Itthon is egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás ideje

Itthon is egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás ideje

?si=sAOSORoh67NdY_9q

  1. Vesztergom Dóra, az Országos Kórházi Főigazgatóság Humán Reprodukciós Intézetének vezetője a Heti TV Pirkadat című műsorában az általuk folytatott kezelések fontosságáról beszélt.

 

 

Az igazgatóasszony fontosnak tartotta elmondani, ahogy a világban mindenhol, úgy Magyarországon is egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás ideje, ma már a nők átlagban harmincéves korukban vállalják az első gyermeket. Ez egy komoly társadalmi, szociális probléma, hiszen a kívánt 2,1-es termékenységi átlagtól 24 százalékkal maradunk el. Ennek több oka van, és nem csak a karriervállalás. Természetesen azok, akik igénylik, fordulhatnak segítségért, nem csak a lombikprogram működik itthon, egyre többen vállalják a sejtlefagyasztást is. Azonban azt tudni kell, tette hozzá a szakember, a férfiak esetében ez egy egyszerű eljárás, a nőknél azonban egy többlépcsős kezelésről van szó, amely azért megterhelést is jelenthet a szervezet számára. Az igazgató szerint az volna a legjobb módszer, ha a párok 32-34 éves korukig, ha természetes úton nem megy, forduljanak az intézetekhez.

Vesztergom Dóra szerint a reproduktív egészség fogalmának bevezetése, erősítése is célja az igazgatóságnak. Hozzátette azt is, hogy Európa számos országában  ez már beépült az oktatási rendszerbe is. A másik kiemelt cél, hogy az emberek bizalommal  forduljanak  a meddőségi kezelések felé, aminek elérése érdekében az igazgatóság a teljes átláthatóságot hirdette meg, ahol minden adat elérhetővé válik. Az is kell, hogy erősítse a bizalmat, emelte ki a szakember, hogy például a nők esetében 45 éves korig öt kezelés az, amit az állam finanszíroz. Mindezek mellett, amennyiben az országgyűlés szavazatával hozzájárul, úgy a meddőségi kezelések már a szakambulanciákon is elérhetővé válnak. Az igazgató az elmúlt két évet összegezve kijelentette, szerencsére már több gyermek született, mint azt megelőzően, és a remények szerint ez a tendencia folytatódni fog.