A BreuerPress és a HetiTV  hírei

A BreuerPress és a HetiTV  hírei

Agycsaládosok autóvásárlási támogatására július 1-je óta több mint nyolcezer igény érkezett – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának családpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Beneda Attila az Auchan által a Nagycsaládosok Országos Egyesületével (NOE) együttműködésben megrendezett országos iskolaszergyűjtési akció megnyitóján elmondta, hogy népszerűek a nyáron indult családvédelmi akcióterv otthonteremtést segítő intézkedései, amelyek segítséget nyújtanak a nagycsaládosoknak is. Emlékeztetett, az intézkedések jövőre is folytatódnak, és 2020 januárjától életbe lép a legalább négygyermekes édesanyák személyijövedelemadó-mentessége és a nagyszülői gyed.

 

A DK országgyűlési képviselője azt követeli a kormánytól, hogy hirdesse ki az országos egészségügyi válsághelyzetet, valamint hajtson végre nagyarányú átcsoportosítást a költségvetésben az egészségügy javára. László Imre arra a sajtóhírre reagált, amely szerint szakorvoshiány miatt készenléti ügyeletet rendeltek el a fővárosi Szent Margit Kórházban a gyomor- vagy bélvérzéses betegek ellátása érdekében. Őket most a Honvédkórház fogadja.   A DK-s politikus úgy vélekedett, hogy ilyen hírek miatt más államokban miniszterek, kormányok buknak meg, Magyarországon azonban mindennaposakká váltak a hasonló esetek. „Idevezetett a Fidesz 9 éves rombolása” – fogalmazott László Imre, aki azt hangoztatta, hogy ezen időszak alatt csaknem 2000 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből.

 

A kiutazás feltételeinek megteremtéséig, de legfeljebb szeptember 15-ig meghosszabbította a 2015. szeptemberi röszkei tömegzavargás résztvevőjeként terrorcselekmény miatt elítélt szír Ahmed H. idegenrendészeti őrizetét a Nyírbátori Járásbíróság – írta a Magyar Hírlap. A Nyíregyházi Törvényszék a lap megkeresésére közölte, hogy jelenleg több hatóság is – brit, ciprusi – visszajelzésére várnak a magyar hatóságok. Mivel Ahmed H. jelenleg sem rendelkezik még érvényes útiokmányokkal, a bíróság meghosszabbította az idegenrendészeti őrizetét. A július 11-i döntés indoklásában a bíróság megállapította, hogy a kiutasítás végrehajtásához szükséges okmányok beszerzése a szír férfit visszafogadni köteles államok hatóságainak eljárása miatt húzódik több mint fél éve – olvasható.

Együttműködési megállapodást kötött az OR-ZSE és a potsdami rabbiképző
A két intézmény a kutatás, az oktatás és a hallgatócsere területén kívánnak kooperálni a jövőben.

Együttműködési megállapodást kötött az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetem és a Potsdami Egyetem reform és neológ rabbikat egyaránt képző Zsidó Teológiai Fakultása. Az erről szóló dokumentumot a két intézmény vezetője, Walter Homolka rabbi és ügyvezető igazgató, valamint Vajda Károly rektor írta alá 2019. augusztus 6-án kedden, Budapesten, a Mazsihisz tárgyalótermében.

Mindketten örömüket fejezték ki a jövőbeni együttműködést illetően és hangsúlyozták, hogy a kapcsolatfölvétel visszatérés ahhoz az intézményi hagyományhoz, mely a budapesti rabbiképzőt a német partnerintézmény jogelődjeivel kötötte össze. Mind a boroszlói neológ, mind pedig a berlini reform rabbiképző neves neológ rabbikat adott Magyarországnak. Elég, ha Lőw Immánuelre, a neológia egykori felsőházi képviselőjére, szegedi főrabbira gondolunk, aki Abraham Geiger kedvenc tanítványa, a berlini oktatási intézmény egyik első abszolvense volt, s akit nem kisebb szaktekintély, mint Ludwig Philippson kent rabbivá. A hitleri hatalomátvételig a két német intézményben számos budapesti növendék folytatott részképzést.

