A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A nemzetiségi választás le fogja lassítani a szavazást, ezért nem lesznek meg gyorsan az eredmények október 13-án, de a Nemzeti Választási Iroda elnöke megígérte, hogy nagyon igyekeznek majd. Az átjelentkezőkre egyébként idén új szabályok vonatkoznak, a szervezet elnöke ezeket is elmondta. Bonyolulttá teszi a szavazást, hogy egy-egy szavazólapon sok jelölt neve szerepel majd – magyarázta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.  Pálffy Ilona hangsúlyozta azt is, hogy a szavazást lebonyolító szervezetnek ezúttal sokkal könnyebb lesz a dolga. A köztársasági elnök július 26-án tűzte ki az önkormányzati választás dátumát, és június 26-ig kellett valakinek tartózkodási helyet létesíteni ahhoz, hogy a tartózkodási helye szerint szavazhasson.” Ez tehát az egyik fontos szabályváltozás. A másik pedig az, hogy az átjelentkező nem viszi magával a lakóhelye szerint érvényes szavazólapot, hanem a tartózkodási helye szerinti képviselő-testületre, polgármesterre szavaz. Mindez technikailag könnyíti a szavazás lebonyolítását – hangsúlyozta a Nemzeti Választási Iroda elnöke.   A külföldi szavazás lehetőségének szűkítése az önkormányzati választás esetében nem alaptörvény-ellenes – hangsúlyozta Pálffy Ilona, az Alkotmánybíróság korábbi döntését ismertetve.

Közzétették a közös ellenzéki önkormányzati képviselőjelöltek listáját a VIII. kerületben, ahol az ellenzéki polgármester-jelölt Pikó András, a Klubrádió műsorvezetője lesz. A helyi megállapodás értelmében az egyéni képviselőjelöltek a Momentum, a Demokratikus Koalíció, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Szolidaritás szövetségének színeiben indulnak, a lista szerint 4 MSZP-s, 3 momentumos, 2 DK-s, 1 LMP-s, 1 párbeszédes, és 1 szolidaritásos jelölt lesz a kerületben. Ellenzéki vezetésű kerület esetén megdupláznák a köztisztaságra fordított összeget, zöldebbé tennék Józsefvárost, évente 5000 négyzetméterrel növelnék a zöldterület méretét, és önkormányzati lakásügynökséget hoznának létre, új egészségügyi szűrőeszközöket szereznének be.

Már nem csak fideszes kihívója van Gémesi Györgynek, aki csaknem harminc éve irányítja Gödöllő városát, írja az atv.hu. Miután megőrizte függetlenségét az ellenzékkel szemben, utóbbiak az MSZP-s Kovács Barnabást indítják a regnáló vezető ellenében.  Kovács mögött – aki öt évvel ezelőtt is megmérkőzött Gémesivel, de akkor alulmaradt – az MSZP mellett a DK, a Jobbik, a Párbeszéd és a Szolidaritás is felsorakozott. Utóbbin kívül mind ott lesz a szavazólapon is. Bár a tárgyalásokon részt vett a Momentum, ők végül kimaradtak a megállapodásból. Az ellenzéki pártok korábban őt is megkeresték, de nem szerette volna feladni függetlenségét – nyilatkozta Gémesi. Mint mondta, az első választást leszámítva, mindig civil szervezet jelöltje volt, függetlenül az országos dolgoktól. Ezeket ugyanis – szerinte – szét lehet választani.

Betegsége miatt nem indul újra a pozíciójáért Riz Levente, a XVII. kerület fideszes polgármestere. A politikus a közösségi oldalán jelentette be a hírt, maga helyett pedig az alpolgármesterét, Horváth Tamást ajánlja. Az ellenzék kerületi jelöltje a DK-s Gy. Németh Erzsébet.

 

A „Budapest 2019 – Európa sportfővárosa” programsorozat keretében a főváros zöldterületei, illetve játszóterei hét helyszínen újulnak meg: az I. kerületben a Tabánban, az óbudai Hajógyári-szigeten, a VIII. kerületi II. János Pál pápa téren, a XI. kerületben a Függetlenségi parkban, az Egyetemisták parkjában és a gazdagréti Kaptató sétányon, valamint Csepelen a Csillagtelepen – ismertette Nagy Dénes, a Főkert zöldterület-fejlesztési igazgatója. A családi szabadidőparkok elsődleges célja az, hogy a család minden egyes tagja számára mozgást biztosítson, hogy minél aktívabban tölthessék a szabadidejüket – mondta a Főkert munkatársa. A sportparkok rendelkeznek játszótéri résszel, valamint a különféle labdajátékok, jellemzően a futball és kosárlabda űzésére lehetőséget biztosító sportpályákkal, de megtalálhatók olyan fitneszeszközök, amik akár a nyugdíjasok, vagy a gyermekükre várakozó édesanyák számára nyújthatnak aktív kikapcsolódást, ismertette Nagy Dénes.

 

Külföld:

 

Május óta már több mint 40 éles riasztásuk volt a Magyar Honvédség Gripenjeinek a balti légtérben – közölte Ugrik Csaba, a Magyar Honvédség Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegységének parancsnoka. A litvániai Siauliai repülőtéren tartott médianapon fél nap alatt két éles riasztásuk volt a magyar katonáknak. A dandártábornok kifejtette: a magyar repülők az eltelt több mint 3 hónapban több mint 370 felszállást hajtottak végre, és több mint 400 repült órát teljesítettek. A balti légtérvédelem során feladatuk egyebek mellett azon repülők azonosítása, amelyek nem adták le repülési tervüket, nem tartották a kapcsolatot az illetékes repülésirányítással, illetve nem működtetnek a gépen válaszjeladót. A magyar Gripenek feladata az is, hogy a Baltikumban állomásozó erőknek támogatást biztosítsanak, s általában jelenlétükkel erősítsék a helyi lakosság biztonságérzetét.

