A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A Maccabi mozgalom és játékok célja, hogy felhívja a figyelmet az egykori virágzó magyar sportolói zsidó örökségre, és arra biztasson, hogy ezt a hagyományt a modern keretek között érdemes és kell is folytatni – minderről Motti Tichauer, az Európai Maccabi Szövetség elnöke beszélt az Origónak annak kapcsán, hogy július 29-től augusztus 7-ig rendezik Budapesten a 15. Maccabi Európa Játékokat. A mostani magyar kormány nagyon komoly támogatást ad a hazai zsidó közösségnek, és ebben fontos szerepet tölt be a magyarországi zsidó sportolóknak adott támogatás is. Mindez egy új fejezetet nyithat a magyar zsidó klubok fejlődésében – hangsúlyozta Tichauer.

A miniszterelnök szerint bíztató pályán van az ország, ezt a helyzetet ma nem belülről, hanem kívülről fenyegeti veszély. A következő egy év feladata ezekkel szemben megvédeni az országot. Orbán Viktor a bálványosi nyári szabadegyetemen mondott beszédében kiemelte, egy európai szocializmus helyett egy versenyképes európai gazdaság eszménye szükséges. Ha bejönnek a kormány prognózisai, akkor jövő tavasszal szükség lesz egy második gazdaságvédelmi akciótervre, majd ősszel egy harmadikra is, ezeknek a versenyképességet kell javítaniuk. A kormányfő arra is számít, hogy lesznek még jogállamisági csaták Brüsszellel. Orbán Viktor szerint a magyar nemzet birtokában van azoknak a képességeknek, amelyek segítségével független tud maradni.

Élesen bírálta a kormányfőt tusnádfürdői beszéde után az ellenzék. Újhelyi István az MSZP európai parlamenti képviselője szerint Orbán Viktor a szociális Európával szemben hirdetett harcot. Gyurcsány Ferenc a Demokratikus Koalíció elnöke úgy vélte: a kormányfő harca semmi másról nem szól, mint hogy az állandó fenyegetettség érzését keltve saját, diktatórikus hatalma alá terelje a magyarokat.

Orbán Viktor nemzetközi mozgástere jelentősen bővült az utóbbi években, a 68-as nemzedék viszont egyre kevésbé talál követőkre – mondta Lánczi Tamás politológus, a XXI. Század Intézet igazgatója. Az elemző kiemelte: az illiberális demokrácia említése ma már korántsem vált ki olyan nemzetközi ellenkezést, mint az első alkalommal, 2014-ben. Orbán Viktor tusványosi beszédeit – tette hozzá – nem csupán óriási érdeklődés kíséri, de az abban megfogalmazottakkal ma már egyre többen értenek egyet külföldön is. Különösen jelentősnek nevezte Olaszország támogatását, hiszen ezzel a Brexit utáni EU harmadik legerősebb állama sorakozott föl a visegrádi államok mellé.  Lánczi Tamás a miniszterelnök politikai pályájának lényegét abban látja, hogy nem fogadja el „a liberálisok kártékony, előjogokat védő kompromisszumait”.

A vasúti közlekedés reneszánszát hozhatja el a környezetvédelmi szempontok erősödése – állapították meg a magyar vállalatvezetők a Bálványosi Nyári Szabadegyetem egyik pódiumbeszélgetésén. Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója kifejtette, az Európai Unió arra törekszik, hogy gyorsabbá és fenntarthatóbbá tegye a közlekedést. A légiközlekedés helyett a gyorsvasutak jelentik az egyik legjobb alternatívát.

A nemzeti régiókról szóló európai polgári kezdeményezés egyik céljának nevezte a Székely Nemzeti Tanács elnöke, hogy megakadályozza az uniós kohéziós források felhasználását az asszimilációs politikában. A kezdeményezést elindító Izsák Balázs a Bálványosi Nyári Szabadegyetemen arra hívta fel a figyelmet, hogy Románia uniós csatlakozása óta fokozódott a székely megyék leszakadása.

Villámok csaptak le a csepeli strandfürdő területére vasárnap délután, az első egy fába, a második pedig az egyik medencébe csapott bele – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője. Kolozsi Péter elmondta: a tűzoltók és a mentők is a helyszínre érkeztek.

Az ellenzék Őrsi Gergelyt, a II. kerület MSZP-s képviselőjét támogatja a helyi polgármesteri cím megszerzésében az őszi önkormányzati választáson. A jelölt v elmondta, azt szeretnék, ha az önkormányzati politika nem merülne ki a rendezvényszervezésben és a nagyotmondásban, hanem meghallgatná és megoldaná az itt élők problémáit. A kormányfő szombati tusnádfürdői beszédére utalva úgy fogalmazott, kard helyett olyan eszközöket akarnak a kezükbe venni, ami az ott élők mindennapjainak jobbá tételét szolgálja. Őrsi Gergely kiemelte, nem háborús övezetet szeretnének, hanem európai színvonalú egészségügyet, megbízható szelektív hulladékszállítást, valamint az illegális sittlerakás megszüntetését és a gyomnövények időben történő lekaszálását.

Hamarosan megjelennek a MÁV online adatokon alapuló utastájékoztatói, amelyek révén az utasok percre pontosan kaphatnak információkat a vonatok indulásáról és érkezéséről – mondta Loppert Dániel a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója. Az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak ezzel kapcsolatban volt egy előző évi, körülbelül 600 millió forintos plusz támogatása a MÁV irányába, ennek felhasználásával a Déli pályaudvaron például a vágányvégi kijelzőknél történtek változtatások, modern monitorok kerültek a régiek helyére, és lecserélték az összesítő kijelzőt a Déli pályaudvaron, hasonlóan a Keleti pályaudvarihoz – jegyezte meg a MÁV Zrt. kommunikációs igazgatója. Ezek mellett Szolnok állomáson 5 új kijelzőt telepítettek, továbbá két haváriamonitort – ezek kifejezetten a fennakadásokkal és késésekkel kapcsolatos információkat jelenítik meg az utasok számára -, valamint Pilis, Vecsés és Monor állomásokon is új rendszerek jelentek meg – sorolta a kommunikációs igazgató.

Külföld:

Vasárnap délután hadosztály szintű gyakorlat veszi kezdetét Askelonban és a Gázai övezettel szomszédos területen, közölték az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. A hadgyakorlat szerda reggel ér véget. A lakosok a fent említett intervallumban katonai járművek, harci helikopterek és repülők fokozott jelenlétére számíthatnak. A hadgyakorlat, melyben a Gázai Hadosztály vesz részt, újabb jelentős lépést jelent az izraeli hadsereg gázai harcokra való felkészültségének fokozásában. A hadsereg nyilatkozata szerint a gyakorlatot Aviv Kochavi vezérkari főnök rendelte el hivatalba lépésekor. „A 2019-es képzési ütemterv részeként előre be volt tervezte ”, hangsúlyozta a Twitter-nyilatkozat.

A Védelmi Minisztérium nyilatkozata szerint Izrael és az Egyesült Államok számos sikeres tesztet hajtott végre a Nyíl 3 rakétavédelmi rendszeren Alaszkában. A fegyverrendszer sikeresen demonstrálta a ballisztikus célpontok űrben való megsemmisítését. A minisztérium közölte, mivel a rendszer bizonyos képességeit nem lehet Izraelben tesztelni, így a műveletre Alaszkában került sor. Benjamin Netanjahu miniszterelnök a heti kabinetülésen valamint Twitteren dicsérte a közös műveletet, mondván a titkos tesztekre az elmúlt hetekben került sor. „Minden képzeletet felülmúlóan sikeresek voltak. A Nyíl 3 – teljes sikerrel – elfogta a légkörön túli ballisztikus rakétákat soha nem látott magasságokban és sebességgel.” A Védelmi Minisztérium nem árulta el, hogy a rendszer milyen magasságban fogta el a tesztrakétákat. „Ma Izraelnek meg van a képessége, hogy intézkedjen a ballisztikus rakétákkal szemben, amelyeket Iránból vagy máshonnan lőhetnek ki ránk,” tette hozzá Netanjahu. A sikeres teszteket a Védelmi Minisztérium Rakétavédelmi Szervezete és az Egyesült Államok Rakétavédelmi Hivatala hajtotta végre, az Izraeli Légierő és a Nyíl 3 gyártója, az Israel Aerospace Industries segítségével.

A ciprusi rendőrség hamis vád gyanújával őrizetbe vette azt a 19 éves brit nőt, aki korábban csoportos nemi erőszak elkövetése miatt tett feljelentést izraeli turisták ellen. A feljelentés nyomán tizenkét, Izraelből érkezett turistát fogtak el a ciprusi hatóságok július 18-án. Közülük ötöt csütörtökön elengedtek. Heten továbbra is őrizetben vannak, őket a nap folyamán szabadon engedik – mondta el egy rendőrségi forrás. A nő azt állította, hogy a fiatalok a ciprusi Ajía Napa egyik szállodájának szobájában megerőszakolták. A tizenkét izraeli tagadta ezt. Egy helyi rendőrségi forrás megerősítette: nem történt nemi erőszak.

Horogkeresztes tortával ünnepelte születésnapját egy francia város muszlim tanácstagja. Djamel Boumaaz korábban is több antiszemita botránya miatt került a figyelem középpontjába. „Csodálatos napot töltöttem a családommal, zene és ételek kíséretében egy SS-barátom otthonában, ezután megérkezett a születésnapi tortám, az SS-barátom egyik ajándéka”– jelentette be 40. születésnapja alkalmából (a francia amiSS szójátékkal élve) Djamel Boumaaz a Facebookon, aki a kiírt szöveg mellé horogkereszttel „díszített” meglepetéséről is megosztott egy fotót. A Montpelier-ben dolgozó tisztségviselő bejegyzése később eltűnt a Facebookról, és a városi tanács tagjának Twitter oldalát is felfüggesztették — derül ki a The Times of Israel írásából.

Ted Cruz republikánus szenátor arra figyelmeztette a latin-amerikai országokat, hogy ha nem lépnek fel az Irán által pénzelt terrorszervezet ellen, akkor a csoport tovább növekedhet a régióban. Az AMIA robbantás 25 évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak Washingtonban. A Hezbollah merényletében 85 ember halt meg és 330-an sérültek meg. Az amerikai fővárosban tartott ünnepségen felszólalt Ted Cruz, a Tea Party mozgalom konzervatív, republikánus szenátora Texasból. Cruz indult a 2016 elnökségért, amiben többek között Ben Shapiro ortodox zsidó sztárújságíró is támogatta. Cruz arra figyelmeztette az egybegyűlteket, hogy a Hezbollah nem tűnt el a támadás után a térségből – számolt be a The Jerusalem Post.

Több fegyveres megtámadta Kabulban az afgán elnök alelnökjelöltjének irodáját és bevette magát az épületbe. A támadásban legkevesebb két ember meghalt – egyikük nő -, 25 megsebesült. Az alelnökjelöltet, Amrullah Szálehet sikerült épségben kimenekíteni és biztonságba helyezni – adta hírül az afganisztáni belügyminisztérium. A támadás autórobbantással kezdődött. A rendőrség feltevése szerint valószínű, hogy öngyilkos merénylő repítette a levegőbe a gépkocsit. A detonáció olyan erős volt, hogy szinte az egész fővárosban hallani lehetett.  Az épületben magyar idő szerint koraeste is tűzharc folyik. Az akció elkövetőjeként egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett.

Az iráni elnök óva intette Európát attól, hogy haditengerészeti egységet küldjön a Hormuzi-szoroshoz. Haszan Róháni kijelentésével arra reagált, hogy Nagy-Britannia az európai országoknak közös haditengerészeti missziót javasolt: európai irányítású tengerhajózás-védelmi egység létrehozását. A címzettek közül többen jelezték, hogy nekik is érdekük a stratégiai fontosságú szoroson keresztüli hajóforgalom biztonságának megőrzése, ennél fogva nem zárkóznának el a csatlakozástól. „Külföldi csapatok jelenléte a Perzsa(Arab)-öbölben nem biztonságosabbá tenné a helyzetet, hanem még feszültebbé” – mondta Róháni. Egy szóvivője mindehhez hozzátette: Irán elvárja az Európai Unió összes tagállamától, hogy ne támogassa a provokatív brit javaslatot.  A brit védelmi minisztérium közölte, hogy már lépett a maga részéről a misszió ügyében: megérkezett egy második brit hadihajó az öbölbe tartály- és más hajók védelmére.

Jelentős mértékben, tíz százalékponttal erősödött a kormányzó brit Konzervatív Párt népszerűsége az azóta eltelt pár napban, hogy Boris Johnson korábbi külügyminiszter, a brit európai uniós tagság akár mindenáron való megszűnéséért (Brexit) küzdő tábor zászlóvivője váltotta Theresa Mayt a kormányfői tisztségben szerdán. A Mail on Sunday által ismertetett közvélemény-kutatás szerint a párt támogatottsága 30, a parlamenti ellenzék legfőbb erejét adó Munkáspárté 25 százalékos. A július 25. és 27. között hozzávetőleg 2000 ember megkérdezésével készült felmérés szerint a közelmúltban megerősödő Liberális Demokraták 18 százalékon állnak. A Nigel Farage vezette Brexit Párt 14 százalékra esett vissza, vagyis 10 százalékpontot veszített népszerűségéből az újság számára nyár elején készült legutóbbi közvélemény-kutatáshoz képest.

Emmanuel Macron francia elnök meghívta Franciaországba Vlagyimir Putyin orosz államfőt. A francia köztársasági elnök a Földközi-tenger partján fekvő rezidenciáján, Fort Bréganconban fogadja Putyint augusztus 19-én, a világ iparilag legfejlettebb hét országát tömörítő csoport (G7) csúcstalálkozója előtt – írta az AFP francia hírügynökség. A francia elnök feleségével, Brigitte-tel együtt ott tölti nyári szabadságát. A G7-ek következő csúcstalálkozóját Biarritzban rendezik meg augusztus 24-e és 26-a között. A csoport egy ideig Oroszországgal kibővített formátumban (G8) is működött, de a Krím-félsziget 2014-es Oroszország általi bekebelezését követően nem tartottak több találkozót a G8-ak.

A brit miniszterelnök szerint országa hatalmas gazdasági lehetőségeket kap az Európai Unió elhagyásával. Boris Johnson befektetést ígért az oktatásba, a rendfenntartásba, a távközlési infrastruktúrákba és a technológiai innovációba. A 2016-os Brexit-népszavazás óta brit és nemzetközi pénzügyi- és bankvezetők folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy az uniós kilépés recesszióba taszíthatja a brit gazdaságot.

Nem avatkozik be a piaci folyamatokba a dollár gyengítése érdekében az amerikai. Donald Trump az elmúlt napokban többször felvetette a dollár gyengítésének fontosságát, arra hivatkozva, hogy az Egyesült Államok versenytársai exportjuk védelmében manipulálják nemzeti valutáikat.

A washingtoni védelmi tárca költségvetéséből csoportosíthat át 2,5 milliárd dollárt a mexikói határfal építésére az amerikai elnök – erről döntött a szövetségi legfelsőbb bíróság. A Pentagon korábban már beleegyezett a tervbe, de az egyik szövetségi fellebbviteli bíróság felfüggesztette a végrehajtást.

Moszkvában több mit 500 embert állított elő a rendőrség egy ellenzéki tüntetésről. A demonstrálók azt követelték, hogy független és ellenzéki jelöltek is indulhassanak az orosz fővárosban szeptember 8-ra kiírt helyhatósági választásokon.

