Hobbiból nemzeti intézmény

“Hogyan lett egy hobbiból nemzeti intézmény?” – tette fel a kérdést és válaszolt is rá Török András, a Fortepan, az ingyenes online fotóarchívum szerkesztője és menedzsere New Yorkban, a Magyar Házban, abból az alkalomból, hogy bemutatta a Magyar Könyvtár és Történeti Társaság tagjainak a Fortepan fényképgyűjtemény online archívumát és új terveit. Tudósítónk ott volt a bemutatón.

Török András, a Fortepan fotóarchívum szerkesztője és menedzsere

Török András, a Magyar Könyvtár és Történeti Társaság tagjai számára angol nyelvű előadásában két témáról beszélt. Elsőként bemutatta a Fortepan fényképgyűjtemény online archívumát, ezt követően felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy egyrészt a Fortepan már az Egyesült Államokban is működik az Iowa Egyetemmel történt együttműködésük eredményeként, másrészt egy új vállalkozásba szeretnének kezdeni. Nevezetesen szeretnének képeket, fotó-dokumentumokat gyűjteni az amerikai magyarság körében is. Ennek a célnak az eléréséhez kérte a Magyar Könyvtár és Történeti Társaság tagjainak közreműködését.

Hobbiból nemzeti intézmény

Török András elmondta, hogy a Fortepan egy személyes hobbiból indult. Az archívumot két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós indította 2010-ben ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Az indulás óta több száz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepan gyűjteményét. A Fortepan számára elküldött és az archívumba bekerülő képeket egy szerkesztőség válogatja ki, önkéntes munkával, ahogyan a fotók dokumentálását is önkéntes szerkesztők végzik.

A Fortepan nevet egy magyar fototechnikával foglalkozó gyár, a váci FORTE egyik közismert termékétől a Fortepan film negatív elnevezéséből vették.

Mára a hobbinak indult és nemzeti intézménnyé vált Fortepan gyűjteményben a 1900-1990 közötti időszakból származó száztízezernél is több fényképfelvétel a közemlékezet szemmel látható dokumentuma.

Török András

“Ezek a képek szabadon publikálhatók” – mondta el a hallgatóságnak Török András, s hozzátette, hogy “a képek adományozóitól mindig azt kérjük, hogy a fotók forrását mindig pontosan adja meg, ezzel is hitelesítik a képeket azok, akik feltöltik képeiket az archívumba”.

Török András elmondta, hogy a Fortepanra feltöltött képek nagy félbontásúak, s bárki által ingyenesen letölthetők a www.fortepan.hu oldalról. Természetesen, ha valaki olyan fényképet kíván megjelentetni, amely a Fortepan archívumából származik, akkor azt kérik, hogy a publikáló, a forrást, a Fortepan archívumát és az adott kép adományozóját tüntesse fel publikációjában. Az online fotóarchívumban minden kép Creative Commons (Nevezd meg! – Így add tovább! ) licenc alkalmazásával szabadon használható fel.

“Minden múlt a múltam”

A Magyar Nemzeti Galéria “Minden múlt a múltam” című kiállítása katalógusának címlapja

Török András meghívta az amerikai közönséget a Magyar Nemzeti Galéria “Minden múlt a múltam” című kiállítására, ahol a Fortepan archívumából egy, több mint háromszáz darabos válogatást mutatnak be 2019 április és augusztus  25 között. Ezek a képek fontos kordokumentumai Magyarország XX. századi történelmének. A kiállítás látogatói személyes “családi” fotókon keresztül kapnak képet arról, hogy a fotósok hogyan látták a múlt század történéseit.

Fortepan Amerikában

FORTEPAN IOWA – fortepan.us névvel 2015-ben a Univserity of Northern Iowa közreműködésével elindult amerikai fotóarchívum a magyarországi Fortepan első külföldi testvére. Ugyanazokkal a feltételekkel működik, ahogyan a fortepan.hu

Török András elmondta, hogy szeretnék a Fortepant továbbfejleszteni. Arra kérte a Magyar Könyvtár és Történeti Társaság tagjait, hogy osszák meg saját, családi fényképfelvételeiket a Fortepan oldalán, ezzel is elősegítve a közös emlékezet, a közös múlt megismerhetőségét.

WBPI New York

A szerkesztő megjegyzése: a kiemelt kép a Fortepan archívumának egyik 1900-ból származó fotója. (1900. Magyarország, Budapest XII. Normafa, a legendás öreg bükk maradványa.)

A breuerpress.com korábban már tudósított a Fortepan fotóarchívum tevékenységéről. A korábbi tudósítás ide kattintva elolvasható.