A magyar társadalom egységes, sőt kétharmad arányban még egy nagyon erős politikai egységet is képes felmutatni

A magyar társadalom egységes, sőt kétharmad arányban még egy nagyon erős politikai egységet is képes felmutatni

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a harminc évvel ezelőtti június 16-ról, valamint a Magyar Honvédségről, amelyik a jövő évi költségvetés egyik nyertese lehet.

A politikus felidézte a vasárnapi Szabadságkoncert kapcsán, hogy harminc évvel ezelőtt is ott volt a Hősök terén, amikor is újratemették Nagy Imrét és mártírtársait. 1989-ben még tanáremberként dolgozott, így csak úgy tudott kimenni a megemlékezésre, hogy a órákat cserélt a kollégáival. Felidézte, hogy az akkori hatalmas embertömeg is azt mutatta az akkori rendszernek, hogy már nincs sok ideje hátra. Hozzátette azt is, a felszólalók közül Orbán Viktor mondatai voltak azok, amelyek egy egész korszakot határoztak meg utána.

1989-ben hat koporsót ravataloztak fel, ötben feküdtek a mártírok, a hatodik pedig jelképesen a többi elesett, kivégzett 56-os hősnek állított emléket. A tömeg akkor még egységes volt, a rendszerváltozásban bizakodók egysége volt ez, sajnos ez később már széthullott. De akkor még mindenki ugyanúgy képzelte el a jövőt, a demokrácia és a szabadság minden embert megérintett. Ám még várni kellett később közel húsz évet arra, hogy a demokrácia kiteljesedjen, például az új Alaptörvény megszavazásával – fűzte hozzá a képviselő.

Németh Szilárd megjegyezte, ma már eltűnőben vannak a törésvonalak, a főbb kérdésekben a magyar társadalom egységes, sőt kétharmad arányban még egy nagyon erős politikai egységet is képes felmutatni. Ám mellette vannak nemzeti kérdések, mint a családok támogatása, a migráció megállítása, az, hogy milyen közös jövőt gondolnak el Európának, ahol a magyarok egyértelművé tették, az erős nemzetek közösségét képzelik el, ezek jóval nagyobb egységet mutatnak fel, ezeket mind-mind összeköti a szabadság. A szabadságot akkor lehet megélni, amikor a kis közösségek is szabadon élnek, működnek, mozognak. A közösségek legkisebb alkotóelemétől, a családtól kezdve egészen a nemzetig a magyar emberek 80 százaléka áll ezen gondolatok, a szabadság mellett.

Az egységet az elmúlt harminc évben sokan, sokszor akarták megbontani, például akkor, amikor azt mondták, Magyarországon nincs szükség nemzeti hadseregre – emelte ki az államtitkár, mert szerintük nemzetre sincs szükség, majd Brüsszelből mondják el a magyaroknak, hogy mi a dolguk. Ezen elképzelés alapján lett szinte nullára leírva a Magyar Honvédség védelmi képessége 2002-2010 között. A Fidesz vezette kormány pont ennek az ellenkezőjét állította és ezen dolgozik is, a honvédség fejlesztésével, amivel egyébként a NATO is egyetért, miután azt határozták meg, hogy az országok a GDP 2 százalékát fordítsák védelmi kiadásokra. Tudni kell, a NATO erejét a nemzeti hadseregek összessége adja,

A kormány tervei szerint a Magyar Honvédség belátható időn belül a régió legütőképesebb hadserege lesz, amelyik képes lesz a magyar érdekek megvédésére. Ehhez persze pénz is kell, de mint azt Németh Szilárd kiemelte, a héten kezdődik a 2020-as költségvetés tárgyalása a parlamentben, ennek az egyik nyertese a Magyar Honvédség lesz, miután a tavalyi amúgy is rekordtámogatás után jövőre 103 milliárd forinttal többet lehet a védelemre fordítani. A végösszeg harmadát pedig a fejlesztésekre fordítják, csak erre a célra több mint 210 milliárd forint áll rendelkezésre.

A honvédség kiemelten foglalkozik az önkéntes tartalékosokkal is, az államtitkár elmondta, 2010-ben 17 önkéntesük volt, mára ez a szám már 8500-at éri el. Nem csak ez a szám a fontos, hanem az is, hogy egyre több egyetemi alegység jön létre, ez azt jelenti, hogy egyre több felsőfokú tanulmányokat végző fiatal akar önkéntes tartalékos lenni.

A Magyar Honvédség bővebb támogatásából szükség lesz eszközök beszerzésére, de az egyre fejlettebb képzésekre is, hiszen az új kihívások azt mutatják, nagyon magasan képzett szakemberekre van szükség. Ahhoz, hogy egy katona teljesíteni tudja az esküjét, ahhoz lélekre és észre is szükség van, ehhez minőségi oktatás kell. Ám szükség van még modern és biztonságos felszerelésre, ehhez is van már programja a kormánynak. Azt is kiemelte Németh Szilárd, a Magyar Honvédség mindenki számára nyitott, nőket is várnak a soraikba. Mellette lehet választani a honvédelmi alkalmazotti életpályát is, itt biztosabb körülmények között lehet dolgozni.

A honvédelmi költségvetés kapcsán az államtitkár megjegyezte, szerinte az ellenzék nem fogja a megemelt összeget támogatni, mivel nem akarják a hazát megvédeni, hiszen 2010 előtt is ezt tették, amikor leépítették a Magyar Honvédséget. Az ő terveik szerint az Európai Egyesült Államokat kell létrehozni Brüsszel központtal, ahonnan majd megmondják, mit tehetnek a magyarok, mit nem, kivel éljenek együtt, kivel nem.