Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az idei két választásról, valamint erdélyi útjáról

Hatalmas feladat és felelősség                               

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az idei két választásról, valamint erdélyi útjáról, ahol ismételten a két ártatlanul elítél székelyföldi fiatalember érdekében jár majd el.

A képviselő elmondta, hogy az osztrák parlament keresztény imacsoportjának a meghívására Bécsbe utazik, de mellette természetesen más hivatalos programokon is részt vesznek.

A vasárnapi EP választást értékelve Bajkai István kifejtette, az igen magas részvételi arány a demokrácia győzelmének mondható, az meg külön örömet okozott, hogy a Fidesz-KDNP pártszövetség egy igen nagy arányú győzelmet ért el, hiszen több mint 52 százalékban szavaztak rájuk az emberek, ez egy rendkívüli bizalmat, de mellette meg komoly felelősséget is jelent.  A politikus felidézte a miniszterelnök tegnapi szavait, aki azt mondta, az emberek arra szavaztak, hogy az országot, a zsidó-keresztény gyökereket védjék meg, mert ez az ország érdeke, a választók Magyarországot pedig magyar országnak akarják. A győztes pártszövetségnek pedig ezt kell képviselnie az Európai Unióban is, ami hatalmas feladat és felelősség.

Idén lesz még egy választás, hiszen önkormányzati képviselőkről, polgármesterekről kell dönteni októberben, a képviselő szerint az a politika sajátossága, hogy rendszeres megmérettetések vannak, ahol az emberek nyilvánítanak véleményt a pártok munkájáról, programjairól. Ez egyben azt is jelenti, hogy most az EP választás után el kell kezdeni készülni a helyhatósági választásra is, hiszen az is meghatározza Magyarország jövőjét, hogy az önkormányzatok milyen összetételűek lesznek, hogyan fognak működni, milyen politikai célkitűzéseket tudnak majd megvalósítani, mit kínálnak az emberek számára. A Fidesz-KDNP pártszövetség itt is szeretné a lehető legjobb eredményeket elérni, ezen fognak dolgozni az elkövetkezendő időszakban.

Bajkai István még a héten elutazik Erdélybe, hogy a két ártatlanul elítélt székelyföldi fiatalember ügyében folytassanak megbeszéléseket, valamint átadni számukra a szabadságért folytatott harcuk elismeréseként a Vasvári Pál díjat is.

Rövidesen Ferenc pápa is Erdélybe látogat, a képviselő szerint a Szentatyának is van lehetősége szót emelni a két fiatalember érdekében, bár úgy gondolja, ennyire konkrétan nem fog szót emelni. Az is idetartozik, hogy az egyházi diplomáciai szolgálatokon keresztül érkeztek hírek arról a Vatikánba, hogy milyen folyamatok zajlanak Erdélyben, így abban az esetben, ha szót fog emelni Ferenc pápa, akkor ezt úgymond a színfalak mögött teszi majd meg. Van még mit mondani az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának elmaradása ügyében is – tette hozzá a politikus. Ez is az egyházak működésének a jogát érinti, jelen pillanatban a keresztény egyházak akadályozva vannak a munkájukban az ingatlanok visszaadásának az akadályoztatása miatt. Ebben az a legrosszabb, hogy a román törvényhozás döntött a visszaszolgáltatásokról, de ezt az állam egész egyszerűen nem tartja be. Az a kérdés, hogy milyen vezetése lesz most Európának, de Bajkai István szerint még korai arról beszélni, hogy miként fog alakulni a határokon túl élő magyarsággal kapcsolatos hozzáállás. Vannak alapegyezmények, amelyek a kisebbségek jogait írják elő, de ezeket nem minden tagállamban tartják be.