Niedermüller Péter az ellenzéki összefogás erzsébetvárosi polgármesterjelöltje

Most arra van szükség, hogy az önkormányzatokban nyújtsanak egy politikai alternatívát

Niedermüller Péter az ellenzéki összefogás erzsébetvárosi polgármesterjelöltje, korábbi EP képviselő beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a Brexitről, valamint a kerületi terveiről.

A politikus, aki 2019-ig az Európai Parlament képviselője volt, a Brexit kapcsán megjegyezte, nagyon fog fájni az Egyesült Királyság kiválása az EU-nak, nem csak gazdasági okokból, de azért, mert ez az ország az egyik legerősebb tradíciókkal rendelkező európai állam, a közvélekedés szerint az európai demokrácia egyik szülőhazája. Sajnos ma már az látszik – tette hozzá, hogy egyre nagyobb a káosz a kilépés körül az Egyesült Királyságban és az Európai Unióban egyaránt, amiből még több probléma származik, ami sok aggodalommal tölt el minden felelős gondolkodót.

Azt is megjegyezte Niedermüller Péter, hogy 2014-ben, amikor az EP képviselője lett, akkor egy egészen más világ volt még, nyoma nem volt még a menekültválságnak, a Brexitnek. Akkor kezdett el feljönni a Magyarországgal szembeni jogállamisági probléma, azaz az európai közösség teljesen felkészületlen volt az azóta történt helyzetekre, legyen szó a Brexitről vagy éppen a magyar és a lengyel kormány lépéseiről, ezek egyikéről sem tudták volna elképzelni az EU vezetői, hogy idáig elmennek. Hozzátette, sajnos a közösség most sem képes szembenézni a helyzettel a Brexit kapcsán, helyette inkább igyekeznek elmaszatolni a problémákat.

Persze Nagy-Britannia a kilépéskor gondolhat a Brit Nemzetközösségre, de nem szabad elfeledni azt sem, az EU egy nagy és gazdag piac, amit kár lenne elveszíteni. Niedermüller Péter kifejtette, abban reménykedik, hogy az Európai bizottság új elnöke a háttérben komoly tárgyalásokat folytat, amelyek során felkészül Európa a brit kormány által hangoztatott no deal Brexitre.

Az ellenzéki politikus jelenleg már Erzsébetvárosban méretteti meg magát a polgármesteri címért. Ennek kapcsán azt emelte ki, az elvei ugyanazok Brüsszelben, mint a VII. kerületben, azaz úgy véli, Magyarországnak most arra van szüksége, hogy megváltozzon a politika országos szinten, ehhez most arra van szükség, hogy az önkormányzatokban nyújtsanak egy politikai alternatívát.

A terveit illetően a politikus elmondta, mindenképpen győzelemre készül, hiszen maga mögött tudja öt párt támogatását is, egy világos alternatívát kínálva Erzsébetvárosnak. Vannak az ellenzéki oldalon más polgármester-jelöltek is, velük kapcsolatban Niedermüller Péter elmondta, mindenkinek azt kell felmérni, mi számára a legfontosabb cél, hozzátette, saját célja az, hogy a kerületnek nem kormánypárti vezetésre van szüksége, ahogy egy teljesen más önkormányzati politikára is. Ha valaki úgy indul el, hogy kiegyezzen a jelenlegi vezetéssel, vagy csupán meg akarja mutatni magát, ezt a választópolgárok pontosan látják, és azt is tudják, mi az októberi választás tétje.

Arra a felvetésre, hogy a jelenlegi képviselőtestületben számos kérdésben együtt szavaztak a kormánypártiak és ellenzékiek, a polgármesterjelölt megjegyezte, ez nagyon helyes, ezért is hangoztatja, ő nem pártpolitikát akar alkalmazni a kerületben, hanem várospolitikát.