A kormány elkötelezett

A kormány elkötelezett

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a zsidó szervezetekkel kapcsolatos munkájáról, de természetesen a Maccabi Európa Játékokról is.

Mint a civil szervezetekért felelős politikus, az államtitkár elmondta, a munkája alapvetően a Nemzeti Együttműködési Alapról szól, de ezen túlmenően a zsidó közösséggel is foglalkozik, elsősorban belpolitikai ügyeket tekintve, hiszen Takács Szabolcs helyettes államtitkár az, aki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezési Szövetségben (IHRA) képviseli a kormányt.  Magyarország eddig már kétszer is volt a soros elnöke ennek a szervezetnek, igen sikeresen, a politikus szerint most egy pár évig nem kerül újra sor magyar elnökségre.

A rövidesen megrendezésre kerülő budapesti Maccabi Európa Játékok kapcsán Szalay-Bobrovniczky Vince megemlítette, az természetes, hogy egyrészt majd szurkolnak a magyar sikereknek, a jó helyezéseknek, de magának a versenynek, annak sikeres megrendezésének is, hiszen ez lesz minden idők legnagyobb európai Maccabiádája háromezer résztvevővel.

A játékok arra is alkalmat teremtenek, hogy Magyarország, a magyar zsidóság, a zsidó kultúra is megmutassa saját magát, ehhez a magyar kormány támogatást nyújtott a szervezők számára. Ezen túlmenően a játékok alatt a biztonságot is a magyar kormány garantálja, a politikus szerint a különböző szervek megfelelelően felkészültek.

Arra a kérdésre, hogy a Maccabi Európa Játékok előszobája lehet-e egy újabb magyar olimpiai pályázatnak, lesznek-e olyan hangok, amelyek szerint nincs szükség erre a versenyre sem. az államtitkár úgy vélekedett, biztosan lesznek ilyen hangok. Ám a magyar kormány elkötelezett a sport iránt, a Maccabiáda iránt, a zsidóság iránt. Szalay-Bobrovniczky Vince hozzátette, példamutató, amit eddig az Orbán kormányok beletettek ebbe a viszonyrendszerbe, a magyarországi zsidó közösség támogatásába. Az olimpiai előszoba kapcsán a politikus saját véleményét fogalmazta meg, mely szerint jó lenne újra nekifutni egy pályázatnak, hiszen már jelentős, európai szintű létesítmények állnak rendelkezésre, nem beszélve azokról a sporteseményekről, amelynek eddig Magyarország adott otthont.

Mint volt nagykövet, a politikus megjegyezte, minden ilyen siker ellenére, a magyar külképviseleteken dolgozóknak nem könnyű a helyzete, hátrányból indulnak, hiszen nem jó Magyarország megítélése egyes helyeken. Külön meg kell magyarázni, hogy minden híreszteléssel szemben Magyarország és Izrael kapcsolata sosem volt még ilyen jó, mint most, nem beszélve arról, hogy az sem véletlen, hogy Budapest rendezi meg most az Európai Maccabi Játékokat.

Arra a kérdésre, hogy összehívják-e újra a Zsidó Közösségi kerekasztalt, az államtitkár megjegyezte, a kapcsolat hatékonyan működik úgy is, hogy nem ültek le a zsidó szervezetekkel, már azért is, mert még egyetlen alkalommal sem merült fel, hogy ismét összehívják a kerekasztalt.

Mellékletek terület