 

Sydney negyedében támadt rá járókelőkre egy férfi, az emberek ártalmatlanná tették, a rendőrök pedig őrizetbe vették. Egy ember megsérült, őt kórházba vitték. Gavin Wood felügyelő a Sydney Morning Herald című napilapnak úgy nyilatkozott, hogy egy nőt szállítottak kórházba, az állapota stabil. A támadás után hírügynökségek eltérő értesüléseket közöltek az áldozatok számáról: az AFP francia hírügynökség szerint a támadó – akinél konyhakés volt – a nőn kívül mást nem sebesített meg, a Hszinhua kínai és az EFE spanyol hírügynökség több sebesültről adott hírt. Az EFE hatósági forrásokra hivatkozva hozzátette, hogy a támadót a rendőrök kiérkezése előtt a járókelők székek, ládák és fémrudak segítségével ártalmatlanították. A hírportál sydneyi hatósági forrásokra hivatkozva hozzátette, a rendőrség szerint elszigetelt esetről volt szó, és nem kell további támadásoktól tartani.

 

Újabb erdőtüzek lobbantak fel Görögországban. Évia szigetén és az Athéntól északra fekvő Thívában a legrosszabb a helyzet. Hétfő reggel óta helikopterek és repülőgépek segítik az oltást – mondta el egy tűzoltósági szóvivő a Szkai görög rádióadónak. Egyelőre senki sem sérült meg. Szemtanúk szerint az erdőtüzek helyszínétől mintegy 90 kilométerre fekvő görög fővárosban, Athénban is érezni és látni a füstöt. Görögországban az elmúlt napokban tűzoltók százai dolgoznak a negyven Celsius-fok körüli hőség és szárazság miatt kitört erdőtüzek megfékezésén, de a szél nehezíti munkájukat. Az országban péntek óta a legmagasabb szintű készültség van érvényben. Tavaly több mint százan vesztették életüket egy erdőtűzben Mati fürdőhelyen.

 

Az Egyesült Államok és Törökország megkezdte a szíriai kurd milíciák uralta területekkel határos, török katonai ellenőrzés alatt álló övezet létrehozását Északkelet-Szíriában. A török védelmi minisztérium Twitter-bejegyzésében számolt be arról, hogy egy amerikai küldöttség érkezett annak a közös műveleti központnak az előkészítése érdekében, ahol összehangolják az övezet kialakítását. Az üzenet szerint ennek keretében egy hattagú amerikai delegáció érkezett a délkelet-törökországi Sanliurfa városába. A Demirören török magánhírügynökség szerint azonban egy 90 amerikai katonából álló kontingens érkezett az említett városba. A közös műveleti központ létrehozásáról a múlt szerdán számolt be török védelmi minisztérium azt követően, hogy véget értek Ankarában az amerikai és a török katonai illetékesek hétfő óta tartó tárgyalásai. A beszámoló szerint a központot Törökországban alakítják majd ki.

 

A palesztin Amad híroldal értesülései szerint a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezet megerősítette biztonsági erői számát a határnál, hogy megakadályozza a határsértési kísérleteket Izraelbe. Az elmúlt két hétben a terrorszervezethez tartozó jelenlegi és egykor tagok több alkalommal megkíséreltek behatolni Izraelbe és tűzharcba keveredtek az izraeli csapatokkal. A Hamász tisztában van vele, hogy ezek a támadások kemény megtorlást vonnak maguk után az izraeli hadsereg részéről. Mindeközben állítólag Izrael is lépéseket tenne a biztonság megerősítésére a határnál. Az izraeli 12-es csatorna riportja szerint a Védelmi Minisztérium egy hat méter magas fal építését tervezi izraeli területen belül a gázai határ északi részével szemben, hogy fokozza a környező közösségek védelmét a terrorista behatolásoktól. Az új fal kiegészítő akadályt képezne, és segítene a behatolókat olyan területekre terelni, ahol az izraeli hadsereg könnyebben megtalálhatja és ártalmatlaníthatja őket.

 

Gazdaság:

 

Az időjárási viszontagságok miatt Európa-szerte átlag alatti minőségű és mennyiségű alma várható idén – írja a Magyar Nemzet. A csökkenés akár 50 százalékos is lehet. Drágulás viszont nem biztos, hogy lesz, mert vannak tavalyról megmaradt készletek; rekordév volt ugyanis. Apáti Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) alelnöke a lapnak elmondta, az ültetvények tavalyi túlterhelése is oka a mostani rosszabb évnek. Ami a számokat illeti: a tavalyi 900 ezer tonnás rekordtermés és a tízéves átlagnak tekinthető 600 ezer tonna alma után idén 450 ezer tonna körüli mennyiség kerülhet le az ültetvényekről. Az idei slágertermék a tavalyi olcsó idared lehet. Kérdés, hogy a készletek meddig tartanak ki. A léalma drágul, a gyárak a jövő héten indulnak be.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt a nyugati, északnyugati területeken megszűnik a csapadék, másutt többfelé számítani kell esőre, záporra, zivatarra. Délután a Dunántúlon megszűnik a csapadék és csökken a felhőzet, az keleti tájakon felhős, csapadékos marad az idő. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 14, 19 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 24 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Szerdán hidegfront alakítja időjárásunkat. A frontra érzékenyek görcsös panaszokat tapasztalhatnak, emellett gyakori tünet lesz a vérnyomás-ingadozás és a fejfájás is. A csapadék és borús idő hatására csökken a hő-és komfortérzet és a hangulatnak sem tesz jót ez az idő. Az erős szél intenzív fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot okoz. A közlekedés során nagy a balesetveszély. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.