A BreuerPress és a HetiT hírei 

A BreuerPress és a HetiT hírei 

A felvidéki magyarságot is szavazásra buzdította és a Magyar Közösség Pártja (MKP) támogatását javasolta a szlovákiai magyaroknak Orbán Viktor, aki a Karmelita kolostorban fogadta Menyhárt Józsefet, az MKP elnökét – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A Fidesz elnöke elmondta: „Európa jövője nem játék, ezért buzdítom a felvidéki magyarságot is arra, hogy érett döntést hozva, minél többen menjenek el szavazni május 25-én, mert a mostani európai parlamenti választáson olyan fontos kérdések dőlnek el, amelyek alapjaiban határozzák meg a most felnövekvő és az utánuk következő generációk életét”.   Míg Magyarországon május 26-án rendezik az európai parlamenti választást, Szlovákiában május 25-e, szombat a voksolás napja. Orbán Viktor azt mondta: a Fidesz mindig egyértelműen fogalmazott, „a Magyar Közösség Pártja a mi legszűkebb pártcsaládunkba tartozik. Közösek a gyökereink, közösek az értékeink és ezért közösek a céljaink is. Együtt valljuk, hogy nyelvünket, kultúránkat, kereszténységünket és családjaink biztonságát olyan pilléreknek tartjuk, amelyekre nem csak a mi Kárpát-medencei magyar jövőnket érdemes építeni, hanem Európáét, az Európai Unióét is”.

 

Jövő januárban életbe lép a négy- vagy többgyermekes anyák személyijövedelemadó-mentessége – mondta a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin kiemelte, az szja-mentesség nem érinti a családi adókedvezmény intézményét, az továbbra is igényelhető mindkét szülő részéről. A személyi jövedelemadó megfizetése alól azok a nők mentesülnek életük végéig, akik már felneveltek vagy nevelnek négy vagy több gyereket, illetve azok is, akik január 1-je után vállalnak legalább négy gyermeket – tette hozzá az államtitkár. Közölte: a jövőre életbe lépő intézkedés jelenleg mintegy 40 ezer édesanyát érint.

 

A szocialisták és Párbeszéd közös programjában a szociális és környezetbarát Európa, valamint az európai nyugdíjminimum megvalósítása szerepel – mondta az MSZP elnöke, a pártszövetség európai parlamenti (EP-) listavezetője. Tóth Bertalan azt mondta: az általuk megfogalmazott szociális Európa programja nagy hangsúlyt fektet a környezetvédelemre és a klímavédelemre is. A szocialista politikus céljuknak nevezte, hogy megállítsák a szélsőséges jobboldali politikusok térnyerését az európai politikában. Az uniós pénzek ellenőrzéshez pedig azt fogják kezdeményezni, hogy csak azok a tagállamok kapjanak támogatást, melyek tagjai az Európai Ügyészségnek – tette hozzá.

 

A Demokratikus Koalíció ismét azt javasolta, hogy egy független EU-s testület ossza el a Magyarországnak járó uniós forrásokat. Az ellenzéki párt EP-képviselője, Molnár Csaba hivatkozott azon sajtóhírekre, amelyek szerint a közbeszerzések vizsgálata során feltárt szabálytalanságok miatt Magyarországtól akár ezermilliárd forintnyi uniós támogatást is megvonhatnak. Molnár Csaba azt mondta, nem szabad az uniós pénzeket „korrupt diktátoroknak, oligarcháknak és rokonaiknak a zsebébe tenni”, de az országot sem szabad büntetni. A politikus sürgette, hogy Magyarország azonnal csatlakozzon az európai ügyészséghez.

