György Bence, a Maccabi Európa Játékok kommunikációs vezetője a szervezésről, a megnyitó ünnepségről és a játékok sportpolitikai jelentőségéről beszélt.

A Maccabi Európa Játékok egyben üzenetet is hordoz, mely szerint Magyarország képes megrendezni bármilyen szintű sportrendezvényt

György Bence, a Maccabi Európa Játékok kommunikációs vezetője a szervezésről, a megnyitó ünnepségről és a játékok sportpolitikai jelentőségéről beszélt.

A kommunikációs vezető a játékok megnyitója kapcsán elmondta, egy olimpiai látványú, hangulatú ünnepségre kell gondolni, 44 ország zászlaja mögött vonul majd be a stadionba 2200 sportoló egy hatalmas nagy kavalkád közepette. A szervezők már most tudják, a Hidegkuti Nándor Stadion megtelik, hatalmas műsorral is készülnek a nézők számra, nyugodtan ki lehet jelenteni, ez lesz az idei nyár egyik legizgalmasabb eseménye.

A versenyre összesen 3000 embert várnak, ebből 2200 sportoló lesz, a magyar delegáció tagjai 214-en lesznek. A hazai versenyzők esélyit illetően György Bence kiemelte, ez egy közösségi sportrendezvény, így nem is szeretnének valamilyen szigorú elvárást megfogalmazni a helyezéseket illetően, de az is igaz, a magyar sportolók hagyományosan jó eredményeket szoktak elérni a Maccabiádákon. Vízilabdában, kosárlabdában, vívásban várnak szép eredményekre.

A Maccabi Európa Játékok sikeres megrendezése sportpolitikai szempontból is sokat hozhat Magyarországnak, hiszen ez Magyarország történelmének legnagyobb multisport rendezvénye, azaz mint az olimpiákon, egyszerre rendeznek több sportágban versenyeket. A Maccabi Európa Játékok egyben üzenetet is hordoz, mely szerint Magyarország képes megrendezni bármilyen szintű sportrendezvényt. A mostani játékokra nem csak Európából, hanem Amerikából, Kanadából, Dél-Amerikából, Dél-Afrikából, Ausztráliából is jönnek versenyzők, de fogadnak izraeli és török sportolókat is. Képes az ország megmutatni, hogy mennyire felkészült  a szervezésben, ahogy azt is, milyen nagyszerű és világszínvonalú sporthelyszínekkel rendelkezik.

A Maccabi Európa Játékokra közel 100 újságíró jön el itthonról és külföldről, az ő dolgukat is megkönnyítendő, az összes sportág díjkiosztóját egy helyszínen rendezik meg, a Ludovikán. Ez azért is fontos, hogy a játékok teljes közössége lássa az érmeseket, helyezetteket. Itt, a Ludovikán minden este a díjkiosztók mellett szervezik meg a különböző közösségi, kulturális programok jelentős részét is – tette hozzá a kommunikációs vezető.

A biztonságról szólva György Bence elmondta, a magyar rendőrség szavatolja a versenyzők teljes biztonságát.

Visszatérve a sportágakra, a kommunikációs vezető megjegyezte, a Maccabi Európa Játékokon is a labdarúgás a legnépszerűbb, a meccseket a Lantos Mihály Sportközpontban tartják, ahol a játékok ideje alatt minden egyes nap lesz mérkőzés.

A játékok sikeréhez hozzájárul az is, hogy a szervezésben szorosan együttműködnek a hazai sportági szakszövetségekkel, például a kosáreseményeket a Kosárlabda Szövetség, a focit az MLSZ szervezi.

György Bence kijelentette, a Maccabi Európa Játékok lehet akár egy olimpiai főpróba is, hiszen minden úgy zajlik, mint a legnagyobb sporteseményen.

Az interjú a 2019. július 12-i Halljad Izrael! adásában elhangzott beszélgetés szerkesztett változata.