A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Klímavédelmi, energetikai és migrációs kérdésekről folytatott megbeszéléseket Áder János köztársasági elnök és Zuzana Caputová, a Szlovák Köztársaság elnöke a Sándor-palotában. A magyar államfő először találkozott az elnöki tisztséget egy hónapja betöltő kollégájával. Áder János hangsúlyozta, egyetértettek abban, hogy az emberiség a klímavédelem területén az utolsó órában van. Kiemelte, szintén megegyezett az álláspontjuk arról, hogy az atomenergia nélkülözhetetlen a klímavédelmi célok teljesítéséhez, a migráció ügyében pedig egyformán a megelőzés fontosságát hangsúlyozták.  Zuzana Caputová elmondta, kampányában tett ígéretéhez híven országa valamennyi lakosának, így a 450 ezer magát magyarnak valló szlovákiai polgárnak is elnöke kíván lenni. Úgy fogalmazott, meggyőződése, hogy „az a liberális demokrácia, amely mindenkinek garantálja a jogegyenlőséget, a kisebbségek védelmének is a leghatékonyabb eszköze”.

Egy ország akkor lehet sikeres, ha a munkahelyeken támogatják a családalapítást, a családi életet, és ha ezzel párhuzamosan a család is támogatja a munkában való kiteljesedést – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a családbarát munkahely díjának átadásán. Novák Katalin közölte, az idén 52 olyan vállalat nyerte el az elismerést, amely fontosnak tartja, hogy dolgozói a családi életben is kiteljesedhessenek. Az idei díjazottak között van az Országos Mentőszolgálat, a Magyar Nemzeti Bank és az Alkotmányvédelmi Hivatal. Az államtitkár a családbarát programokat értékelve arra hívta fel a figyelmet, hogy azok akkor lesznek igazán értékesek, ha „emberi minőség”, családbarát mentalitás, megfelelő munkahelyi légkör is társul hozzájuk.

Az MSZP, a DK és civil szervezetek azt várják a Kúriától, hogy vizsgálja felül korábbi, a devizahiteles ügyekben hozott állásfoglalását. Szakács László, az MSZP elnökhelyettese azt mondta, úgy tűnik, hogy a Kúria, az Európai Unió Bírósága és a Magyar Nemzeti Bank is megértette, hogy létezik devizahiteles ügy. A kormány álláspontja is változott, mert Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára is azt válaszolta egy kérdésre a parlamentben, hogy a jogrendszer és az igazságszolgáltatás felkészült a devizahiteles esetek kezelésére – tette hozzá. A bíróságok azonban valójában nem készültek fel, mert különben nem zajlanának évek óta perek, nem kellene hat-hét hónapig értelmezni az uniós bíróság témában hozott ítéletét – fogalmazott.  Varju László, a DK alelnöke azt mondta, hogy a kormány évek óta nem tesz semmit a devizahitelesek ügyének megoldásáért. Ennek következtében százezer család állandó veszélynek van kitéve – hangsúlyozta a képviselő.

Az LMP fővárosi közgyűlési képviselője azt kezdeményezi, hogy Budapest hirdessen klímavészhelyzetet. Gál József azt mondta: az éghajlatváltozás már napi szinten keseríti meg az emberek életét, ezért New York és Párizs után a magyar településeknek is cselekvési tervet kell készíteniük a felmelegedés megállítása érdekében. Az ellenzéki politikus szerint a budapesti klímacselekvési tervnek tartalmaznia kell a lakossági épületenergetikai beruházásokat, de egy úgynevezett belsőudvar-programot is. Rámutatott: a belvárosban a legtöbb udvar lebetonozott, és nem biztosított a télen keletkezett csapadék gyűjtése sem, hogy az nyáron felhasználható legyen.

Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége (MAGOSZ) vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a magyar agráriumról.

