Korcsolán Orsolya is különlegességekkel készül a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Korcsolán Orsolya is különlegességekkel készül a Zsidó Kulturális Fesztiválon

Korcsolán Orsolya hegedűművész a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Zsidó Kulturális fesztiválon bemutatásra kerülő előadásáról, de szóba került az általa fontosnak tartott missziója is.

A hegedűművész szeptember 5-én lép fel a Zsidó Kulturális fesztiválon a Budapest Music Centerben. Mint elmondta, ez egy régóta várt koncert lesz, hiszen egyrészt először lép fel Budapesten a férjével, Sugár Gergely kürtművésszel, aki most karmesterként lép fel. Másrészt egy különleges darabot is előadnak, Piazzola-Desyatnikov: Négy Évszak Buenos Airesben művét, ahol az Anima Musicae Kamarazenekar kíséri majd Korcsolán Orsolyát.

A hegedűművész már évek óta Bécsben él, ahol öt évvel ezelőtt alapította meg a saját zeneiskoláját, ahol jelenleg 45 diák tanul. Az iskola sikere is azt mutatja, mára sikerült az osztrák, a bécsi komolyzenei életben is letenni a névjegyüket, a hegedűművész szerint ehhez sok minden kellett, többek között az a sok nagyszerű művész, akikkel sikerült fellépniük az elmúlt években.

Bécs és Budapest mellett a világ összes jelentős koncerthelyszínén felléptek már, ezzel kapcsolatban azt jegyezte meg Korcsolán Orsolya, mindig van feljebb, de a legfontosabb mégis az, hogy megtalálják az a repertoárt, ami valóban a szívük csücske, hogy mindig eljátszhassák azokat a darabokat, amelyek után mindig csak újabbat és még újabbat szeretnének bemutatni.

Ezek egyike az a darab, amit nagyon szeretnének bemutatni, ez egy hegedűre, kürtre és egy sófárra írt versenymű, ebből csak egy van, ezt már egy lemezre is játszották Londonban, de itthon még nem sikerült bemutatni.

Korcsolán Orsolya beszámolt arról is, hogy a Piazzola darabon kívül még a Zsidó Kulturális fesztiválon két másik darabot is bemutatnak, Csajkovszkij: Vonósszerenádját, valamint Jávori Ferenc Klezmer Szvitjét.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára az, hogy a férje dirigál a koncerten, azt felelte a hegedűművész, hogy ez valóban furcsa, hiszen otthon ez nem így van, de a színpad, a koncertterem az egészen más helyzet.

A művészházaspár gyermeke is tanul zenét, most vették fel a bécsi konzervatórium fiatal tehetségek osztályába, ahol zongorázni fog. Korcsolán Orsolya szerint a gyerek a szüleivel szemben is tud kritikus lenni, ami nagyon fontos, mert az ő meglátásai is sokat segítenek.

Az év hátralévő részében is sok koncertet adnak majd több helyszínen is, de mellette hangsúlyt kap az iskola is, amit a hegedűművész alapított.

Korcsolán Orsolya beszámolt arról a missziójáról, amelyben a második világháborúban, a Holokauszt során meggyilkolt, mára feledésbe merült zeneszerzőknek állít emléket. legutóbb egy lemezfelvételen Kuti Sándor műveit játszotta fel. Ezt a munkát folytatja a későbbiek során is, most osztrák zsidó származású zeneszerzőknek próbál a nyomába eredni, de a magyar szerzőket sem felejti el.