Már gyerekként is nagyon szeretett táncolni, ezért is jelentkezett a Balettintézetbe

Érteni kell hozzá

Sárközi Gyula balettművész, a Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola alapítója, vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az iskolájáról, valamint arról, milyen távlati tervei vannak a hátrányos helyzetű gyerekek érdekében.

Sárközi Gyula arra a kérdésre, hogy egy józsefvárosi roma családból jött gyerekből miként lesz balettművész, elmondta, ezt leginkább az élet adta így. Már gyerekként is nagyon szeretett táncolni, ezért is jelentkezett a Balettintézetbe, ahova felvették, így elindulhatott a pályán. Ennek során volt az Operaház szólistája, vezető balettmestere, ahol rengeteget dolgozhatott mestere, Seregi László mellett. Ezen kívül a Madách Színházban dolgozott közel negyedszázadon keresztül, több sikeres darabban is közreműködve. Nagy szerencsének tudta be azt is, hogy dolgozhatott Markó Ivánnal, akiről azt jegyezte meg, kevés olyan tudású ember született ebben az országban, mint a neves balettművész.

Mikor az Operaházban táncolt, akkor kérték fel, hogy a Táncművészeti Egyetemen legyen tanár, ennek több mint harminc éve már. Tíuz éven át oktatott az egyetemen, majd jöttek a Madách Színház sikerdarabjai, ahonnan végül a saját alapítású iskolájában kötött ki. Mint elmondta, számára mindig is az a munka volt a fontos, ami boldogságot adott, amivel el is tudja tartani a családját. Ezért lett először balettmester, majd a Madách Színházban tánckarvezető, itt első darabja a mai napig is futó Macskák volt. A színház később az Olivér című musical bemutatása során jöttek rá, milyen nehéz megtalálni azokat a gyerekszereplőket, akik tudna is táncolni. Ennek kapcsán a Madách Színház akkori vezetésével határozta el, hogy szükség van egy iskolára, ahol oktatják a musicalstílust. Ez 2001-ben volt, az iskola azóta működik, nagyon sok növendék fordult meg náluk, közülük nem kevesen játszanak hazai és külföldi társulatokban.

Arra a kérdésre, hogy egy kisgyerekről honnan lehet megmondani, hogy van tehetsége a tánchoz, a baletthez, Sárközi Gyula azt felelte, érteni kell hozzá. Hozzátette, az évtizedek óta folyó tanári munka megadja ezt a tapasztalatot, a tudást, ami nagy boldogságot ad neki. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, a Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola minden gyereket vár. Ez azt jelenti, hogy azokat is várják, akik hobbiszinten akarnak táncolni és azokat is, akik professzionálisan akarják ezt űzni. Az, hogy kiből mi lesz, Markó Ivánt idézte az iskola alapítója, aki szerint az alkalmas a művészetre, akinek ott van a szemében az isteni fény, csillogás. Ugyanakkor itt a Madáchban a tanárok már csináltak kiváló táncost mások által középszerűnek minősítettekből, mert egy pedagógusnak az a dolga, hogy az ívet lássa meg a gyerekben, amit befuthat. Egy színházvezetőnek meg az a dolga, hogy a tehetséget lássa meg.

A Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola is kap a működéséhez állami támogatást, de mellette a gyerekek tandíjat is fizetnek. Ugyanakkor – emelte ki Sárközi Gyula, a Madáchban is vannak olyan tanulók, akik tandíjmentességet élveznek, hiszen hátrányos helyzetűek.

A Madách Tánc- és Színművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola két színhelyen üzemel, Budán és Pesten, összesen közel ötszáz gyerekkel, de mellette gondolkodnak azon is, hogy vidéki helyszíneken is megnyitják a képzést, ehhez egy komolyabb szakmai anyagot nyújtottak be az EMMI-hez. Sárközi Gyula bízik abban, hogy kedvező elbírálásban lesz részük, a terveik szerint egy felzárkóztató programot indítanak el országosan, ezzel csatlakozni kívánnak ahhoz a kormányzati elképzeléshez, amelynek során 300 hátrányos helyzetű települést karolnak fel a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen. Ezt a munkát, ahogy a táncos, balettművész pályát is csak elhivatottan és elszántan lehet csinálni – tette hozzá Sárközi Gyula.