A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A kormány várakozásainak megfelel a július elsejével elindult családvédelmi akcióterv fogadtatása, a babaváró támogatást több mint 4600 házaspár igényelte, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására több mint 8000 kérelem érkezett, és a jelzáloghitel-elengedés is „jól teljesít” – mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Nemzetnek. Novák Katalin úgy fogalmazott, „arra számítottunk, hogy népszerű lesz az akcióterv, hiszen olyan támogatási formák vannak benne, amelyek korábban nem fordultak elő. Ha kaphatnak a fiatal házasok tízmillió forintot, vagy ha két és fél millióval olcsóbban vehet autót a család, esetleg ha az otthonteremtésre jut további támogatás, vagy a lakáshitel-tartozásból engednek el egy nagyobb összeget, az nyilván sokak számára jelentős vonzerővel bír”. Nem véletlen, hogy az első napokban szinte megrohanták az emberek a kormányablakokat – tette hozzá. A bölcsődei fejlesztésekről szólva Novák Katalin elmondta, a kormány igyekszik a piaci szereplők számára minél vonzóbbá tenni, hogy családi, vagy munkahelyi bölcsődét hozzanak létre. Duplájára emelkedik ezek finanszírozása.

Hunvald György bejelentette: független polgármesterjelöltként akar indulni Erzsébetvárosban az őszi önkormányzati választáson. Kilépett az MSZP-ből az előző héten – jelezte a volt szocialista polgármester a Facebook-oldalán közzétett írásában. Az ellenzéki politikus azt írta, hogy az ellenzéki oldal legesélyesebb jelöltjének tartja magát a VII. kerületben. Kiemelte: ötezer helyi választópolgár az év első öt hónapjában aláíróíveken kérte, hogy induljon független polgármesterjelöltként. Ősszel az lehet a VII. kerület új polgármestere, aki 6500 szavazatot kap – tette hozzá. Hunvald György kitért arra is, hogy az MSZP-ben elfogadták és megértették a kilépéséről hozott döntését. Hangsúlyozta, azért tért vissza a „helyi politika fősodrába”, mert „meghurcolt politikusként” szerette volna, ha a választók „rehabilitálni” tudnák egy választáson. „Néhány ellenzéki párt” azonban kizárta a lehetőségét is annak, hogy akár csak közös ellenzéki képviselőjelöltként indulhasson. „Gyakorlatilag a politikai halálomat akarták elfogadtatni velem” – írta.

Negyven százalékponttal vezetne a Fidesz-KDNP egy most vasárnap esedékes választáson a legtámogatottabb ellenzéki pártok, a Demokratikus Koalíció (DK) és a Momentum előtt – közölte a Magyar Nemzetnek készített júliusi közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet. A kormánypártok 52 százalékot szereznének, szinte ugyanannyit, mint az európai parlamenti választásokon, míg a DK és a Momentum 11-11 százalékot érne el. A Jobbik támogatottsága 9 százalékos, amely az intézet szerint jól mutatja, hogy a szavazótáboruk továbbra sem aktív. A „belpolitikai botrányoktól júliusban sem mentes” MSZP-Párbeszéd a biztos szavazók esetében 7 százalékon áll, tehát – írták – „Tóth Bertalanék vesszőfutása” továbbra is folytatódik. A mandátumszerzési küszöböt jelentő, a biztos szavazók körében mért 5 százalékos támogatottságot a „női társelnök nélkül maradt” Lehet Más a Politika (3 százalék), a Mi Hazánk Mozgalom (3 százalék) és a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (4 százalék) sem éri el – tették hozzá.

Nagyszerűen szerepelnek a magyar sportolók a 15. Maccabi Európa Játékokon

A játékok utolsó, keddi versenynapját megelőzően már 20 aranyérmet szerzett a magyar csapat.

A 15. Maccabi Európa Játékokokon minden előzetes várakozást felülmúló, történelmi siker a magyar csapat szereplése. Sportolóink már a huszadik aranyérmet szerezték meg hazánknak.

