Molnár Zsolt, országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti elnöke az önkormányzati választásról

A Fidesz legyőzésére pedig összefogásra van szükség

Molnár Zsolt, országgyűlési képviselő, az MSZP budapesti elnöke az önkormányzati választásról, az ellenzéki összefogásról beszélt, de szóba került a párt volt alelnökének, Szanyi Tibornak is az ügye.

A politikus szerint az MSZP és a Párbeszéd által elindított előválasztás egy pozitív változást eredményezett, ugyanakkor azért van más főpolgármester-jelölt is, de az már eldőlt, hogy ki lesz Tarlós István igazi kihívója, ez pedig Karácsony Gergely. Hozzátette a még valamennyire megmaradt, fogyóban levő demokráciába bőven belefér, hogy mások is jelentkeznek, akár csak magát megmutatandó, de a főpolgármesteri cím azért ennél sokkal komolyabb, televíziós szereplők a jelentkezésüktől nem válnak alkalmassá egy kétmilliós város vezetésére.

Kifejtette, nem a választások demokratizmusát vonta kétségbe, amikor fogyóban lévő demokráciáról beszélt, hanem ez a jelenség a magyar közéletben általánosságban tapasztalható. Ez ellen képviselőként azt tudja tenni, hogy toleranciát és demokratikus meggyőződést hirdet, ahol a kisebbség véleményét is figyelembe veszik. Ezt Molnár Zsolt 2006 és 2010 között kormánypárti politikusként is gyakorolta. Ám véleménye szerint 2010 után ez elveszett. Van a demokrácia és az autoriter politika között egy vékony mezsgye, jelenleg azt lehet mondani, a kormány az előbbiből az utóbbi felé tart, ám azt, hogy mikor ér oda, ma nem lehet megmondani. Azt is lehet látni, hogy nem csak Magyarországon, hanem másutt is a valós egypártrendszer irányába mozdul el a közélet. Hozzátette, furcsa ezt mondani, de az emberek ezt érzik, a nyolcvanas évek vége, a demokratikus átmeneti időszak hajnalán a közélet sokkal felszabadultabb volt, mint manapság.  Persze az is igaz, akkor az emberek magasabb színvonalon éltek, mint amit az ország gazdasági teljesítőképessége megengedett, aminek később meg kellett fizetni az árát, de akkor is magasabb volt sokak életszínvonala, mint most.

A demokratikus ellenzéki pártok és a Jobbik együttműködése kapcsán arról beszélt az MSZP budapesti elnöke, hogy szerencsére a választók a legokosabbak, ők igénylik az összefogást, ezt számos kutatás is visszaigazolta. Az együttműködés így megelőzi a kulturális, politikai különbségeket, sőt – tette hozzá, továbbra sem értenek egyet Jobbikkal szinte semmiben, pontosabban egyben, mégpedig abban, hogy az országban jelentős jogállami deficit van, a Fidesz legyőzésére pedig összefogásra van szükség. Molnár Zsolt nem tartotta kizártnak, hogy a választásokig olyan pártokkal is folytatnak megbeszéléseket, amelyek nem ismerték el az előválasztás végeredményét, mint például a Liberálisok.

A politikus megerősítette, amennyiben a pártja és a jelöltek hasonló eredményt érnek el, mint a májusi EP választáson, akkor le fogja vonni a megfelelő konzekvenciákat.

A szocialista vezető reagált a Szanyi Tibor volt MSZP alelnök ügyére. Megjegyezte, valóban nem alelnök, de a pártból még egyáltalán nem távolították el. A döntést a párt etikai bizottsága hozta meg, nem a pártelnökség.