Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője, a Maccabi Európa Játékok szervezőbizottságának tagja a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Rövidesen startol Európa legnagyobb zsidó sport, kulturális, vallási és közösségi eseménye

Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője, a Maccabi Európa Játékok szervezőbizottságának tagja a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az előkészületekről, a budapesti játékok számos különlegességéről.

 

A politikus a rövidesen megkezdődő európai Maccabiádáról elmondta, ez Európa legnagyobb zsidó sport, kulturális, vallási és közösségi eseménye, amelyet négyévente rendeznek meg, mindig a nyári olimpiai játékokat megelőző esztendőben. Budapest 2015-ben nyerte el a rendezés jogát, a játéklok történetében először volt verseny, a magyar fővárosnak Bázelt sikerült megelőznie. A sikerhez hozzájárult a jó magyar pályázat, amelyben három szervezet működött együtt, a Maccabi VAC, az MTK, valamint a Mazsihisz. A döntést követő közel négy évben sokat dolgoztak a szervezők, hogy július 29-én elkezdődhessen Budapesten a XV. Maccabi Európa Játékok.

Az már most látható – emelte ki Deutsch Tamás, hogy soha ennyi országból, soha ennyi sportoló nem jelentkezett még, mint a mostanira. 44 országból több mint 2300 sportoló jön el, az őket kísérőkkel együtt több mint 3000 embert lát vendégül Budapest. A mostani játékokon minden idők legnagyobb magyar csapata indul, 214 sportolóval, ami hatalmas eredmény.

A magyar esélyeket illetően a politikus megjegyezte, nagyon reméli, hogy a magyarok összesen 20 érmet szereznek. Azt is kiemelte Deutsch Tamás, hogy a versenyekről az emg2019.hu oldalon lehet mindent megtudni, például itt lehet majd követni a július 30-i megnyitó ünnepséget, amelyik előreláthatóan egy nagyon színes esemény lesz. A versenyekre minden néző ingyenesen látogathat ki, biztatni kedvenc sportolóját, csapatát. A verseny sikeres megrendezéséhez nagyban hozzájárul az a közel 500 önkéntes, aki segít a Maccabi Európa Játékok alatt.

Deutsch Tamás fontosnak tartotta megjegyezni, a Maccabiádák nagyon szép hagyománya, hogy minden korosztály számára rendeznek versenyeket, most a legfiatalabb versenyző 10 éves, egy litván sakkozó, a legidősebb pedig 86 éves, egy amerikai bridzsjátékos.

A politikus beszélt arról is, a budapesti játékok különlegességét az is megadja, hogy a sportágak versenyeinek a lebonyolítását a hazai sportági szakszövetségek végzik el, szállítva a szükséges eszközöket, versenybírókat és sok minden mást.

A budapesti Maccabi Európa Játékokkal sikerülhet megmutatni Magyarország egy kulturális arculatát, a zsidó hagyományok tiszteletét, a magyarországi zsidó gasztronómiát, a magyarországi zsidó kiteljesedést.