A BreuerPress és a HetiTV hírei

A BreuerPress és a HetiTV hírei

A Fidesz kezdeményezni fogja a megalakuló új Európai Parlamentben, hogy az Európai Bizottság szüntesse meg a migránskártyát – jelentette be a Fidesz kommunikációs igazgatója.  Hidvéghi Balázs hangsúlyozta: a Fidesz a magyar emberek akaratát képviseli Brüsszelben, a magyar emberek pedig a májusi EP-választásokon világos véleményt mondtak arról, hogy mit akarnak Európától a következő időszakban. A magyar emberek arra szavaztak, hogy „állítsuk meg a bevándorlást, védjük meg az európai keresztény kultúrát, és álljunk ki a nemzetek Európájáért” – fogalmazott a megválasztott EP-képviselő. Hozzátette: a Fidesz ezért kezdeményezi azt, hogy az Európai Bizottság szüntesse meg a migránskártyákat. Hidvéghi Balázs szerint Brüsszel továbbra is tízezres nagyságrendben osztogatja a migránskártyákat. Csak idén már több mint hetvenezret osztottak ki, az elmúlt években összességében pedig több mint kétmillió feltöltés történt 500 milliárd forint értékben, megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül – mondta.

Harangozó Tamás, az MSZP országgyűlési képviselője a rokkantnyugdíjasok helyzetéről kérdezte a kormányfőt. Szerinte a parlament törvényt sért azzal kapcsolatban, hogy nem lép ezen a területen semmit. Orbán Viktor válaszában kijelentette, amikor az MSZP kormányon volt, akkor segélyt, és nem munkát adtak a megváltozott munkaképességű embereknek. Ma aggódnak értük, pedig korábban egyhavi ellátást vettek el tőlük – tette hozzá. A kormányfő közölte, hogy a nemzeti kormány sokat tett azért, hogy munkát kapjanak a megváltozott munkaképességűek. Orbán Viktor arról is beszélt, egyhavi bért vett el az MSZP korábban szinte minden rétegtől, majd a devizahitelezés révén nyomorba taszították az embereket. Nem áll módomban elfogadni a szocialistáktól bármilyen szociális kioktatást.

 

Gréczy Zsolt, a Gyurcsány-párt képviselője arról kérdezte a kormányfőt, hogy miért árulta el 1989 örökségét. Orbán Viktor válaszában közölte, a kommunizmus elleni küzdelem erkölcsi kötelesség. Az 1956-os Intézet a Veritásnál jó helyen lesz, emiatt ne aggódjon – tette hozzá. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy nem esik jól neki, hogy aktuálpolitikai vita zajlik Nagy Imre körül, de Gréczy egy olyan pártban ül, amelynek az elnöke lovasrohamot vezényelt a magyar állampolgárok ellen, és bevallotta, hogy hazudik éjjel és nappal. Egy olyan pártban ül, amelynek elnöke tönkretette az

országot, és magyart magyar ellen uszított – mondta a kormányfő.

 

Schmuck Andor mégsem indul a főpolgármester-jelölti előválasztáson.A Tisztelet Társaságának elnöke ezt azzal indokolta, hogy Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd) és Kálmán Olga (független, a Demokratikus Koalíció támogatásával) egyaránt jelezte, hogy megválasztása esetén megmarad a szépkorúak utazási kedvezménye a fővárosban. Schmuck Andor megköszönte, hogy 2428-an támogatták aláírásukkal abban, hogy elinduljon az ellenzéki előválasztáson. Egyúttal emlékeztetett: korábban azt ígérte, ha a többi jelölt is kiáll ennek a „megszerzett jognak” a megtartása mellett, akkor ő nem vesz részt az előválasztáson.  Ennek bizonyítékaként Karácsony Gergely választási szórólapjáról és Kálmán Olga szavaiból is idézett a mintegy hetven, túlnyomórészt idős szimpatizánsa körében tartott eseményen.

 

Ezen a héten az ország 436 településén és hét budapesti kerületben, összesen százezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője. Mukics Dániel azt írta, hogy a folyókon levonult árhullám, az esős május és a hirtelen jött meleg miatt országos szúnyoginvázióról lehet beszélni. A következő hetekben továbbra is erős, néhol extrém szúnyogártalommal kell számolni, ezért a katasztrófavédelem a legfertőzöttebb területeken folyamatosan szervezi a védekezési munkálatokat – tudatta. A következő napokban a Duna-menti településeken, Fejér, Tolna és Bács-Kiskun megyében, Szigetközben, Baja és Mohács térségében, valamint a Tisza-tónál folytatódnak a permetezések. Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megyében, valamint a Dráva mentén is kiterjedt védekezés lesz a szúnyogok ellen jövő héten.

 

Külföld:

 

Az úzvölgyi katonatemető államosításának leállítását, a sírkert eredeti állapotának helyreállítását és Hargita megye prefektusának lemondását, vagy leváltását követeli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azon a tüntetésen, amelyet kedd délutánra hirdetett meg Csíkszeredába, a Hargita megyei prefektusi hivatal épülete elé. Csomortányi István pártelnök kifejtette: az EMNP azért szervez tiltakozó megmozdulást, mert a magyar közösség ellen előre kitervelt támadásnak tekinti az úzvölgyi katonatemetőben történteket. A párt június 25-én az EMNP Nagyváradon szervez imaláncot, amelyen azért demonstrálnak, hogy a magyar közösség régi követelésének eleget téve a helyi hatóságok engedélyezzék a várost alapító Szent László király lovasszobrának felállítását Nagyvárad főterén

 

Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) lemondott elnöke nem fogadja el az európai parlamenti választáson szerzett mandátumát – jelentette be a botrányba keveredett osztrák politikus. „Ez nem politikai számítás, és végképp nem valamiféle egyezség eredménye, hanem egy személyesen meghozott döntés” – indokolta elhatározását Strache. A választók bizalma miatt érzett felelősség, a körülmények figyelembevétele, valamint a feleségével, családjával és a bizalmasaival folytatott hosszú beszélgetések után döntött úgy, hogy nem fogadja el az EU-mandátumot – tette hozzá.  Strache emlékeztetett a lemondásához vezető, 2017-ben Ibizán illegálisan készített, belpolitikai válságot kiváltó videofelvételre. Felidézte, hogy Sebastian Kurz volt néppárti kancellár egyoldalúan felbontotta a kormánykoalíciót, azonban „nagy árat fizetett érte”, a parlament ugyanis nem sokkal később megvonta tőle a bizalmat. Első alkalommal fordult elő Ausztria történelmében, hogy egy kancellárt bizalmatlansági indítvány nyomán menesztettek – szögezte le Strache.

 

A Párizs-Berlin-Brüsszel-tengelytől eltérő európai uniós politikát, valamint kiemelt kapcsolatot szorgalmazott Washington és Róma között Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője az amerikai fővárosban, ahol Michael Pompeo külügyminiszter és Mike Pence alelnök fogadta.Salvini kijelentette: látogatásának célja, hogy Olaszország ismét Washington első számú partnere legyen az EU-ban. „Olaszország akar lenni a legjelentősebb partnere (Amerikának) az európai kontinensen nemcsak a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok terén, hanem a közös világnézet jegyében is, amely az emberi értékeket, a munkát, a családot, a jogokat jelenti” – hangoztatta az olasz miniszterelnök-helyettes. A Liga és a Trump-kormányzat közötti közös pontként a migráció ellenőrzését, az iszlám terrorizmus elleni küzdelmet, az adóreformokat, a helyi gazdaság megerősítését, a nemzeti ipar védelmét és támogatását emelte ki.

 

Irán bejelentette, az utóbbi időben megsokszorozta urándúsítási tevékenységének ütemét, így tíz nap múlva készlete az enyhén dúsított uránból meg fogja haladni azt a mennyiséget, amelyet a nagyhatalmakkal 2015-ben kötött megállapodás enged neki. Haszan Róháni iráni elnök májusban közölte, hogy országa megkezdi a nukleáris megállapodás részleges felmondását amiatt, hogy az Egyesült Államok tavaly egyoldalúan teljesen felmondta azt a maga részéről, és újra szankciókat vezetett be Irán ellen. Hozzátette, hogy ha a többi aláíró ország – elsősorban az európaiak – 60 napon belül nem védi meg Iránt az amerikai szankcióktól, akkor elkezdik az urán nagyobb ütemű dúsítását. Róháni szombaton figyelmeztetett, hogy folytatják ezt a tevékenységet, ha nem kapnak „pozitív jelzéseket” a szerződésben részes országoktól.

 

Gázai média jelentések szerint a katari delegáció Mohammed al-Emadi vezetésével megérkezett a Gázai övezetbe a havi készpénz segély szállítmánnyal. Az elmúlt nyolc évben Katar több százmillió dollárt adott a Gázai övezetnek az infrastruktúra, az egészségügy, a villamos energia és más projektek támogatására. A delegáció érkezése szombaton lett volna esedékes, de Izrael állítólag eltolta egy nappal, hogy a tisztviselők megbeszéléseket folytathassanak a küldöttség tagjaival a határ menti csendet őrző tűzszüneti megállapodásról. A riport szerint Khaled al-Khardan nagykövet helyettes 15 millió dollár készpénzt vitt be az övezetbe éjszaka az Erez-határátkelőn keresztül. A pénzből körülbelül 10 millió dollár az övezet mélyszegénységben élő lakosainak megy, családonként száz dollárt fognak kapni. A maradék mintegy 5 millió dollárt az ENSZ-ideiglenes munkahely programjára fordítanak.

 

Gazdaság:

 

A meggy ára a tavalyinak a duplájára is nőhet idén a tavaszi aszályok és a nagy hőmérséklet-ingadozások miatt – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke. Mártonffy Béla hozzátette: a bő meggytermés miatt 2018-ban alacsonyak voltak az árak, de egyes területeken idén 30-40, esetenként 50 százalékkal is kevesebb meggy terem. Idén így 50-60 ezer tonna meggyre lehet számítani, szemben a tavalyi 90-100 ezer tonna körüli országos terméshez képest – emlékeztetett. Nagy meggytermés esetén a következő évben általában kevesebb terményre lehet számítani, mivel a fáknak szükségük van a pihenésre, de a tavaszi szárazság és a kaotikus időjárás miatt a meggyfák termékenyülése kifejezetten gyenge volt idén – magyarázta, megjegyezve, hogy a termés minőségével nem lesz probléma.

 

Időjárás:

 

Hazánkban kedden délelőtt a változó felhőzet mellett több órás napsütésre van kilátás. Számottevő csapadék nem várható, de egy-egy helyi zápor előfordulhat. Délután fülledt lesz a levegő. A változékony időben záporok, zivatarok is kialakulhatnak, a zivatarokat pedig akár felhőszakadás, jégeső is kísérheti. A szél napközben változó lesz. Hajnalban 16, 21 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 24, 29 fok között alakul. Késő este 17, 22 fok lesz. Kedden a frontmentes idő ellenére ismét a vérnyomásproblémák és a keringési zavarok erősödésére lehet számítani, emellett fejfájás és ingadozó komfortérzet is jelentkezhet. A fülledt időben gyakori lehet a légszomj és a rosszullét. Az érzett hőmérséklet ingadozó, a szabadtéri programok során pedig az esernyőkre is szükség lehet! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.