Tegnap este véget értek a 15. budapesti nemzetközi Maccabi játékok.

A 15. Maccabi Európa Játékok Záróünnepsége a Játékok központi helyszínén, a Ludovika Campuson augusztus 6-án kedden 20 órakor kezdődött. A Záróünnepségen átadták  a Játékok legjobb sportolójának járó Ken Gradon-díjat, a legnagyszerűbb munkát végző önkéntesnek járó díjat, valamint a Játékok Fair Play díját.

A rövid hivatalos program keretében Motti Tichauer, az Európai Maccabi Konföderáció elnöke és Deutsch Tamás, a Játékok Védnöki Testületének vezetője mondott beszédet, majd ünnepélyesen levonták a 15. Maccabi Európa Játékok zászlaját.

A Záróünnepségre komponált különleges légtáncbemutatót követően DJ-k indíttották a Maccabi bulit. A Záróünnepségen a Játékokon induló 42 ország több mint 2300 sportolója, valamint a csapatok 700 akkreditált sportszakembere, vezetője, és a 15. Maccabi Európa Játékok lebonyolítását segítő több mint 500 önkéntes vett részt.

 

 

Külföld:

 

Az Európai Unió szerint a Boris Johnson vezette konzervatív brit kormány „első számú forgatókönyve”, hogy megállapodás nélkül szűnik meg az Egyesült Királyság EU-tagsága (Brexit) – jelentették egybehangzóan brit lapok uniós forrásokra hivatkozva. Reagálásában a brit kormány visszautasította az állításokat, melyek szerint nem akar tárgyalni az EU-val, és arra törekszik, hogy az egyeztetések kudarcba fulladjanak, elérve így a megállapodás nélküli Brexitet. A The Guardian című baloldali és a The Daily Telegraph című konzervatív lap egy magas rangú európai uniós diplomatára hivatkozva azt írta, az európai uniós Brexit-tárgyalók arról tájékoztatták az uniós diplomatákat, hogy jelenleg nincs alapja a „tartalmas tárgyalásoknak”, és az egyeztetések visszajutottak a három évvel ezelőtti állapotukba. A BBC brit közszolgálati média brüsszeli forrásokból úgy értesült, hogy a tisztségviselők vasárnap olyan egyeztetést követően tájékoztatták a diplomatákat, amelyen az EU-tárgyalók, Stephen Barclay brit Brexit-miniszter és David Frost, a brit kormányfő európai ügyekkel foglalkozó képviselője vett részt.  „Egyértelmű volt, hogy a briteknek nincs más céljuk. Nem akarnak tárgyalni, ahhoz szükség lenne tervre” – idézték a diplomatát.

 

Az olasz parlament felsőháza megszavazta a migrációs intézkedések további szigorítását: az új törvények az olaszországi partokhoz fedélzetükön migránsokkal érkező civilhajók kitiltását is lehetővé teszi. A 18 cikkből álló intézkedéscsomagról a belügyminiszter, Matteo Salvini bizalmi szavazást kért. A szavazáson résztvevő 238 szenátorból 160 voksolt igennel, 57 nemmel, 21 tartózkodott. A Salvini vezette kormánypárti Liga támogatta a törvényt, a másik kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) frakciótagjai közül néhányan nem vettek részt a szavazáson, így fejezve ki tiltakozásukat a migrációs intézkedésekkel szemben. Az ellenzéki balközép Demokrata Párt (PD) nemmel voksolt. A szintén ellenzéki jobbközép Hajrá Olaszország (FI) jelen volt az ülésteremben, de nem szavazott, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) tartózkodott: ezzel nem támogatták az M5S kormányát, de segítették a Salvini-törvény elfogadását.