 

Megnyerte az ellenzéki kampányhajrát a Demokratikus Koalíció (DK), a párt beérte az MSZP-Párbeszédet és a Jobbikot a népszerűségi versenyben a Nézőpont Intézet EP-választások előtti utolsó felmérése szerint – mondta Nagy Dániel, az intézet kutatója. A DK-nak nagyon stabil, főleg nyugdíjasokból álló szavazótábora van – fűzte hozzá. A kutató szerint Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek nagyon fontos lenne, hogy május 26-án megnyerje az ellenzéki versenyt, mert akkor az önkormányzati választások előtt ő tudná alakítani az ellenzéki alkufolyamatokat. A felmérés szerint a Fidesz 54 százalékon áll, második helyen hármas holtversenyben az MSZP, a Jobbik és a DK 10-10 százalékos, de ha a számok beigazolódnak, akkor a Momentum és az LMP is eléri az 5 százalékos bejutási küszöböt. Öt éve 29 százalékos volt a részvételi arány, idén 32 százalékkal számoltak, de az sem kizárt, hogy eléri 40 százalékot – tette hozzá.

 

Külföld:

 

Az Egyesült Királyság július végéig kiléphet az Európai Unióból, ha a parlament még a nyári szünet előtt törvénybe iktatja a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét – mondta a brit miniszterelnök. Theresa May a képviselőket tájékoztatta a Brexit-feltételek törvénybe iktatását célzó, várhatóan június első hetében az alsóház elé kerülő tervezet fő pontjairól, jórészt megismételve a javaslatcsomagot részletező előző napi beszédét, amelyet egy londoni üzleti rendezvényen tartott.  Megerősítette, hogy a törvénytervezet – amelyet a kormány pénteken közzétesz – előírja majd, hogy a képviselőknek lehetőséget kell adni a voksolásra egy esetleges újabb népszavazásról, de ehhez az szükséges, hogy az alsóház jogszabályba iktassa a kilépési feltételrendszert.

 

Az Európai Unió (EU) jövője azon múlik, hogy az európai parlamenti (EP) választás után a jelenleg legerősebb pártcsalád, az Európai Néppárt (EPP) balra tolódik-e, vagy a konzervatívok felé hajlik – jelentette ki a lengyel kormánypárt (PiS) elnöke, Jaroslaw Kaczynski. Kaczynski a Gazeta Polska lengyel konzervatív hetilapnak elmondta: az EU-ban erős az orosz befolyás. Utalt „az egyes tagállamokban működő tömörülésekre”, amelyek „nyilvánvalóan Moszkvához kötődnek, onnan kapnak támogatást”. Az ilyen pártok példájaként a lengyel politikus a Marine Le Pen által vezetett francia Nemzeti Tömörülést nevezte. „Az ilyen tömörülések munkáját vajon mennyire befolyásolná a Kreml, amennyiben lényeges erővé válnának az EU-ban?” – vetette fel Kaczynski, aki úgy látja, hogy az EU-ban „nagyon, nagyon erős” orosz lobbizás zajlik.

 

Toronymagasan vezeti a pártok népszerségi listáját Ukrajnában Volodimir Zelenszkij Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártja, amelyre a biztos választók 43,8 százaléka készül szavazni – derült ki a Rejting neves ukrán közvélemény-kutató csoport legfrissebb felméréséből. Zelenszkij pártjának népszerűsége nőtt egy körülbelül egy héttel korábbi felméréshez képest, amelyben még a biztos választóknak a 39,9 százaléka támogatta.   A május 16-21. között kétezer megkérdezettel végzett Rejting-felmérés eredménye szerint a második helyen a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusok által alapított Életért párt áll, amelyet 10,5 százaléka támogat azoknak, akik azt ígérik, hogy részt vesznek a parlamenti választáson, és már eldöntötték, hogy kire szavaznak. A harmadik helyen 8,8 Petro Porosenko volt elnök pártja áll, azt követi a Julija Timosenko vezette Haza (Batykivscsina) 7,3 százalékkal.

