Mint a Hegylakóban, csak egy maradhat

Mint a Hegylakóban, csak egy maradhat

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az előválasztásról, de véleményt nyilvánított a KDNP zöld fordulatáról is.

A politikus a ferencvárosi előválasztás kapcsán arról beszélt, maga az a rendszer, hogy tartsanak az ellenzéki pártok előválasztást, az a Párbeszéd innovációja, Budapesten a főpolgármester-jelölteknél ez sikeres volt, itt a párt társelnöke, karácsony Gergely nyert is. Most éppen a főváros kilencedik kerületében is zajlik egy ilyen folyamat, Tordai Bence kérdésre azt válaszolta, a Párbeszéd azt a jelöltet támogatja, akit a ferencvárosiak bíznak meg, az biztos, két jó jelölt küzd meg a választók bizalmáért a polgármesterjelölti címért. A Párbeszéd továbbra is azt látja fontosnak, hogy egy jelölt legyen mindenhol, legyen bizalom a felek között, ahogy azt is, a választók álljanak ki a jelölt, jelöltek mögött.

Budapest ötödik kerületében hirtelen sok polgármesterjelölt lett, Tordai Bence szerint egyetlen komolyan vehető ellenzéki politikus van, aki esélyes a győzelemre, Tüttő Kata, aki mögött öt párt sorakozott fel. Hozzátette, vannak még települések az országban, ahol nem dőlt el, ki lesz a végeleges polgármesterjelölt, de ez jó, csak az legyen a vége, hogy végül egyetlen jelölt legyen a kormánypárti jelölttel szemben. Mindezt persze úgy kell megtenni, hogy végül ne maradjon senkiben olyan tüske, ami ellehetetleníti az együttműködést, a sikeres kampányt. Tordai Bence szerint nagyon sok sikeres példa van a jó együttműködésekből, szerencsére sokat fejlődött a politikai kultúra az ellenzéki oldalon ahhoz, hogy képesek legyenek egy széles koalíciót létrehozni, ez eddig már több mint száz települések sikerült is. Hozzátette, győzelem esetén ezekben a városokban, kerületekben a politika embereit lecserélik az emberek hatalmára.

A politikus értékelte a tavaszi EP választást, megjegyezve, a Párbeszédnek az eredmények egy olyan veszteséget okoztak, amit nem tudtak kiheverni, Jávor Benedeknek nem sikerült újra európai képviselőnek lennie.

Tordai Bence a KDNP frakcióvezetőjének, Harrach Péternek azon szavaira, mely szerint a kereszténydemokraták egyfajta zöldprogramot hirdetnek meg, hogy nem ártana egy kicsivel több hitelességet tenni az ilyen mondatok mögé, már csak azért is, meert mint megjegyezte, pont a Fidesz-KDNP kormány volt az, amelyik kilenc éve latt szétverte a magyar természetvédelmi rendszert. Ez a kormány az, amelyik egyáltalán nem törődik a klímavédelemmel, a fenntarthatósággal.

A Párbeszéd politikusa megerősítette azt is, pártja mindenképpen támogatja ősszel Balatonföldváron Herényi Károly polgármester-jelöltségét.