Mi legyen a vereség után? Garancia nincs.

Mi legyen a vereség után? Garancia nincs.

Lendvai Ildikó, az MSZP volt elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában az EP választást, az MSZP eredményeit is értékelte.

A politikus az EP választás eredményét értékelve elmondta, az egyik szeme sír, a másik meg nevet. Ami itthon történt, az az MSZP-nek nem jó, sőt az történt meg, hogy az ellenzék most is csak ugyanazt a tortaszeletet osztotta újra, ezzel együtt minden elismerést megérdemel a DK, mert nagy munkát végeztek, jó listavezetőt találtak. Örömöt okoz az is, hogy két párt is sikerrel állított olyan listát, amelyet nő vezetett. Ám mind a DK, mind a Momentum nagy sikere mellett meg kell állapítani, a kormány és az ellenzék arány már választásról választásra ugyanakkora. Ezen kell elgondolkodni, főleg a szocialistáknak, akik most jelen tősen visszaestek.

A nevető szemmel kapcsolatban a politikus megjegyezte, mintha most Európa revansot vett az EU-t szétzilálni akaró erők felett. Orbán Viktor itthon nyert, ez el is kell ismerni, de a tervei Európában vesztettek, aminek a volt pártelnök örül, hiszen az európai szorosabb integrációt akarók szövetségét támogatta. Mára úgy látszik, az EU-t szétzilálni akaró, euroszkeptikus erők továbbra is a gyengébb frakciókhoz kerülnek

Arra a felvetésre, hogy esetleg a Jobbikkal meg-meglengetett szövetséget is büntették az MSZP esetében, Lendvai Ildikó elmondta, ő maga bár sosem pártolta az együttműködést, de hozzátette azt is, a Fidesz jelenlegi politikája nem áll messzire a Jobbik egykori véleményétől, amikor is az EU-t gyengítő szálakat akar összefűzni. Az Európa párti erők maradtak többségben, a Fidesz most mintha a két szék között a pad alá esett volna – emelte ki a politikus, a Néppárt csúcsjelöltje már ki is jelentette, nem kér a magyar kormánypárt szavazataiból, persze még változhat a helyzet, de kicsi a valószínűsége. Am ez a helyzet, hogy esetleg a fideszes képviselők egy szélsőjobbos frakcióba ülnek be, az politikailag sem jó – mondta el Lendvai Ildikó, de mellette még jelentős hátrányt is jelent, hiszen így csökken az esélye a komoly politikai döntésekbe való beleszólásnak is.

Az eredmények ismeretében a másik nagy vesztes, az LMP teljes vezetése lemondott. Az MSZP kapcsán a volt pártelnök elmondta, nem tudja, hogy lesz-e ilyen, ahogy azt sem tudja, hogy ennek most kell-e megtörténnie, hiszen idén még helyhatósági választásokra is sor kerül.

Arra a kérdésre, hogy egy nagyon komoly vereség után van-e garancia arra, hogy a következő sikeres lesz, Lendvai Ildikó kiemelte, nincs garancia, de az esélyeket az is csökkentheti, ha most a felkészülés helyett összebalhézik a párt saját magával.

A mostani helyzet ellenére a volt pártelnök nem tartja kizártnak, hogy a Párbeszéd társelnökével, Karácsony Gergellyel sikerül a főpolgármesteri cím megszerzése, de azt is látni kell, nincs is más jelentkező, ráadásul nagy fölénnyel nyerte meg az előválasztást is. Arról nem beszélve, hogy egy kicsit más a főpolgármesteri választás is, mert a személyeknek is van szerepe, például Tarlós István legutóbb több szavazatot kapott, mint a mögötte lévő fidesz. Azt is elmondta az esélyekről Lendvai Ildikó, hogy a mostani EP választáson a kormánypárt nagy eredményt ért el, 40 százalékot kapott, ám ha csak az MSZP-t, a DK-t és a Momentumot nézzük, ők hárman most 46 százalékot értek el, azaz nem esélytelen a főváros.

Az egyéb településeket tekintve a volt pártelnök arról beszélt, több nagyobb város esetében lehet látni, összejött egy olyan típusú együttműködés, ami esélyes lehet.