 

Irán három új, nagy találati pontosságú, távirányítású rakétát fejlesztett ki, ami „azt mutatja, hogy az ország kész megvédeni magát” – jelentették be a teheráni védelmi minisztériumban. Az új típusú rakéták bemutatása bizonyíték arra, hogy a „nagy sátán” (ez alatt Irán az Egyesült Államokat érti) és „zsoldosainak szószegése és összeesküvése ellenére” a védelmi minisztérium egy pillanatig sem tétovázik megvédeni és megerősíteni az ország biztonságát. A rakéták a Jasszin, Balaban és Gaem elnevezést kapták. A visszahúzható szárnyú Jasszin 50 kilométeres hatótávolságú, és repülőgépről vagy akár drónról is indítható. A Balaban GPS-jeladóval és GPS-navigációs eszközökkel irányítható, szintén visszahúzható szárnyú és repülőgépekről indítható. A hőkeresővel irányított Gaem rakéta találati pontossága mintegy 50 centiméter.

 

Lengyelország fizessen kárpótlást, vagy adja vissza a nácik és a kommunisták által elvett vagyont a túlélőknek és családjuknak. Az Egyesült Államok kongresszusának 100 szenátora közül 88 írta alá egy nyílt levelet Mike Pompeo külügyminiszternek, amelyben arra kérik, sürgesse meg ezeket az intézkedéseket — írja a Jewish News Syndicate és a The Jerusalem Post. A kétpárti szenátorok csoportját Marco Rubio republikánus és Tammy Baldwin demokratikus szenátor vezeti. Levelükben azt írják: „A magántulajdon tiszteletben tartása alapvető egy sikeres demokráciában.” A szenátorok emlékeztetik Pompeót a Varsóban, februárban tett nyilatkozatára, amelyben felszólította Lengyelországot, hogy tegye meg a megfelelő lépéseket a nácik és kommunisták által elvett magántulajdon visszatérítésére a holokauszt áldozatai, családtagjai és mások számára.

 

Gazdaság:

 

A lakosság 1510,5 milliárd forintot jegyzett a Magyar Állampapír Pluszból (MÁP+) a jegyzés június elejei indulása óta a hétfő délutáni zárásig. Ez azt jelenti, hogy a megtakarítással rendelkezők számára meggyőzőek a „szuperállampapír” kínálta előnyök, és hihetetlen mennyiségű összegeket csoportosítottak át ebbe az új befektetési lehetőségbe. Ennek alapján a legújabb magyar állampapír minden idők legeredményesebb és legkeresettebb befektetési terméke lehet. Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a MÁP+ kibocsátásának eddigi eredményeit értékelve hangsúlyozta, hogy az állami függetlenség, az önállóság a pénzügyekben is elengedhetetlen, és egy ország akkor cselekszik helyesen, ha polgáraira támaszkodik úgy, hogy biztonságos, előnyös és magas hozammal bíró megtakarításokat kínál fel számukra. Gion Gábor elmondta: a MÁP+ eddigi jegyzési adatai azt vetítik előre, hogy a legújabb magyar állampapír egyrészt képes lehet az újonnan keletkező jövedelmeket is a megtakarítások felé terelni, másrészt csökkentheti a lakosságnál lévő készpénzállományt.

 

Időjárás:

 

Hazánkban szerdán délelőtt napos, gomolyelhős időre van kilátás északon záporokkal, zivatarokkal. Délután sok napsütésre készülhetünk, a magasra törő gomolyfelhőkből északon lehet záporeső, zivatar. A szél napközben élénk délnyugati lesz. Hajnalban 16, 21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 29, 34 fok között alakul. Késő este 20, 25 fok lesz. Szerdán nem érkezik front. Intenzív melegfronti tünetek léphetnek fel az arra érzékenyeknél. Általános lesz a migrén, a tompaság, csökken a munkavégző-képesség. A kialakuló zivatarok környezetében fulladásos panaszok, nehézlégzés jelentkezhet elsősorban a légzőszervi megbetegedéssel küzdők körében. A szívpanaszok fokozódnak, a vérnyomás értékei ingadozhatnak. A közlekedést a hőség és a zivatarok nehezítik. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.  na