 

Támogatná az abortuszhoz való jog törvénybe iktatását Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt-aspiráns, volt alelnök. A politikus a floridai Orlandóban tartott kampányrendezvényen bemutatott videón fejtette ki. „Mi ez a nagy igyekezet, hogy a legfelsőbb bíróság elé vigyék az ügyet, azt remélve, hogy az elnök kinevezte konzervatív bírák szavazataikkal megsemmisítik majd a Roe/Wade-döntést?” – fogalmazott Biden. Majd hozzátette: „ez nem jó. Ez veszedelmes. És nekünk ezt meg kell állítanunk”. Biden arra célzott, hogy az elmúlt hetekben több amerikai tagállamban – így például Alabamában, Mississippiben, Georgiában, Ohióban, Missouriban, Kentuckyban – az abortuszt erőteljesen szigorító törvényeket fogadtak el, és nem egy konzervatív politikus és aktivista azt fejtegeti, hogy örömmel venné, ha a törvények ellen fellebbeznének, mert így a szövetségi legfelsőbb bíróság elé kerülne az ügy.

 

Tizenhárom millió dokumentumot tettek hozzáférhetővé Németországban a náci idők rémtetteivel összefüggésben. A holokauszt kutatóinak szolgál óriási segítségként a kedden bejelentett intézkedés. A tervek szerint a történész szakma egy olyan forrásgyűjteményhez juthat hozzá az internetes adatbázissal, amely a haláltáborok, a foglyok és a velük kapcsolatos körülmények teljes dokumentációjáról szól — jelentette az AP hírügynökség. Az adatok gondozója az a szervezet (International Tracing Service), amelyet eredetileg a szövetségesek alapítottak, és amely később a Vöröskereszt irányítása alatt próbálta meg feltárni, valamint az utókornak megőrizni a nácizmus terrorcselekményeinek részleteit.

 

Avichai Mandelblit legfőbb ügyész beleegyezett, hogy három hónappal elhalasztja Benjamin Netanjahu miniszterelnök meghallgatását, aki 3 korrupciós ügyben érintett. Mandelblit februárban jelentette be, hogy szándékában áll vádat emelni Netanjahu ellen mindhárom ügyben csalás és bizalommal való visszaélés, valamint az egyik ügyben vesztegetés vádakban is. A miniszterelnök ügyvédei kérésére a legfőbb ügyész engedélyezte, hogy a vizsgálati anyagok átadására a választások után (április 9) kerüljön sor, ezáltal megakadályozva az információ szivárogtatást a médiának, mely befolyásolhatná a szavazást. A választások után azonban az ügyvédek több mint egy hónapig nem vették át a dokumentumokat, mondván, még nem kapták meg a bérüket. Ezt sokan időhúzási taktikának vélték. A meghallgatásra július 10-én került volna sor, az új időpont október 2-3-ára módosult, közölte Mandelblit. Szükség esetén egy harmadik nappal is megtoldhatják a rákövetkező héten.

 

Gazdaság:

 

Csaknem 30 százalékkal nőtt az e-SZJA rendszert használók száma, az idén 1,5 millióan, tavaly 1,1 millióan nyújtották be határidőre a rendszeren keresztül a személyi jövedelemadó (szja) bevallásukat – ismertette Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium (PM) adóügyekért felelős államtitkára. Az államtitkár elmondta, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) mintegy 5,5 millió magánszemélynek készítette el idén az adóbevallási tervezetét, amelyek jelentős többsége keddtől érvényes bevallássá vált. Az e-SZJA rendszerén keresztül keddig 1 452 000 adóbevallás érkezett be, a tervezetet 950 ezren fogadták el módosítás nélkül. 483 ezren módosították, egészítették ki a bevallásukat, amelynek legjellemzőbb oka a családi adókedvezmény érvényesítése volt – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt sokfelé marad erősen felhős az ég, több helyen alakulhat ki zápor, helyenként zivatar. Délután a Dunántúlon felszakadozik a felhőzet, a középső tájakon és a Duna vonalától keletre többfelé készülni kell záporra, zivatarra. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 20 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front. A változékony időben keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel, az erős szél intenzív fejfájást, ingerlékenységet és nyugtalanságot okoz. A hő-és komfortérzet ingadozik. A csapadékos területeken fülledté válhat a levegő, de intenzív légzőszervi panaszokra nem kell készülni. A közelekedést az erős szél és a zivatarok veszélyeztetik, az utakon fokozott figyelem javasolt. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.