Egy ellenzéki csődről lehet beszélni

Egy ellenzéki csődről lehet beszélni

Szanyi Tibor, az MSZP alelnöke, volt EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a saját terveiről, egy –több – baloldali mozgalom létrehozásának szükségességéről.

Miután nem került be az Európai Parlamentbe, a jövőt illetően a politikus elmondta, nem tudja még, hogy mit tesz a jövőben, most nyáron pihenni fog. Szeptembertől új életet kezd, a politikai aktivitását megőrzi és egy új mozgalom létrehozásán kíván dolgozni.  Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte, egy örök mániája egy baloldali blokk létrehozása, amelyik jobbra zárt, de balra nyitott. Arra a felvetésre, hogy az MSZP egyetlen EP képviselője a DK képviselőihez csatlakozott, Szanyi Tibor megjegyezte, ő megkérdezte a párt vezetését, hogy tudtak-e erről, de még nem kapott választ.

Hozzátette, ha a mostani nyílt és világos beszédét botránynak tartják, akkor ez akár azt is eredményezheti, hogy az MSZP tisztújításán megválasszák a párt elnökének is.

Látni kell – emelte ki Szanyi Tibor, az EP választást magasan a Fidesz nyerte meg, annak ellenére, hogy sokat dolgoztak a szocialisták is, sok helyen jelen voltak, a politikus szerint lehet, hogy a mondanivalóval volt gond. Hozzátette, ő maga mindenhol megjelent, mindenhol azokat tette és mondta, azokat viselte, amiket a kampányban kellett, még akkor is, ha éppen nem értett egyet azokkal.

A választási kudarc kapcsán azt mondta a szocialista politikus, hogy egy ellenzéki csődről lehet beszélni, ahol az ellenzék nem tudott a Fidesz pályáján előrébb lépni az elmúlt tíz évben. És ahelyett, hogy valódi problémafelvetéssel éltek volna, sokkal inkább a NER ellensúlyaként próbáltak meg fellépni, amiből a magyar választók nem kértek.

Ami a saját szerepét illeti, Szanyi Tibor elmondta, az eddigi politikai karrierjében a legutóbbi választást kivéve mindig is az emberek személyes szavazatát kérte, és minden alkalommal meg is választották. Augusztus végén például közreműködik a Baloldali Sziget létrehozásában, itt többedmagával igyekszik azokat a baloldali erőket összehívni, amelyek – többek között – a NER-be belesimult ellenzéki pártok miatt nem jutottak elegendő nyilvánossághoz. Szükség van egy olyan mozgalomra, tán többre is, amelyik a valódi szolidaritást képviseli, amelyek valóban felemelik a hangjukat például a klímaváltozás egyre súlyosabb problémái ellen.