A Hajós Alfréd Sportuszodában aranyérmet szerzett 50m gyorson és 50m pillangón egyaránt Békési Dániel, míg Cséplő Simon 100m hátúszásban diadalmaskodott. Masters kategóriában 100m hátúszásban Szilágyi Gábor, 400m gyorson Gazinszky Tamás állhatott a dobogó legfelső fokára. Amagyar  masters mixed gyors váltó is a leggyorsabbnak bizonyult, ezzel újabb csapat aranyérmet szerezve hazánknak.

Bridzsben is a magyar csapat diadalmaskodott.

Golfban Rózsa Dávid és, Nagy Klára egyéniben, míg csapatban is a magyarok  állhattak a dobogó legfelső fokára. Zsoldos Botond első helyet szerzett egyéniben a nettó 2. kategóriában, míg Stern Lea a nettó 3. kategóriában.

 

Külföld:

Az európai uniós tagországok lakossága a gazdaságtól a demokrácia helyzetéig minden területen jóval nagyobb arányban tekint pozitívan az unióra, mint az elmúlt öt évben bármikor – derült ki a legfrissebb uniós közvélemény-kutatásból (Eurobarometer). A júniusban készített felmérés hétfőn ismertetett eredményei szerint a közös valuta még soha nem élvezett ekkora támogatást, a klímaváltozás pedig EU-s szinten az embereket foglalkoztató második legfontosabb kérdéssé lépett elő, míg az első a bevándorlás maradt. Az Európai Unióba vetett bizalom utoljára 2014-ben állt ilyen magas szinten, és továbbra is meghaladja a nemzeti kormányok vagy parlamentek iránti bizalmat.

 

Legalább négy-öt szervezet migránsokat szállító hajói közlekednek folyamatosan a Földközi-tengeren – mondta a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese. Janik Szabolcs közölte: vasárnap például a Sea-Eye német segélyszervezet Alan Kurdi nevű hajóján érkező negyven illegális bevándorló szállt partra Máltán. A napokban a több száz ember szállítására alkalmas Ocean Viking nevű hajó is elindult Franciaországból a líbiai partok felé – tette hozzá. Az igazgatóhelyettes kijelentette: amíg az uniós tagállamok mindig találnak valamilyen megoldást az illegális bevándorlók befogadására és elosztására, addig a nem kormányzati szervezethez (NGO) tartozó hajók üzemelni fognak.  Az embercsempészek a befogadásokról tájékoztatják a Líbia és Tunézia partjainál várakozókat, ez így egy önfenntartó rendszerré válik, amelynek fennállásáig az NGO-hajók közlekedése folyamatos marad – közölte Janik Szabolcs.

 

Donald Trump amerikai elnök sürgette, hogy a kongresszus szigorúbb törvényben szabályozza a fegyvervásárlásokhoz szükséges háttérellenőrzéseket az összesen 29 életet követelő daytoni és El Pasó-i lövöldözések nyomán. Trump Twitter-üzenetében hangsúlyozta, hogy az áldozatok halála nem lehetett hiábavaló, s felszólította a két fő politikai pártot, hogy tegyen lépéseket a fegyvervásárlás előtti háttérellenőrzések kiterjesztése érdekében. „Nem szabad, hogy a texasi El Pasóban és az ohiói Daytonban meggyilkoltak halála hiábavaló legyen. Hasonlóan azokhoz, akik súlyosan megsebesültek. Sosem szabad elfelednünk őket, sem azokat, akik előttük voltak” – írta Trump mikroblogján.