A mezőgazdasági ágazat, azon belül a kutatás is szerepel a tervezetben, a nemzeti kutatóintézetek szövetsége így képesek elvégezni a legfontosabb kutatásokat, amelyeket a nemzeti agrárstratégia szolgálatába állítanak. A hálózatnak nem csak az a feladata, hogy a legmodernebb technikákat bemutassa, de az is, hogy ezt el is juttassa a gazdáknak. Olyannyira, hogy már létezik digitális agrárstratégia is, így valóban a legújabb technikákat alkalmazhatják a gazdák, ráadásul naprakészen.  Ennek is köszönhetően elmondható, Magyarországon minden rendelkezésre áll, a legmodernebb fejlesztések is fellelhetők. Asz agrárszakemberek most azon dolgoznak, hogy ezek a technikák minél szélesebb körben legyenek elterjesztve, így elérve a hatékony gazdálkodást. Kiemelten fontos a korszerű öntözés bevezetése, hogy megvalósulhasson a fehérjeprogram is.

Jakab István megemlítette, a Szent István Egyetem komoly agrárképzést folytat, egyre

nagyobb az érdeklődés iránta nem csak itthon, hanem külföldön egyaránt. Arra törekszik az egyetem, hogy a kikerülő hallgatók ne csak elméletben ismerjék a legmodernebb technológiákat, hanem a gyakorlatban is képesek legyenek ezeket alkalmazni a mindennapokban.

 

Külföld:

Sem a zöld, sem a radikális baloldali európai parlamenti (EP-) frakció nem támogatja a jövő heti szavazáson Ursula von der Leyen német védelmi miniszter jóváhagyását az Európai Bizottság élére. A két képviselőcsoport azután közölte ezt, hogy szerdán, illetve csütörtökön egyeztetést folytatott az európai uniós tagországok vezetői által előző héten Jean-Claude Juncker utódjául jelölt politikussal. Ska Keller, a zöldpárti frakció egyik társelnöke kiábrándítónak nevezte von der Leyen nyilatkozatait, amelyek nem tartalmaznak semmifajta konkrét javaslatot sem a jogállamiság védelme, sem a klímaváltozás elleni küzdelem terén, és arról számolt be, hogy ezért ellene fognak szavazni. Később a radikális baloldali frakció (GUE-NGL) is bejelentette, hogy nem fogják támogatni a védelmi miniszter jelöltségét. Mint rámutattak, a brüsszeli testület vezetőjének kiválasztásához „valódi demokratikus eljárás” lenne szükséges. Martin Schirdewan elnök hangsúlyozta, hogy nem tartják kielégítőnek von der Leyen terveit, ezek nem orvosolnák az EU „krónikus problémáit” sem a klímaváltozás, sem a társadalmi igazságosság, sem az emberi jogok, sem a szegénység és az egyenlőség felszámolása terén.

 

Az ukrán parlament megszavazta a választási törvény módosításáról szóló törvényjavaslatot, amelynek alapján 2023 decemberétől a jelenlegi vegyes rendszerről áttérnek a nyílt listásra a parlamenti képviselők megválasztásában. Az előterjesztés második, végleges olvasatban történő elfogadását Andrij Parubij házelnök 17-szer tette fel szavazásra, mire megkapta a szükséges, legalább 226 támogató szavazatot, végül 230 képviselő hagyta jóvá.  A házelnök, valamint két képviselő által benyújtott előterjesztést első olvasatban még 2017. november 7-én fogadta el a parlament. A törvényjavaslathoz 4568 módosítót terjesztettek be a képviselők, amelyek tárgyalását júniusban kezdte el a törvényhozás – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál.

