Ara-Kovács Attila, a DK frissen megválasztott EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában

„Vannak, akik Európáért tesznek és vannak, akik ezt igyekeznek aláásni” 

Ara-Kovács Attila, a DK frissen megválasztott EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az EP választásról, a pártja eredményéről is beszélt.

 

Ara-Kovács Attila elmondta, nagyon jelentős történelmi változás történt, hiszen az igen nehéz körülmények között sikerült megmutatni, az ellenzéknek van ereje, van hangja, jövője. A politikus hozzátette, a DK például egy jövőképpel kampányolt. Az ellenzéki Momentum sikerének is nagyon örültek, ahol ez a két párt ott van, ott demokrácia is van.

A DK elnökségi ülést tart, ahol értékelik a választást, Ara-Kovács Attila szerint sokakat, így magukat is meglepte az eredmény, ugyan jó szereplésre számítottak, de ám a négy parlamenti helyet nem jósolták volna meg.

A képviselő beszélt asrról is, hogy amikor még Erdélyben élt, akkor nem is gondolt arra, hogy politikus lesz, hiszen filozófusnak tanult, de ez már a múlté. Hozzátette, néha hiányoznak neki az elmélyült viták, beszélgetések, elemzések, de a jelenlegi gyors életet is megkedvelte mára.

Ara-Kovács Attila kijelentette, Brüsszelben azokat fogja képviselni, akik miatt a DK politizál, Mint megemlítette, nemrégiben két francia politikust fogadott, akik megkérdezték, a DK hol, melyik pártcsaládban fog dolgozni az Európai Parlamentben. Azt felelte nekik, teljesen elmúlt az az idő, amikor baloldalra, jobboldalra, liberálisokra esett szét a világ. Jelen pillanatban a választóvonal másutt van. Vannak, akik Európáért, az Európai Egyesült Államokért tesznek meg mindent és vannak, akik mindezt megpróbálják aláásni. Most ez következett be, a képviselő hozzátette, ezért is örül annak, hogy a konzervatív Néppárt nem veszített olyan sokat, mint amennyit jósoltak neki, ahogy annak is, hogy baloldal többé-kevésbé, de megtartotta pozícióit. Mellettük feljövőben vannak a liberálisok, a francia elnök Macron pártja, akik nem lettek ugyan elsők odahaza, de nem sokkal lettek csak másodikok. Hozzátette, a győztes Le Pen és pártja kapcsán, azért a jobboldal is változott és véleménye szerint, ha a Fidesz ma olyan lenne, mint Le Pen mozgalma, akkor jóval kevesebb dühvel nézne rájuk.

A hétvégi németországi nyilatkozatok kapcsán, ahol az hangzott el, nem tanácsolják a németországi zsidóknak a kipa viselését, Ara-Kovács Attila kifejtette, egyszerűen nem érti, hogy miről van szó, hiszen ezzel azt ismerik be, hogy nem tudnak egy kulturális szabadságot garantálni, amit a politikus elfogadhatatlannak tart. Hozzátette, ezt egyébként szóvá is fogja majd tenni az Európai Parlamentben.