Dr. Bakondi György: A magyar kormány egyenlő kompromisszumokra törekvő, nyílt politikát szeretne

A magyar kormány egyenlő kompromisszumokra törekvő, nyílt politikát szeretne

Dr. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a határok védelméről, a migrációs politika helyzetéről, az európai közösség felelősségéről.

A főtanácsadó egy tegnapi sajtótájékoztatója kapcsán elmondta, a mostani nyári időszakban általában növekedés tapasztalható a magyar határon a migránsok részéről, különösen érdekes, hogy miként alakul a három fő európai útvonal terheltsége. Ezek közül a balkáni útvonal, azon belül a Bosznián át Horvátországba, Szlovéniába, Olaszországba tartó szakasz a főbb irány, a magyarországit mellékiránynak lehet nevezni. Itt egyébként Bakondi György szerint lehet tapasztalni a schengeni határt akár erőszakkal átlépni kívánókat, több mint hatezren tettek kísérletet a magyar határ illegális átlépésére, a legtöbbször csoportosan, embercsempészek támogatásával.

Arra a kérdésre, hogy mi a jogállása azoknak a menekülteknek, akik a Földközi-tengeren hánykolódnak lélekvesztőkön, majd megtalálja őket egy cvil szervezet hajója, amelyik fel is veszi az embereket. A főtanácsadó megjegyezte, ezek az emberek túlnyomó többsége Afrikából a jobb élet reményében tartanak Európa irányába, Líbián, Tunézián, Marokkón keresztül. Az embercsempészek azt teszik általában, hogy kiviszik a menekülteket a nyílt vízre, ott átteszik őket gumicsónakokba, majd értesítik a mentőhajókat. Jogilag az a furcsa helyzet áll elő – tette hozzá Bakondi György, hogy igyekeznek összemosni a politikai menekültek ügyét. Az első arról szól, ha valakit faji, vallási, politikai okból üldöznek egy országban, akkor ő jogosult a legközelebbi biztonságos országba átmenekülni, ahol védelmet kap. A politikai menekült nem letelepedő, azaz átmeneti védelmet kap arra az időre, míg meg nem változik a helyzet az országában. Hozzátette, ezért is furcsa, hogy Nyugat-Európában a menekültek integrációja zajlik, hiszen nem kell őket integrálni, hiszen ők haza akarnak majd térni. A másik jogi probléma az, ha valaki a tengeren bajba kerül, azt meg kell menteni. Sokan szeretnék e két jogot összecsúsztatni, akit a vízből kimentenek, az egyáltalán nem biztos, hogy jogosult ez európai menedékjogra. Egy jó ideig jól működött a tengeri mentés, ez egy jó üzlet volt az embercsempészeknek, egészen addig, míg a mostani olasz kormány nem kezdett el határozott lépéseket tenni a tengeri határok védelmében. A főtanácsadó kifejtette, az európai jogrend azt mondja ki, nem lehet támogatni jogellenes határátlépőket

Arra a kérdésre, hogy miért nem képesek az európai hatóságok kézre keríteni az embercsempészeket, miközben szinte minden ügyben együttműködés van a közösség tagállamai és különböző szervei között, a főtanácsadó azt mondta, az embercsempészek nincsenek rajta a menekülthajókon. Ugyanakkor az is igaz, hogy a schengeni határok védelméről szóló jogszabály végrehajtása nem bízható, ez a jogrendszer erodálásához vezet. Ezért is fontos a jogbiztonság, a saját jogszabályok érvényesítése. De az is igaz, hogy az európai tagállamok rendőrsége a politikai korrektség csapdájában vergődik, elsősorban a menekültek által elkövetett bűncselekmények kapcsán, azaz nem beszélhetnek az elkövetők származásáról, migráns voltáról.  Ugyanakkor a közelmúlt választási azt mutatták meg, az európai lakosság nagy többsége határozott nemzetállami politikát vár el a kormányaitól, változást akarnak a korlátlan, tömeges, illegális bevándorlás megállítása érdekében.

Magyarországnak erre van megoldása, védeni kell a külső határokat, minden jogellenes határátlépést meg kell akadályozni, azokat, akik nem jogosultak menedékjogra, akik bűncselekményeket követnek el, haladéktalanul ki kell toloncolni.

Bakondi György megemlítette, 2015-ben gondolkodtak el azon, hogy mi, ki indíthatta el az emberek millióit Európa felé, hiszen akkor csak a magyar határra négyszázezer ember érkezett 103 országból. Erre nem tudtak válaszolni. Arra a felvetésre, hogy miért járult hozzá Európa ezeknek az embereknek a befogadásához, azt felelte, a nemzetállami és a föderalista politikai megközelítés küzdelmében, az utóbbiak számára volt fontos a hatalmas migránstömeg. Magyarország, mint a nemzetállami politika egyik szószólója azt szeretné, hogy ezek az állapotok megszűnnének, amelyek veszélyeztetik az európai emberek biztonságérzetét, a zsidó-keresztény kultúrát, ezt pedig a közösség új vezetésétől is elvárja. A magyar kormány egyenlő kompromisszumokra törekvő, nyílt politikát szeretne.