A Maccabiáda is megmutatta, Magyarország egy békés, biztonságos ország

A Maccabiáda is megmutatta, Magyarország egy békés, biztonságos ország

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője értékelte a Maccabi Európa Játékokat, de kifejtette véleményét az amerikai fegyvertartásról, mindezek mellett természetesen Erzsébetváros ügyei is szóba kerültek.

A politikus értékelten a XV. Maccabi Európa Játékokat, amelyet Budapesten rendeztek meg. Mint megjegyezte, a megnyitó ünnepség óta kísérte figyelemmel a versenysorozatot, amely nem csupán egy sportesemény, hanem egy valódi közösségi élmény, ahol a nézők, a látogatók megélhették a zsidó emberek csodálatos együttélését, mozgalmát. A szervezők nagy munkát végeztek, de sikeresen, amiért csak köszönetet illik mondani nekik. A Maccabiáda megrendezése is bizonyítékul szolgál arra, hogy mindenki lássa, Magyarország egy békés, biztonságos ország, ahol valódi vélemény- és vallásszabadság van. Bajkai István kiemelte, olyan jelentős eseményekre került sor a játékok alatt, mint a Dohány utcai zsinagógában történt Szombatfogadás, de más egyéb kulturális programokat is szerveztek. Ez is mutatja, ez a verseny jóval több, mint egy sportrendezvény.

A Maccabi Európa Játékok alatt többször vetítetek kisfilmeket olyan híres magyar sportolókról, akik az ország hírnevét öregbítették, a sikereihez hozzájárultak, olyan emberek, akik zsidók voltak. Bajkai István elmondta, bár tisztában van az ország történelmével, de így is akadt olyan sportember, akiről nem tudta, hogy zsidó származású volt. Ezeknek az embereknek a jelentős részét meggyilkolták a II. világháború, a Holokauszt alatt, a rájuk való emlékezés egyszerre jelentett a politikus számára tragikumot, de volt lehetőség még elgondolkodni a történelem tényein is.

A képviselő, mint az Országgyűlés Törvényalkotási Bizottságának alelnöke az amerikai lövöldözéses tömeggyilkosságok kapcsán értékelte a fegyvertartás liberalizációját. Mint megjegyezte, a Magyarországon élőknek eltérő kulturális, történelmi hátterük van, itthon elképzelhetetlen az a típusú fegyverviselés, ami az Egyesült Államokban van. Azt is látni kell – tette hozzá, az utóbbi évtizedekben rendszeresen fordulnak elő ilyen típusú tömeggyilkosságok, terrorcselekmények. Amikor Amerikában az alkotmányban rögzítették a szabad fegyverviselés jogát, az egy nagyon más történelmi időszak volt, még az ország életében is. Akkoriban azért volt erre szükség, mert az állam nem tudta még megvédeni minden körülmények között polgárait. Ma már nem ez a helyzet, de egyes becslések szerint még így is több mint 270 millió darab fegyver van az amerikai polgárok tulajdonában, ez egy óriási szám, de mellette az is baj, hogy ezen fegyverek könnyen kerülhetnek olyanok birtokába, akik terrornézeteket vallanak. Ám minden tragédia ellenére még mindig rendkívül erős az amerikai fegyverlobbi, sőt az elnök a legutóbbi tragédia kapcsán sem a fegyvertartás jogát kérdőjelezte meg, hanem azt indítványozta, hogy erősebb vizsgálatoknak kell megelőzni a fegyverek vásárlását. Ellenpéldaként Izraelt hozta fel a képviselő, ahol szintén sok fegyver van az emberek kezében, de ott egy komoly vizsgálat után lehet ezekhez hozzájutni, valamint az is igaz, az ország helyzetéből adódóan komoly figyelmet fordítanak az emberek képzésére, tanítására saját maguk megvédése érdekében.

Bajkai István, mint a Fidesz VI-VII. kerületi választókerületének elnöke értékelte azt a hírt, mely szerint Erzsébetváros korábbi szocialista polgármestere, Hunvald György függetlenként kíván elindulni a választáson. Azt jelzésértékűnek mondta a kormánypárti politikus, hogy a helyi MSZP egyik erős embere pár hónappal a választás előtt kilépett a pártból és függetlenként kívánja megmérettetni magát. Látszik az is, akár az erzsébetvárosi ellenzéki összefogásnál, hogy nincs közös pont az ellenzéknél, illetve csak egy van, a hatalom megszerzésének a vágya, valamint a kormánnyal szemben érzett gyűlölet. Persze az is érdekes – tette hozzá Bajkai István, hogy Hunvald György el kíván indulni a helyhatósági választáson azok után, amiket elkövetett Erzsébetvárossal, az itt élőkkel szemben 2010 előtt.