A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Isten éltessen, Magyarország!”- ezzel a szlogennel tartják meg idén az augusztus 20-i ünnepkör programjait – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára. Kovács Zoltán kiemelte, hogy a több mint 1000 éves magyar állam nem csak a saját, hanem Európa határait, identitását és kultúráját is védi, éppen ezért az ünnep nagyságához megfelelően háromnapos rendezvénnyel készülnek. A programok augusztus 18-án vasárnap kezdődnek a Várkert bazár környékén ahol megnyílik az „Ízek utcája”, minden nap kulturális és családi programokkal várják az érdeklődőket. 20-án az állami és katonai hagyományoknak megfelelően zászlófelvonással kezdődik a program, majd a tisztjelöltek avatását követően a honvédség tart bemutatót.

Ingyenes tanszercsomagot kapnak a halmozottan hátrányos helyzetű családok gyerekei az iskolakezdésre – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára. Fülöp Attila közölte, több mint 30 ezer csomagot osztanak ki a Klebelsberg Központ segítségével az európai uniós és magyar költségvetési forrásokból megvalósuló Rászoruló személyeket támogató operatív program keretében. A kezdeményezés, amelyet a stabil, erős, növekvő gazdaság tesz lehetővé, beleillik a kormány azon törekvésébe, hogy a segítséget igénylő, valóban rászoruló családok minél szélesebb körű támogatáshoz jussanak – emelte ki az államtitkár. Hozzátette: a csomagokat a többségében fogyatékossággal élő és megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cég, a Kézmű Közhasznú Nonprofit Kft. gyártotta, tehát a program elősegíti a valódi integrációt is.

Dömsödi Gábor elindul a polgármesterségért Pásztón. A Facebookon jelentette be Dömsödi Gábor, hogy ősszel elindul az önkormányzati választásokon a pásztói polgármesterségért a Varázsvölgy Egyesület keretében. Mint mondta, az a biztos, hogy egy polgármesternek legyen többsége, ő szeretne polgármesterként egy 4-5 fős többséget, ezért képviselőkkel együtt indul a választásokon.

 

Orosházán kiszállt az ellenzéki együttműködésből a helyi MSZP, és bejelentette, a korábbi polgármestert, Fetser Jánost indítja az októberi önkormányzati választáson polgármester-jelöltként. A településen márciusban jelentették be az ellenzéki pártok a közös indulást, a közös polgármester-jelölt a Mindenki Magyarországa Mozgalom javaslatára a Jobbik helyi képviselője, Szabó Ervin lett. Fetser János a Facebook oldalán közzétett nyilatkozatban azzal indokolta a borítást, hogy csak szívós akarattal, felkészült, komoly és tettre kész városvezetővel lehet valóságot teremteni, nem érhetünk el eredményt a munkát megspórolva, fél szívvel, olcsó felszínességgel. Nem lehet a kicsinyes, törtető egyéni érdekeknek kiszolgáltatni a városunk jövőjét.

György Bence, a budapesti XV. Maccabi Európa Játékok sajtófőnöke értékelte a versenyt a heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A játékok megnyitó ünnepségével kapcsolatban arról beszélt György Bence, hogy a műsor nagyon sikeres volt, elsősorban azok jeleztek vissza pozitívan, akik a televízión keresztül nézték. De a helyszínen is nagyon jó volt a hangulat, a versenyzők nagyon szerették a bevonulást, extázisban voltak az elejétől a végéig.

A játékok záróünnepsége az eredeti tervek szerint a Szigeten lett volna, de ezt végül a Ludovika Campuson rendezték meg.

Arra a felvetésre, mely szerint sokaknak az okozott problémát, hogy a játékok szereplői mintha el lettek volna zárva a tömegtől, az emberektől, György Bence kifejtette, az valóban igaz, hogy nem minden helyszín volt alkalmas nagyobb közönség befogadására. Ugyanakkor az is igaz, hogy ahol lehetett volna ott sem voltak sokan. El kell fogadni, ez egy tömegsport rendezvény, ami nem része a világsorozatoknak. Ez egy zsidó közösségi esemény. Ám az is igaz, hogy ennyi zsidó még sosem jött össze egy helyre Európából és más országokból, mint most.

A magyar csapat a várakozásokon felül teljesített, hiszen a vezetés korábba azt mondta, körülbelül 30 érmet várhatnak, de ezt majdnem megháromszorozták. Összességében el lehet mondani, egy nagyon jó magyar csapat állt össze a mostani játékokra.

 

Külföld:

Németország a Földközi-tengeren kimentett emberek elosztására szervezett valamennyi akcióban részt vett, de ez nem csak német probléma – mondta Angela Merkel német kancellár Stralsundban. Az Ostsee-Zeitung című lap olvasói fórumán az Észak-Afrikából a Földközi-tengeren át az Európai Unióba igyekvő menedékkérők ügyéről kérdésre válaszolva aláhúzta, hogy ez „valóban egy nagyon nagy probléma, amely a politikai munkában is sokat foglalkoztat minket”. Mint mondta, alapvető elv, hogy „a tengeri mentés az emberségesség parancsa”, azonban ezt az elvet együtt kell érvényesíteni azzal az elvvel, hogy nem szabad az embercsempészeket támogatni, és az államok közötti együttműködéssel kell a problémát megoldani.

