Egy jó jelölt Ursula von der Leyen

Egy jó jelölt Ursula von der Leyen

Gyarmati István volt nagykövet, külpolitikai szakértő elemezte a világ fontosabb helyein zajló eseményeket a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

A volt nagykövet szerit most az zajlik aíz EU-ban, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnökjelöltje azon dolgozik, hogy a jövő heti szavazáson az Európai Parlament képviselői megválasszák őt. Hozzátette, egy jó jelöltről van szó, akit most úgy választhatnak meg, ahogy azt a közösség eredetileg is kellene, azaz az Európai Tanács javaslatára az EP tagjai döntenek.

A volt nagykövet szerint annak, hogy az EP különböző bizottságainak egy részébe egyelőre nem sikerült a fideszes politikusok alelnöki megválasztása, nem kell nagyobb figyelmet fordítani, ez egy pártpolitikai ügy, ami most már az EP-ben is tapasztalható. Már csak azért sem érdemel nagyobb figyelmet, mert a végén úgyis megválasztják őket – tette hozzá.

Angela Merkellel ismét foglalkozott a világsajtó, mert megint megjelent egy felvétel róla, ahol szemmel látható remegés tört rá. Gyarmati István ennek kapcsán kifejtette, azt tudomásul kell venni, ha valaki egy ilyen fontos tisztséget tölt be, arra nagyon odafigyelnek, még az egészségi állapotára is. A német kancellár, minden ellenkező híreszteléssel szemben, még mindig a világ egyik legbefolyásosabb vezetője – emelte ki a szakértő, ráadásul addig lesz az, ameddig akar. Sokan drukkolnak annak, hogy ne legyen beteg, ahogy ennek az ellenkezőjét s kívánják, azzal együtt, hogy le is mondhatna, akár minél hamarabb. Az biztos, Angela Merkel valóban befolyásos, sokkal befolyásosabb, mint bármelyik elődje a kancellári székben, persze az nem mindig kellemes, hogy a mai modern korban minden lépését kamerák követik.

Gyarmati István a Közel-Keletről is beszélt. Véleménye szerint most úgy tűnik, hogy az európai országok, de még Oroszország is mintha besétálna az amerikai elnök utcájába Iránnal kapcsolatban. Trump elnök felmondta az irániakkal kötött atomalkut, erre a perzsa állam úgy reagált, ahogy az várható volt, azaz megkezdték meg-megsérteni a megkötött megállapodást, mindeközben az alkuban szintén szereplő európai államok érvényben levőnek tekintik a megállapodást. Igen ám, de az alku iráni megsértése miatt az európaiaknak, az oroszoknak kell mondani valamit, ebből az is kijöhet, hogy kénytelenek lesznek Trump elnök mellé állni. Ez a lépés része lehet Trump elnök újraválasztási kampányának is – tette hozzá a volt nagykövet. Az elnöknek muszáj lesz felmutatni valamit Észak-Koreával kapcsolatban, ami lehetséges is. Kínával kapcsolatban is muszáj, ez is lehetséges. Irán a nagy kérdés, ott több kimenetele is lehet a nézeteltérésnek. Ugyanakkor, ha sikerül Trumpnak a nyugati országokat maga mellé állítani, akkor az az egész közel-keleti helyzetben hozhat változásokat.

Irán politikája egyébként az Öböl-menti országokat is érinti, amelyek – Katart kivéve – egy oldalon állnak, Szaúd-Arábia mellett, ám ha megszűnne az iráni fenyegetés, akkor a véleménykülönbségek kiújulhatnak. Ha lehet ilyet mondani – fűzte hozzá a szakértő, Iránnak az a pozitív hatása, hogy ezek az arab országok most közelednek Izraelhez. Ha egyszer nem csak de facto, hanem de jure is elismerik ezek az országok Izraelt, akkor ez elsősorban amiatt lesz, hogy Irán beszorítja őket ebbe a szituációba, ami a világ szempontjából hasznos is lenne.