A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

Vácott kormánytagok és neves vendégek jelenlétében adták át Kornis Gyula szobrát. Egy olyan politikusnak állítottak emléket, aki majd” egymillió magyar embert akart származása miatt kiszorítani a nemzet tagjai közül – írta a Mazsihisz a közleményében. Kornis egyike volt azoknak, akik hittek abban, hogy a magyar oktatási rendszerből és a magyar élet minél több területéről el kell távolítani a zsidó származású vagy zsidó vallású embereket. Kornis antiszemitizmusa felvállalt és közismert volt. Szobrát társadalmi egyeztetés nélkül állították fel – tették hozzá. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége továbbra is a leghatározottabban tiltakozik az arra méltatlan politikusok rehabilitálása miatt. Sajnáljuk, hogy ismét így történt. Szomorúak vagyunk – olvasható a nyilatkozatban.

Inkorrektnek, törvénytelennek és antidemokratikusnak tartja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amit Magyarországgal szemben eddig elsősorban a brüsszeli bürokrácia a migráció ügyében tett. Semjén Zsolt a Budapest Forum for Christian Communicators konferencia nyitónapján hangsúlyozta: el kell választani egymástól a gazdasági migrációt és azokat a menekülteket, akiknek élete politikai, vallási meggyőződésük miatt veszélyben van. Magyarország minden valódi menekültnek segít, minden nemzetközi kötelezettségének eleget tesz – jelentette ki. Semjén Zsolt a felelősségvállalást koncentrikus körként ábrázolta, a legbelső a családokhoz kötődik, a második a nemzethez, míg a legszélesebb az emberiséghez. Ezek összekeverése súlyos felforgatása a világ rendjének – értékelt.

A Demokratikus Koalíció (DK) arra szólítja fel a kormányt, hogy azonnali hatállyal hirdessen országos egészségügyi válsághelyzetet és biztosítson plusz forrásokat a zalaegerszegi kórház szívsebészetének. A DK egészségügyi szakpolitikusa emlékeztetett, hogy a nyáron távozott a Zala Megyei Szent Rafael Kórház szívsebészetének főorvosa, a közelmúltban pedig otthagyta az intézményt az osztályvezető főorvos is. László Imre hangsúlyozta, jelenleg két szakorvos és két rezidens dolgozik a szívsebészeti osztályon, ennyi emberből azonban nem lehet kiállítani az ügyeletet, ezért ez az osztály nem felel meg a minimumfeltételeknek sem. Az intézménynek a hét minden napján biztosítania kell Győr, Kaposvár, Szombathely és Balatonfüred kardiológiai ellátását, azaz 1,5 millió ember életéről kell fokozottan gondoskodnia – tette hozzá az országgyűlési képviselő.

 

A szociális és gyermekvédelmi terület a közösség ügye, a közösség védelmére szorul – jelentette ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára Mándokon. Fülöp Attila egy 200 millió forintból felépített, a fogyatékosok nappali ellátását segítő épület avatásán azt mondta: az állam segíti, garantálja és támogatja ezt a területet, amelynek jelenleg mintegy kétharmadát egyházi, önkormányzati és civil fenntartású intézmények látnak el. Ez a rendszer csak akkor tud jól működni, ha helyben, a helyi emberek akaratához és igényeihez igazodik – hívta fel a figyelmet. Az államtitkár hozzátette: a 2020-as költségvetés szerint az intézményfenntartók megemelt normatívát kapnak feladataik ellátásához, ami összességében 40 milliárd forintot jelent.

 

1901, a mérések kezdete óta a második legmelegebb nyár volt az idei Magyarországon – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat. Kifejtették: az idei nyár is a szokásosnál melegebben alakult, az évszak középhőmérséklete 22,3 Celsius-fok volt, ami 2,1 fokkal haladja meg az 1981-2010-es átlagot. Magyarországon az év legmelegebb hónapja általában a július, idén viszont a június és az augusztus is több mint egy fokkal melegebbnek bizonyult a júliusnál. A 2019-es június a legmelegebb lett 1901 óta és az augusztus is a 7. helyre került a legmelegebb augusztusok rangsorában. Az év első hőhulláma június közepén volt, 15-én és 16-án is megdőlt az országos napi maximumhőmérséklet rekordja. Júniusban minden nap középhőmérséklete az éghajlati normál felett alakult. Július 10-én és 12-én új országos napi minimumhőmérsékleti rekordok születtek. Az évszak legalacsonyabb hőmérsékletét (3,5 fok) július 10-én mérték Zabaron. Majd a július végét, augusztus elejét több rövidebb hőhullám jellemezte. A nyár legmelegebb napja augusztus 12-e lett, ekkor Derekegyházán 38 fokot regisztráltak. A nyár utolsó hetei tartós kánikulával teltek.

 

Külföld:

Boris Johnson brit miniszterelnök megerősítette, hogy kormánya kész október közepén előrehozott parlamenti választásokat tartani, ha az ellenzék törvényt alkot a brit EU-tagság megállapodás nélküli megszűnésének tilalmáról. Johnsont a képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos alsóházi órájában az ellenzéki Munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn arról faggatta, hogy a kormány milyen új megállapodási javaslatokat terjesztett az Európai Unió elé. Johnson ugyanis az elmúlt napokban többször kijelentette, hogy „lendületes” tárgyalások folynak Brüsszellel az alsóház által háromszor is elvetett eredeti Brexit-megállapodás alternatíváiról, de e tárgyalásokról eddig semmiféle részlettel nem szolgált. Corbynnak válaszolva Johnson ismét csak annyit mondott, hogy kormányának eltökélt szándéka egy új megállapodás elérése az október 17-i EU-csúcson, és utána az ország kiléptetése az EU-ból az október 31-i határnapon. A kormányfő ezután megkérdezte: Corbyn hajlandó lenne-e támogatni, hogy a britek október 15-én választásokon dönthessenek az ellenzék Brexit-stratégiájáról.

