Ez egy fejlett és fejlődő város

 

Ez egy fejlett és fejlődő város

Csanády László, a Fidesz székesfehérvári alelnöke, a Polgármesteri Hivatal kabinetvezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a városáról, tanulmányairól, valamint arról, hogy mennyire lokálpatrióták a helyi képviselők.

Csanády László beszélt a szennyvíziszapról, melynek kapcsán Székesfehérvár bekerült a hírekbe. Mint elmondta, valóban lehet érezni a szagokat, de ez természetes. Öt évvel ezelőtt, szintén az akkori helyhatósági választási kampány idején merült fel a város másik részén egy ehhez hasonló probléma, amikor egy termelőszövetkezet megtrágyázta a földjeit. Majd megfordult a széljárás és a szagot a város irányába hozta. Hozzátette, tudni kell azt, hogy a szennyvíziszap nem veszélyes hulladék, ráadásul ennek nem a lerakása, hanem a feldolgozása történik, a folyamat minden engedélynek megfelel. A mostani történetet kritizálók elfelejtik, hogy Székesfehérvár városának is igen jelentős szennyvíziszapja termelődik, amit szintén el kell helyezni.

Csanády László beszámolt arról, hogy a munkája mellett jelenleg az OR-ZSE kultúratörténet mesterszakán tanul, ennek kapcsán azt jegyezte meg, tanulmányai során előnyben részesíti a városához köthető jeles zsidó gondolkodók, rabbik életének feldolgozását. Két egykori vallási vezetőt emelt ki, Komlós Ottót, aki a Holokauszt után igyekezett vezetni az alig megmaradt zsidó közösséget a városban. A másik fontos ember, Steinherz Jakab rabbi, aki a XIX. század második felében szolgált Székesfehérváron. Ő nem csak a zsidó közösség vallási vezetője volt, de mellette spanyol középkori költőkkel is foglalkozott, ebben a témában írta meg doktori dolgozatát. Csanády László véleménye szerint bár mindkét rabbi nagy munkát végzett, ám valahogy az utókor mintha elfeledné őket.

Székesfehérvár zsidó közössége ma nem nagy létszámú, hiszen a Holokauszt során a város zsidó lakosságának a 90 százalékát meggyilkolták, a zsinagóga épülete is elpusztult. A közösség mostani vezetője, Neubarth István, többek között Csanády Lászlóval igyekszik újjáéleszteni a közösséget. Ezek közé tartozik a második alkalommal megrendezésre kerülő Székesfehérvári Zsidó Napok decemberben. Idén kibővítik a rendezvénysorozatot egy filmfesztivállal, színházi előadással, valamint összekötni a két vallás Fény Ünnepét, az Adventet a Hanukával.

Arra a kérdésre, hogy mennyire érdekli a fiatalokat a közélet, a Fidesz a városban, Csanády László azt felelte, természetesen igen, de azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy itt teljesen más a politika, mint az országban. Máshol vannak a hangsúlyok, egyfajta lokálpatriotizmus hatja át a várost, a közéletet, ez jellemzi a helyi Fidesz politikáját is. De nem csak a kormánypártokét – tette hozzá, hanem az ellenzékét is, ha nincs kampányidőszak, akkor igenis lehet együttműködni az ellenzéki képviselőkkel, mert ők is a városért dolgoznak sokat, mint például Földi Judit, a DK helyi képviselője.

Pont a legerősebb ellenzéki párt kapcsán azt jegyezte meg Csanády László, hogy a saját számításai szerint az ellenzéki összefogással például a Demokratikus Koalíciónak kevesebb helye lehetne, mint ha egyedül indulna. Ezt a véleményét a májusi EP választás eredményeiből szűrte le.

Csanády László a városát jellemezve megjegyezte, itt két nagy úgynevezett betelepülési hullám volt, az egyik a hetvenes években, amikor felépültek a lakótelepek, hiszen ekkoriban egy ipari fellendülés is volt, aminek következtében közel harmadával nőtt a lakosok száma. Most is tapasztalható egy ilyen tendencia, a hatalmas ipari növekedésnek köszönhetően. Egy OECD kutatás azt mutatja, hogy Székesfehérváron nappal, majdnem megmásfélszereződik a lakosok száma, olyan sokan jönnek be a városba dolgozni, ügyet intézni a környező településekről. A városnak fizetett iparűzési adó kapcsán azt fejtette ki, ez egyrészt egy gazdaságfejlesztési eszköz, ami nem csak a gazdaságra, hanem a kultúra fejlesztésére is fordít a város, de az utak és a közösségi közlekedés javítására is sokat fordítanak, mert ezek a kritériumok, amit a befektetni kívánó cégek megvizsgálnak elsőként, azaz ez egy fejlett és fejlődő város.

Arra a kérdésre, hogy megméretteti-e magát az önkormányzati választáson vagy pedig megmarad kabinetvezetőnek, Csanády László elmondta, miután nagyon szereti a hivatali munkáját, amit nagyon szívesen folytatna is. Ezért is határozta el, hogy ugyan elindul ősszel a Fidesz listáján, de olyan helyen, ahonnan szinte biztos, hogy nem kerül be a képviselőtestületbe.