támadást hajtottak végre számos célpont ellen egy Hamász terrorszervezethez tartozó katonai létesítmény területén a Gázai övezet északi részén, nyilatkozta a hadsereg Twitteren.

 

Gazdaság:

 

Magyarország az elmúlt 8 évben ipari szerkezetváltást hajtott végre, ennek részeként sikerült az országba vonzani több high-tech iparágban tevékenykedő, csúcstechnológiát alkalmazó vállalatot, ezen cégek teljesítményének köszönhető a magyar ipar dinamikus bővülése – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatait kommentálva. A KSH legfrissebb közlése szerint júliusban az ipari termelés volumene 12 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest.  György László közölte, a Nemzetközi Valutalap (IMF) legfrissebb tanulmánya szerint a régióban Magyarországon a legnagyobb a csúcstechnológia, a high-tech ipar aránya az iparon belül, világszinten pedig Dániát követően az ország a második helyen áll. Arról is beszámolt, hogy a magyar ipar kibocsátása az év első hét hónapjában több mint 6 százalékkal nőtt, ez pedig azt jelenti, hogy az ipar gyorsabb ütemben bővült mint a gazdaság egésze, vagyis az ipar teljesítménye húzta a gazdaságot. Hozzátette, az ipar teljesítménye már 28 hónapja folyamatosan emelkedik.

 

Időjárás:

 

A napos és felhős időszakok egyaránt jelen lesznek, helyenként fordulat elő futó zápor, északkeleten néhol egy-egy zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul.