Azbej Tristan: a kormány missziójának az egyik része az üldözött keresztények megsegítése a világban

A magyar kormány ezzel szemben megmutatta, megmutatja, nem hagyja magára őket

Azbej Tristan, a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt azokról a fontos feladatokról, arról a misszióról, amit a magyar kormány végez.

Az államtitkár a munkájával kapcsolatban arról beszélt, hogy a kormány missziójának az egyik része az üldözött keresztények megsegítése a világban, a másik pedig az, hogy beszélnek a helyzetükről. Ez utóbbi azért is fontos, mert véle3ménye szerint a világ nem hajlandó tudomást venni erről az emberi jogi tragédiáról, krízishelyzetről, ami legalább 80 országban érzékelhető, észlelhető. A politikus is elmegy a Bálványosi Nyári Szabadegyetemre, ahol arról fog majd beszélni, milyen helyzetben vannak az üldözött keresztények, mit lehet tenni értük és ez miért fontos a magyaroknak.

Azbej Tristan a tusványosi programmal összefüggésben a romániai helyzet is jellemezte. Mint megjegyezte, az úzvölgyi katonatemetőnél történtek felháborítóak, ami egy etnikai konfliktushoz vezetett. Ugyanakkor nem csak etnikai vonala van ennek, hanem egy vallási is, hiszen például a katolikus magyarokat imádság közben zavarták meg a román nacionalisták. Erdélyben – tette hozzá, az etnikai konfliktusok mindig kapnak egy vallási színezetet is, hiszen sokan próbálnak az ortodox és a katolikus felekezet is kirobbantani nézeteltéréseket, ennek okán a leginkább magyar nyelvű katolikus felekezetet visszaszorítani. Ezt nem az ortodox egyház teszi, hanem leginkább azok a nacionalisták, akik vallási köntösbe bújva cselekednek. Az államtitkár azt is megemlítette a katonai temető kapcsán, hogy bár vannak nemzetközi egyezmények, de teljesen méltánytalan és abszurd helyzet, hogy ebben az esetben ezekre a megállapodásokra kell hivatkozni, hiszen itt alapvetően az emberiességről, a tisztességről kell szó legyen.

Arra a felvetésre, hogy az általa vezetett államtitkárság tudott-e lépni ebben az ügyben, Azbej Tristan kifejtette, a tevékenységük elsősorban a Kárpát-medencén kívülre terjed ki, a kormányban a Külügyminisztérium és a Nemzetpolitikai államtitkárság foglalkozik az ilyen és ehhez hasonló ügyekkel.

Az államtitkár beszélt a szíriai keresztény menekültekről, akik jelenleg Libanonban, Jordániában, Törökországban vannak, de nagyon is szeretnének hamarosan hazatérni. Véleménye szerint abban kell segíteni őket, hogy végre ismét tudjanak a szülőföldjükön boldogulni, ebben támogatja őket a kormány, valamint azokat is, akik megmaradtak eredeti lakhelyükön, hogy ők meg tudjanak maradni ott. Mindezek eléréséhez elsősorban hinniük kell abban, hogy van remény a szülőföldjükön való életre. A magyar kormány két módon segíti az üldözötteket, egyrészt a háború sújtotta települések újjáépítésében, ennek finanszírozásában, az alapvető egészségügyi ellátás, az oktatási intézmények, a templomok létrehozatalában. Másrészt pedig a kormány támogatja a már említett országokban élő menekülteket, akik a menekülttáborokban kénytelenek lakni.

Azbej Tristan kiemelte, azt is lehet látni, hogy az elüldözött keresztények további üldöztetése folytatódik az ENSZ által fenntartott menekülttáborokban is, így sokan közülük kénytelenek voltak innen is kiköltözni, elveszítve a menekültellátást. A megoldás az lett, hogy őket a helyi keresztény egyházak fogadták be. Azt is ki lehet jelenteni, az egész világ magukra hagyta őket, a magyar kormány ezzel szemben megmutatta, megmutatja, nem hagyja magára őket, támogatva a helyi keresztény felekezeteket.

Vannak menekültek, keresztények is az egyiptomi menekülttáborokban, az államtitkár szerint ott viszonylag nyugalomban lehetnek, mert az országban rend van, az ottani kormány mindent megtesz a béke fenntartása érdekében. Mindettől függetlenül az Iszlám Állam Egyiptomban is megtalálható, követtek el már terrorcselekményeket a kopt keresztények és más kisebbségek ellen is.

Arról is beszélt Azbej Tristan, hogy az államtitkárság, a kormány többször is jelezte az üldözött keresztények problémáját az ENSZ-nek és annak különböző szervezeteinek, de sajnos hatalmas ellenállást tapasztaltak. A világszervezetben véleménye szerint a nyugati és az iszlám országok folyamatosan elbagatellizálják a kérdést, ennek ellenére Magyarország folyamatosan felemeli a szavát, annak ellenére, hogy kisebbségben van.

Ami az iskolák újjáépítését illeti, az államtitkár leszögezte, a kormány egyik alapelve a segítségnyújtáskor, hogy amikor a keresztényeket támogatják, akkor a velük együtt élő más felekezetű emberek is részesüljenek, és itt nem csak az oktatási, hanem az egészségügyi intézmények újjáépítését, a lakhatási problémák megoldását is kell érteni. Ez nem csak a keresztényi gondolkodást mutatja meg, hanem minden ilyen megoldás hozzájárulhat a békés együttéléshez.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy van hivatalos kapcsolatuk a Vatikánnal, már a Hungary Helps Programról tárgyaltak is, sőt azt emelte ki Azbej Tristan, hogy életének legfontosabb állomása volt, amikor tavaly szeptemberben személyesen mutathatta be Ferenc pápának az ösztöndíj-programjuk támogatottjait. A pápai audiencia után a Szentatya külön kiemelte, mennyire meghatja a magyar szolidaritás.