Meg kell őrizni ezt az európaiságot, valamint a magyar Magyarországot is

Meg kell őrizni ezt az európaiságot, valamint a magyar Magyarországot is

Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában értékelte az EP választást, az Európai Néppárt politikáját, de szóba került a Magyar Honvédség fejlesztésének a fontossága is.

A politikus szerint a Fidesz-KDNP pártszövetségnek a tegnapi nap nyomán van mint ünnepelni, hiszen az EP választások hazai történetében a legmagasabb részvétel mellett a kormánypártok történelmi győzelmet arattak. Hozzátette, a választók elég egyértelműen üzentek Brüsszelnek, de itthon is ezt tették azzal, hogy kifejtették, melyik politikát támogatják. A képviselő csak a köszönetét és a háláját tudja kifejezni az önkénteseknek, a támogatóknak, azoknak, akik a választási bizottságokban dolgoztak.

Az eredményeket értékelve Németh Szilárd kijelentette, az 53 százalékos támogatottság elég egyértelmű üzenetet jelent, a Fidesz-KDNP pártszövetség azt mondta, nem kérnek a bevándorlókból, ezt a problémát pedig európai szinten kell megoldani, de a nemzetállamok hatáskörében. A kormánypártok azt is kijelentették, hogy nem kérnek az Európai Egyesült Államokból, hanem a szabad nemzetek erős Európájában szeretnének élni, megtartva büszkén azt a zsidó-keresztény kultúrát, ami a mai Európa megszületését eredményezte a szociális biztonsággal, a jóléttel egyetemben. Meg kell őrizni ezt az európaiságot, valamint a magyar Magyarországot is.

Az ellenzék ezzel pont ellentétesen fogalmazott Németh Szilárd szerint, ahogy elmondta, ők nem azért mennek Brüsszelbe, hogy ott magyar érdekeket képviseljenek. ADK frissen megválasztott listavezetője, Dobrev Klára a választás éjszakáján is az Európai Egyesült Államokról beszélt.

Az összeurópai eredmények tekintetében a Fidesz alelnöke megjegyezte, pártja más korábban is azt nyilatkozta, Európában a bevándorlásellenes erők fognak megerősödni, ami tapasztalható is volt, az európai választók a saját nemzeti politikájuknak is üzentek, erre lehet példa Salvini megerősödése Olaszországban, de Franciaországban is a bevándorlást elutasítók kerültek az élre. A politikus szerint ezen üzenetek mentén lehet és kell is változást elérni az uniós testületek élén. Németh Szilárd szerint új fejezet kezdődik, most ez a legfontosabb kérdés Európában, mert ha nem sikerül az erős nemzetek Európáját továbbvinni, akkor a klímaváltozás ellen sem tud mit tenni a közösség.

Az Európai Néppárt továbbra is a legerősebb, de sok helyet veszített, Manfred Weber csúcsjelölt már tegnap este kijelentette, hogy nem akar együttműködni a bevándorlásellenes erőkkel, ami az alelnök szerint a bukást jelentheti. Ez persze még nem jelenti az EPP és a Fidesz kapcsolatának a végét, ez a helyzet még alakulni fog – tette hozzá Németh Szilárd. Ám azt is látni kell, az európai szocialisták, zöldek, liberálisok építették meg azt a keretrendszert, amiben a Néppárt jelenleg mozog. A Fidesz ezzel szemben azt mondja, az EPP egy nagypárt, nem csak ebben az irányban lehet együttműködni, ezt egyébként az emberek is támogatják, már ahol megkérdezik erről őket – tette hozzá az alelnök. Pontosan az történt Ausztriában – fejtette ki, hogy az ottani Néppárt és a Szabadságpárt együttműködése nem tetszett egyeseknek, ezért is robbantották ki a botrányt.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára beszélt arról, hogy a Magyar Honvédség életében nagyon fontos a NATO tagság, hiszen így sikerült a legnagyobb múltú, legerősebb szövetség részesévé válni, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy itt Magyarország egy erős tag legyen, a rábízott feladatokat teljesítse. Ennek a honvédség maximálisan meg is felel, elegendő csak a különböző missziókat megnézni – tette hozzá Németh Szilárd, 14 országban, 4 kontinensen, több mint 1200 honvéd szolgál egyszerre. Olyan országokban teljesítenek szolgálatot, ahol a legerősebb a migránsok, a terroristák kibocsátása, ezt a munkát pedig mindenki elismeri. Ugyanakkor a legfontosabb az a haza biztonsága, amikor a Magyar Honvédség a Zrínyi 2026 program keretében a haderőfejlesztésen gondolkodik, amikor fegyvereket vásárolnak, amikor az új kihívásokra felelnek, akkor elsősorban a magyar érdekeket, az ország szuverenitását kell szem előtt tartani. A fejlesztés nem egy NATO által megkívánt kényszer, hanem mert ez az ország, az emberek biztonságának, békéjének, függetlenségének a legfőbb záloga. De mindezek mellett mindent meg ell tenni azon honvédek érdekében, akik ezt a fegyveres szolgálatot vállalják, erre lett az életpálya-modell is kialakítva. Nem szabad elfeledni – hangsúlyozta az államtitkár, a honvédek egy nagyon komoly esküt tesznek, hiszen az életüket ajánlják fel a hazáért, amikor az esküben azt mondják: A hazáért mindhalálig!

Az ország vezetésének az a dolga, hogy mindezeket megtegye, ehhez rendelkezésre állnak a források, hiszen idén rekordköltségvetése van a honvédségnek 513 milliárd forint, ennek több mint a 20 százaléka megy fejlesztésre. Egy héttel ezelőtt az emberek is megismerkedhettek az új eszközökkel, harckocsikkal, tüzérségi lövegekkel, bemutatkozott az új helikopter és sok minden mást is láthattak az érdeklődők. Így a társadalom is elég egyértelmű képet kaphatott arról, hol is tart jelenleg a Magyar Honvédség fejlesztése, csak ezen a bemutatón 70 ezren voltak kint, mindenki elismeréssel szolt a katonákról, az eszközökről.

A honvédség fejlesztése nem megy az oktatás nélkül – emelte ki Németh Szilárd, aminek központi eleme a haza szeretetére való nevelés, azaz a fiatalok megvédik azt a hazát, amiben élnek. Mindezek mellett a jó, modern felszereléshez ki kell nevelni a felkészült katonákat, de a rendszerben már bennlévőket is tovább kell képezni, hiszen az a cél, hogy a Magyar Honvédség legyen a régió legütőképesebb hadserege. Modern képzés kell, ahol a modern eszközökkel a modern fegyverek ellen is képes fellépni a honvédség, mint például a kiberhadviselés ellen. A Magyar Honvédség eleget tesz a XXI. század kihívásainak, mert eleget kell tenni – emelte ki az államtitkár.