Új helyszínnel bővült idén a Zsidó Kulturális Fesztivál

Új helyszínnel bővült idén a Zsidó Kulturális Fesztivál

Deák Andrea, a XII. Zsidó Kulturális Fesztivál szervezője a Heti Tv Pirkadat című műsorában ajánlott különleges programokat. 

A nagy hagyományokkal bíró fesztivál idén szeptember 1-én kezdődik, szeptember 9-én ér véget, ahogy már megszokott, fantasztikus programokkal és helyszínekkel – mondta el a szervező.

A fesztivál ebben az évben egy új helyszínnel is gyarapodik, az ERőMŰVHÁZ-zal, a Wesselényi utcában, ahol egy komolyzenei szalonkoncert sorozatot is elindítanak, fiatal előadóművészek közreműködésével.

Deák Andrea szemezgetett a programokból, így beszélt arról a különleges koncertről, amelynek során megemlékeznek Zsoldos Imréről, aki idén lenne száz esztendős, valamint feleségéről, Sárosi Katalinról. A két nagyszerű művész a hatvanas, hetvenes évek sokat foglalkoztatott előadója volt, A koncerten fellépnek többek között Szulák Andrea, Király Viktor, Klein Judit, Csonka András, akik felidéznek egy-egy régen hallott slágert a Dohány utcai zsinagógában.

Most is gondolnak a szervezők azokra a fiatalokra, akik a modernebb, könnyedebb zenét kedvelik, őket várja például Zséda, Szirtes Edina Mókus koncertjei a Hegedűs gyula utcai zsinagógában. Zséda például Darvas Ferenccel és Müller Péter Sziámival lép majd fel, ez is egy egészen különleges előadásnak ígérkezik. A Goldmark teremben az Itt és Most Társulat egy improvizációs előadást mutat be, Balázs Gábor eszmetörténész közreműködésével. A csapat már többször fellépett így, a Talmud a színpadon címmel, elképesztő érdeklődés és siker mellett.

Korcsolán Orsolya hegedűművész eddig minden alkalommal játszott a fesztiválon, idén sem lesz másként, annyi lesz csak a különbség, hogy most a Budapest Music Centerbe várja az érdeklődőket.

A Zsidó Kulturális Fesztivál követve a hagyományokat, a Budapest Klezmer Band koncertjével nyit, aminek szintén a hagyományoknak megfelelően a Dohány utcai zsinagóga ad otthont. Az eseményen Fesztbaum Béla és Jordán Adél lesznek a vendégek.

Deák Andrea ajánlotta még Illényi Katica és a Sárik Péter Trió koncertjét, de Bródy János fellépését is, ami szintén a Dohány zsinagógában kerül megrendezésre. Lehet még egy kis balkáni zenei hangulatot is élvezni a Vujisics zenekar és a Söndörgő koncertjén, de Balázs Fecó is egy önálló koncertet ad, valamint lesz még egy szép operettválogatás is.

A Hegedűs Gyula utcai zsinagógában Malek Andrea ad koncertet, egy jiddis swing programot mutat be, már ő is szinte állandó vendége a fesztiválnak.

Ugyancsak itt hallhatnak az érdeklődők egy különleges Zerkovitz Bélát megidéző előadást, Koltai Róbert, Fellegi Balázs, Nógrádi Gergely és mások fellépésével.

A szervező most is elmondta, a látogatóktól annyit kérnek csupán, hogy a helyszíneken, elsősorban a zsinagógákban a férfiak fedett fővel, a hölgyek pedig fedett vállú ruhában jelenjenek meg, betartva az alapvető zsidó vallási szokásokat.

A Zsidó Kulturális Fesztivált idén is nagyban támogatta, Erzsébetváros, a Fővárosi Önkormányzat, valamint a Nemzeti Kulturális Alap.

Deák Andrea, mint a Mazsihisz kulturális programjaiért felelős munkatársa elárulta, már a jövő évi határon túli programokra igyekszik megnyerni a mostani fesztivál fellépői közül is sokakat.