 

Egyelőre nem tűzte napirendre a kormányzó Liga által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáját az olasz törvényhozás felsőháza, amely úgy döntött, hogy augusztus 20-án hallgatja meg Giuseppe Conte miniszterelnököt az ügyben. A kisebbik kormánypárt, a jobboldali Liga kezdeményezése mögött elsősorban az áll, hogy a párt népszerűsége jelentősen megnőtt a legutóbbi választás óta, miközben a jelenleg nagyobbik kormányzó alakulat, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága visszaesett. Így, ha most lennének a választások, a Liga lehetne az olasz parlament legnagyobb ereje, és Matteo Salvini jelenlegi belügyminiszter esélyes lehetne a miniszterelnöki posztra. Az M5S azonban a többi párttal együtt egyelőre igyekszik elejét venni annak, hogy idő előtt ismét választásokat kelljen tartani Olaszországban, és alternatív kormánytöbbség létrehozásán dolgoznak.

 

A brit európai uniós tagság megállapodás nélküli megszűnése a 2016-os Brexit-népszavazás elárulását jelentené Philip Hammond szerint. A konzervatív kormány előző pénzügyminisztere a The Times lapban megjelent cikkében élesen bírálta Boris Johnson kormányfőt, aki szerinte próbálja elejét venni egy új megállapodás lehetőségének az EU-val azáltal, hogy a közösség számára elfogadhatatlan követeléseket támaszt. Philip Hammond, aki nem várta meg Boris Johnson miniszterelnöki kinevezését, és még az előző kormányfőnek, Theresa Maynek benyújtotta lemondását, először nyilvánult meg a július vége óta hivatalban lévő új kormány Brexit-politikájával kapcsolatban. A konzervatív brit napilapban közölt cikkében azt írta, a parlament „hallatni fogja a hangját”, a rendezetlen kiválás „nem történhet meg”. A volt pénzügyminiszter szerint az arra utaló első jelek, hogy Boris Johnson kész megállapodás nélkül kivezetni az Egyesült Királyságot az Európai Unióból, „nem biztatók”. Rámutatott arra, hogy különbség van az ír-északír határ ellenőrzése visszaállításának elkerülését célzó tartalékmegoldás (backstop) módosítását kérni vagy követelni az eltörlését, ugyanúgy mint a határozott és a „pusztító” tárgyalási stílus között.

 

Dél-Korea csaknem 215 milliárd eurót szán védelmi kiadásokra a 2020 és 2024 közötti időszakban északi szomszédja gyakoribbá vált rakétatesztjei miatt – jelentette be a szöuli védelmi minisztérium. Ez a védelmi kiadások több mint 7 százalékos növekedését jelenti. A pénzből a dél-koreai hadsereg mindenekelőtt két új rakétaindítást jelző rendszert készül beszerezni, hogy hatékonyabban lehessen azonosítani és szükség esetén elfogni az észak-koreai rakétákat. Egy 17 hónapos szünetet követően a phenjani kommunista rezsim nemrég két héten belül öt rakétakísérletet hajtott végre. Kim Dzsong Un észak-koreai vezető azt mondta, hogy a rakétakísérleteket figyelmeztetésnek szánták az Egyesült Államok és Dél-Korea felé, hogy hagyjanak fel közös hadgyakorlataikkal a Koreai-félszigeten és térségében.

 

A szeptemberi választások előtt a baloldali Demokratikus Tábor választási szövetségének két tagja, Jichák Rabin volt miniszterelnök unokája, Noa Rothman és Issawi Frej Rámalláhban találkozott a Palesztin Hatóság elnökével, Mahmúd Abbásszal. A két jelölt a látogatással fel akarta hívni a figyelmet az izraeli-palesztin patthelyzetre, miközben a jobboldal egyre hangosabban a júdea és szamáriai (Ciszjordánia) telepek annexiójára szólít. Rothman a találkozó után Twitteren adott hangot csalódottságának, amiért Benjamin Netanjahu miniszterelnök az elmúlt évtizedben nem tett eleget a béke előmozdítása érdekében. “Netanjahu tétlensége és a palesztin kérdés figyelmen kívül hagyása újra és újra azt bizonyítja, hogy ő maga nem a jövő generációi reménye megteremtésének partnere,” mondta a párt lista 9. helyén lévő Knesszet-jelölt. Rothman Abbászt olyan vezetőként írta le, aki „aggódik az izraeli nép és a palesztin nép radikalizálódása, valamint a remény és a párbeszéd hiánya miatt; egy vezető, aki megérti, hogy egyik félnek sincs más otthona, és hogy sokat veszíthetünk a konfliktus fenntartásával és annak véres árával.”

 

Gazdaság:

 

Németország hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal csökkent az idei második negyedévben az előző három hónaphoz képest – közölte szerdán a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis). Az előző negyedévben még 0,4 százalékkal nőtt a német GDP. Az Európai Unió legnagyobb gazdaságában legutóbb a 2018 harmadik negyedévében regisztráltak visszaesést negyedéves összevetésben, akkor 0,2 százalékos volt a csökkenés. A Destatis előzetes adatai alapján a visszaesés főleg külgazdasági tényezőknek tulajdonítható, ezt jelzi, hogy az export nagyobb mértékben csökkent az előző negyedévhez képest, mint az import. A belgazdasági folyamatok részben ellensúlyozták a külső hatásokat, a lakosság és az állam fogyasztási kiadásai növekedtek és a beruházások is bővültek az április-júniusi időszakban. Éves összevetésben 0,4 százalékkal nőtt a német gazdaság, teljesítménye a második negyedévben.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában gyengén felhős lesz az ég, csapadék nem várható. Délután a sok napsütés mellett gomolyfelhők jelennek meg az égen, de ezekből csapadékra nem kell készülni. A szél napközben mérsékelt északi lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul. Késő este 15, 22 fok lesz. Csütörtökön a frontmentes idő ellenére ismét a vérnyomásproblémák és a keringési zavarok erősödésére lehet számítani, emellett fejfájás és ingadozó komfortérzet is jelentkezhet. Az érzett hőmérséklet többnyire a kellemes tartományban alakul, azonban reggel hűvös lesz, és ekkor a megfázásveszély is fokozódik! A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.