 

A németek ötven százaléka úgy gondolja, hogy az iszlám fenyegetést jelent – derül ki a Bertelsman Alapítvány Vallási monitor című legújabb tanulmányából. Az ARD német közszolgálati tévécsatorna honlapja kiemeli, hogy a Nyugat-Németországban élők fele, az ország keleti részében élőknek pedig az 57 százaléka tartja veszélyforrásnak az iszlámot. A kelet-németek 30 százaléka, a nyugatiaknak pedig a 16 százaléka nem szeretné, hogy a szomszédja muszlim legyen. Az ARD megjegyzi, hogy az ország nyugati részében sokkal több muszlim él, mint az egykori NDK-ban. Míg a kereszténységről, a zsidó vallásról, a hinduizmusról és a buddhizmusról a megkérdezettek többsége úgy vélte, hogy gazdagítják Németországot, az iszlám esetében ezt csak a válaszadók harmada gondolja így.

Az izraeli miniszterelnök kijelentette, nincsenek illúziói, szerinte nem lehet békét kötni olyanokkal akik lesöpörnék Izraelt a térképről.  Netanjahu a dél-izraeli Askelon városában beszélt a Gáza körüli feszültségekről. „Izrael jobban szeretné, ha nyugalom lenne, de közben készülünk egy széleskörű katonai hadműveletre a gázai övezetben” – jelentette ki a miniszterelnök. Az izraeli vezető szerint a művelet nem csak átfogó, de meglepetésszerű is lesz – írja a The Jerusalem Post. Benjamin Netanjahu a választással kapcsolatban így nyilatkozott: „Nem fogok tétovázni, ha cselekedni kell, a választás nem lesz befolyással döntésemre.” A miniszterelnök igyekezett biztatni a gázai övezet közvetlen közelében élőket: „Olyan eredményt szeretnék, ami biztosítja, hogy a déli városok és közösségek továbbra is fejlődni is virágozni tudjanak és szeretném, hogy valóban biztonságban érezzék magukat az itt élők.

 

Gazdaság:

 

A Nyári diákmunka program első hetén mintegy 20 ezer diák állt munkába, ez a program hétéves történetének legmagasabb induló létszáma – mondta Varga Mihály.  A pénzügyminiszter elmondta: a legtöbb diák Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében vesz részt a programban, amely érdemben segíti a munkaerő-kereslet kielégítését a térségekben. A 3,6 milliárd forintból megvalósuló programban az önkormányzatok és az önkormányzati fenntartású intézmények mellett a mezőgazdaság, valamint a turizmus és vendéglátás területén működő vállalkozások idén is támogatást kaphatnak a 16-25 év közötti diákok foglalkoztatására – ismertette Varga Mihály.

 

Kultúra:

 

Minden valószínűség szerint előkerült Orseolo Péter király eredeti sírhelye a pécsi székesegyház altemplomában az elmúlt hónapokban zajló régészeti feltárás során – jelentették be az ásatás vezetői. Tóth Zsolt, a Janus Pannonius Múzeum régésze, a feltárás vezetője elmondta, hogy a Pécsi Egyházmegye finanszírozásában megvalósuló munkálatok során egy római kori temetői épület maradványaira, a fölé épült első pécsi székesegyház falaira bukkantak, s abban Orseolo Péter király feltételezhetően első, eredeti sírhelyét is megtalálták.   A régész hozzátette: az 1038 és 1041 valamint 1044 és 1046 között uralkodó király csontjai nem kerültek elő, azokat feltételezhetően a későbbi korokban az altemplom másik részén helyezték el.

 

Időjárás:

 

Hazánkban pénteken délelőtt a Dunántúlon erősen felhős vagy boroult lesz az ég, itt eső, záporeső kialakulhat, az ország más részein még napos idő várható. Délután elsősorban a Dunántúlon élők számíthatnak esőre, záporesőre, zivatarra, de az ország más részein is megnövekszik a felhőzet. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 10, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 21, 26 fok között alakul. Késő este 13, 18 fok lesz. Pénteken kettősfront érkezik térségünkbe. Az érzékenyek melegfronti és hidegfronti tüneteket egyaránt tapasztalhatnak. A görcsös és gyulladásos panaszok mellett vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. A közelekedést csapadék nehezíti. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.