 

Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter megerősítette, hogy visszautasított egy hivatalos meghívást a Fehér Házba, teheráni sajtótájékoztatóján pedig hozzátette azt is, hogy Donald Trump amerikai elnök kormányzata e meghívás elfogadásától tette függővé az ellene hozott szankciók életbe léptetését. „New York-i látogatásom alkalmával közölték velem, hogy ha nem fogadom el a meghívást, két héten belül életbe léptetik az ellenem hozott szankciókat” – mondta a külügyminiszter, az ENSZ-ben tett júliusi látogatására utalva. Washingtonból egyelőre nem kommentálták az iráni külügyminiszter nyilatkozatát. A The New Yorker című hetilap a múlt héten számolt be arról, hogy Zarífot meghívták a Fehér Házba, mégpedig Rand Paul republikánus szenátor közvetítésével, aki New Yorkban azt javasolta az iráni miniszternek, hogy személyesen ismertesse Donald Trumppal ötleteit arra vonatkozóan, hogy miként lehetne kilendíteni a holtpontról az iráni-amerikai viszonyt és megnyugtatóan rendezni az iráni nukleáris kérdést.

 

Lezáratta az Áron sírjaként tisztelt épületet az illetékes jordániai minisztérium, mert zsidók imádkoztak a helyszínen. Elvették tőlük a kipákat, a fejkendőket és a többi vallási szimbólumot. A minisztérium szerint a zsidók „illegálisan” voltak a szent helyen. A Hor-hegy az ország déli részén, Petra romjaihoz közel fekszik, arab neve Dzsábel Hárun, azaz Áron hegye. A hatóságok most úgy döntöttek, hogy a helyszín felkeresése előtt mindenkinek hivatalos engedélyt kell szereznie – olvasható a jpost.com cikkében. A beszámolók szerint legalább 500 zsidó jelent meg Mózes testvérének sírjánál imádkozni. A Ynet beszélt a csapat idegenvezetőjével Roni Ayalonnal, aki elmondta, hogy a jordán hatóságok megalázóan bántak velük. Lezavarták őket, elvették a kipáikat, a nők fejkendőit, és levetették a pólókat, hogy megnézzék van-e rajtuk cicesz.

 

Gazdaság:

 

Július végén megjelent az országos főállatorvos határozata az afrikai sertéspestis (asp) magyarországi felszámolására vonatkozó mentesítési tervéről, amely részletesen tartalmazza az érintett szereplők (például vadászok, állattartók, állatorvosok) teendőit – közölte az Agrárminisztérium. Az új rendelkezés megjelenése egyúttal hatályon kívül helyezi a korábbi főállatorvosi határozatot. Az új mentesítési terv kiadására és az egyes intézkedések felülvizsgálatára a járványhelyzetben bekövetkezett változások, valamint az Európai Bizottságtól az Európai járványhelyzet és tapasztalatok alapján érkezett javaslatok miatt volt szükség. A határozat részletesen tartalmazza a szigorúan korlátozott, a fertőzött, valamint a magas, a közepes és az alacsony kockázatú területekre vonatkozó információkat, például azok alapvető jellemzőit, meghatározásuk és elrendelésük menetét. A dokumentum területtípusonként összefoglalja az egyes feladatokhoz kapcsolódó előírásokat is, illetve rendelkezik többek között a vadászatról, az elhullott vaddisznók bejelentéséről és szervezett kereséséről, a vaddisznóállomány gyérítéséről, és az állat- és termék forgalmazás szabályairól.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt hosszabb-rövidebb időre mindenhol kisüt a nap, a megnövekvő gomolyfelhőzetből elsősorban az északi országrészben fordulhat elő zápor, zivatar. Délután a napsütést gomolyfelhők zavarják, a déli területek kivételével sokfelé számítani kell lokális csapadékra. A szél napközben élénk délnyugati lesz. Hajnalban 14, 19 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 26, 31 fok között alakul. Késő este 18, 23 fok lesz. Kedden nem érkezik front. A melegedésre érzékenyek migrént, fáradékonyságot tapasztalhatnak és ezek a tünetek a következő napokon is tartósan előjöhetnek. Záporok, zivatarok idején erősen fülledté válik a levegő, légszomj és nehézlégzés jelentkezhet, az asztmások állapota romolhat. A krónikus betegek körében múló rosszullétek léphetnek fel, az érintetteknek ajánlott kerülni a terhelést! A közlekedés során a