Líbiában légicsapást mértek az ország keleti részét uraló tábornok erői a tripoli egységkormánnyal szövetséges Miszráta városára. A bombázás válasz volt a kormánycsapatok korábbi légitámadására. Halífa Haftar tábornok katonái április 4. óta próbálják elfoglalni a líbiai fővárost. A harcokban már több mint ezren vesztették életüket és több mint 100 ezren váltak belső menekültté Líbiában.

A hongkongi rendőrség 11 embert vett őrizetbe az erőszakba fulladt szombat esti tüntetés után, amelynek következtében 23-an megsérültek, ketten súlyosan – írta internetes oldalán a South China Morning Post. A letartóztatottak között van az engedély nélküli felvonulás főszervezője is, aki szerint a megmozduláson 288 ezer ember vett részt. Tízezrek vonultak Hongkong Yuen Long nevű külső kerületébe szombaton, hogy tiltakozzanak az ottani vasútállomáson múlt vasárnap történt erőszakcselekmény, valamint a rendőrség azzal kapcsolatos, elégtelennek tartott intézkedései ellen. A július 21-én tartott tiltakozás késő esti óráiban csaknem száz fehér inges férfi – közülük néhányan bűnszervezetek tagjai – rátámadt a tüntetőkre és az utasokra, 45 embert megsebesítve. Az eredetileg békésre tervezett szombati felvonulás azonban ismét erőszakba torkollott, amikor – a rendőrség közlése szerint – a demonstrálók közül néhányan téglákat és valamiféle vegyszert tartalmazó üvegeket dobtak a rohamrendőrökre, akik közül négyen megsebesültek.

Gazdaság:

Legfrissebb előrejelzésében ismét javította a GKI Gazdaságkutató az idei GDP-növekedésre vonatkozó előrejelzését, a korábban várt 4 százalékról 4,3 százalékosra. A cég elemzése szerint a magyar gazdaság növekedése az április-májusi adatok szerint a második negyedévben lassulni kezdett a rekordsebességű első negyedévhez képest. A fékeződés mértéke azonban a vártnál kisebb, és a jelek szerint az időjárás is a korábbinál jobban segíti a mezőgazdaságot. Ezért a GKI 4 százalékról 4,3 százalékra emelte idei GDP-növekedési előrejelzését. Ezen belül azonban azt valószínűsítik, hogy a második félévben markánsan, 3,5 százalék körülire lassult a növekedés üteme. A GKI szerint ugyanis a tavalyi magas szint miatt már csökken az uniós támogatások beruházás-serkentő hatása, és mérséklődik a lakosság vásárlóerejének emelkedése is. Emellett az EU konjunktúra-indexe csaknem hároméves, a magyar index két és fél éves, a magyar szempontból fontos német ipari bizalmi index pedig ötéves mélypontján van – közölték.

A kritikus munkaerőpiaci helyzet miatt garantált ágazati bérminimum jöhet a turizmusban jövőre. A Magyar Nemzet úgy értesült, hogy a Turizmus-vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság tagjai állapítanának meg a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén a szakmunkás-bérminimumnál jóval magasabb garantált ágazati minimálbért.

Könnyű:

Még néhány hétig eltarthat a sáskák inváziója, amely napok óta megkeseríti Las Vegas lakóinak életét – közölték a hét végén rovartani szakemberek. Napok óta keringenek fotók és videók az amerikai kaszinóvárosról, amint esténként sáskák rajzanak a szállodák, szórakozóhelyek fényárjában. Egyesek már horrorfilmhez, a bibliai apokalipszishez hasonlították a rovarok rajzását. Jeff Knights nevadai entomológus szerint azonban a lakosoknak és a látogatóknak nem kell aggódniuk. A rovarok semmilyen betegséget nem hordoznak, és nem is csípnek, és semmilyen kárt nem okoznak a fák leveleiben. „Általában gyomnövényekkel táplálkoznak. Amikor ilyen sokan megjelennek, az azt jelzi, hogy északra vonulnak” – írta blogjában Knights, hozzátéve ugyanakkor, hogy még egy pár hétig a térségben lesznek a rovarok.