 

Oroszország és India folytatni kívánja legitim gazdasági és kereskedelmi kapcsolatait Iránnal – derült ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök és Naredra Modi indiai kormányfő vlagyivosztoki tárgyalásain elfogadott  közös nyilatkozatból. Modi a távol-keleti orosz nagyvárosban megnyílt 5. Keleti Gazdasági Fórum díszvendége. A Putyinnal folytatott egyeztetéséről kiadott közös dokumentum értelmében a felek tovább mélyítik együttműködésüket, beleértve a külpolitikai koordinációt is. Leszögezték: annak elkötelezettjei, hogy az ázsiai és csendes-óceáni térségben a részvevők egyenlő és oszthatatlan biztonságán alapuló rendszer alakuljon ki. A felek síkraszálltak Damaszkusz kulcsszerepe mellett a Szíriának nyújtott nemzetközi humanitárius támogatás paramétereinek meghatározásában, és hangoztatták a terrorizmus elleni harc folytatásának fontosságát. Leszögezték, hogy folytatják legitim és kölcsönösen előnyös együttműködésüket Teheránnal, és sürgették az iráni atomalkuval kapcsolatban felmerült problémák megoldását békés úton.

 

Haszan Róháni iráni elnök újabb két hónapot adott az európai hatalmaknak arra, hogy megmentsék a 2015-ös nukleáris megállapodást, ugyanis megítélése szerint nem valószínű, hogy a napokban meg tudnának állapodni arról, hogy az európaiak hogyan kompenzálják Teheránt az amerikai kilépésből és szankciókból fakadó hátrányokért.  Róháni kijelentéseit az iráni állami tévé idézte. Hozzátette azonban, hogy ha nem lesznek sikeresek a tárgyalások az európai hatalmakkal, akkor tovább csökkentik azon kötelezettségeik számát az atomalkuban, amelyeket betartanak, és ennek a lépéssorozatnak immár „rendkívüli hatása lesz”. Konkrétumokat nem mondott. Az iráni atomenergia-ügynökség szóvivője kedden azt közölte: Irán akár két napon belül képes előállítani 20 százalékosra dúsított uránt, ha elszánja magát erre.

 

Az elmúlt néhány nap feszült volt, de Izrael minden célját elérte, mondta Benjamin Netanjahu miniszterelnök keddi történelmi látogatása során Hebronban, utalva a libanoni Hezbollah terrorista szervezet vasárnapi rakétatámadásával induló összecsapásra az északi határnál.  A Hezbollah vasárnap délután Kornet páncéltörő rakétákat lőtt ki izraeli katonai járművekre és egy katonai bázisra. Sérülés nem történt, az izraeli hadsereg válaszul Hezbollah-célpontokat támadott Dél-Libanonban mintegy száz tüzérségi lövedékkel és bombával. Az izraeli miniszterelnök három fő célt határozott meg az Izraeli Védelmi Erők és a védelmi intézmények számára a következő sorrendben: Mindenekelőtt az iráni nukleáris projekt leállítása és megakadályozása.”„Másodszor: Irán megakadályozása abban, hogy a Hezbollahot és másokat,  precíziós fegyverekkel lássa el. Harmadsorban Irán és meghatalmazottjai megakadályozása abban, hogy megvessék lábukat Izrael határain..A miniszterelnök dicsérte Bahreint és az Egyesült Arab Emírségeket, amiért kritikával illeték a Hezbollah terrorszervezetet a vasárnapi rakétatámadás után.

 

Gazdaság:

 

Az Európai Központi Banknak (EKB) folytatnia kellene jelenlegi politikáját, amely alacsony irányadó kamatlábakkal próbálja elősegíteni az infláció visszafogott növekedését, de figyelni kell az esetleges mellékhatásokra – jelentette ki a szervezet élére jelölt Christine Lagarde. Lagarde az Európai Parlament gazdasági bizottságának meghallgatásán védelmébe vette az eddigi monetáris politika számos elemét, köztük a rekordalacsony kamatokat és a pénzügyi válság alatti rendkívüli ösztönző intézkedéseket. A volt francia pénzügyminiszter az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségét töltötte be. Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Megválasztása esetén Christine Lagarde lenne a frankfurti székhelyű intézmény első női elnöke.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell számítani. Délután sok napsütésre van kilátás, csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt északi lesz. Hajnalban 11, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 29 fok között alakul. Késő este 16, 23 fok lesz. Csütörtökön fronthatás nem érvényesül, de napközben a melegedésre fokozottan érzékenyeknél koncentrálási problémák jelentkezhetnek. Emellett nagy a napi hőingás, a délelőtti gyors hőmérséklet-emelkedésben a vérnyomás is ingadozhat. A reggeli órákban az arra hajlamosak körében kopásos ízületi panaszok jelentkezhetnek, illetve ekkor növekszik a megfázásveszély is. A sok napsütés hatására javul a hangulat és a közérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.