A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A magyar gazdaságra és annak növekedési ütemére eddig semmilyen hatással nem volt a német gazdaság növekedési ütemének csökkenése. Fegyelmezett költségvetési konzervatív politika a sikerek alapja, és a kormányülésen eldőlt, hogy a jövő évi költségvetést júniusban nyújtják be a parlamentnek, és a képviselők azt július 12-én el is fogadhatják. A magyar külpolitika sikerét bizonyította, hogy Orbán Viktort fogadta Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke, és ez is bizonyította, a világ minden komoly államával jó a politikai és gazdasági kapcsolata az országnak – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a  Kormányinfón.

 

A brüsszeli elit európai szuper államot akar, ezért erőlteti a bevándorlást, de ezzel szemben áll az európai választópolgárok többsége és a nemzetállamok – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára. Orbán Balázs azt mondta: az elmúlt öt évben a brüsszeli bürokraták megpróbálták felrúgni Európa kényes egyensúlyát, negligálják az európai együttműködés, a kompromisszumok gyakorlatát azért, hogy létrehozzák az Európai Egyesült Államokat. Mindent ennek rendelnek alá. Ezért próbálják letörni a nemzetállamok ellenkezését, és a bevándorláspártiságuk is ebből fakad, a migráció ugyanis párhuzamos társadalmakat hoz létre, ami a nemzetállam vége – magyarázta. A brüsszeli elit az EU intézményeit is eredeti céljaikkal ellentétesen használja. Az Európai Bizottság jelenlegi elnöke – folytatta – hivatalba lépése után nem sokkal megmondta, hogy politikai bizottságot fog vezetni. Ennek eredménye lett többek között Nagy-Britannia kilépése, a migránsok beengedése és a tagállamok szembefordítása egymással – fűzte hozzá az államtitkár.

 

A magyar gazdaság növekedési ütemének köszönhetően most van lehetőség arra, hogy egészségügyi, oktatási és családvédelmi intézkedések történjenek – mondta a pénzügyminiszter. Varga Mihály kiemelte: törekedni kell arra, hogy a népesedési tendenciákat pozitív irányba fordítsuk, ezért fontos, hogy az erőforrásokból olyan fejlesztéseket is megvalósítsunk, amelyek a következő nemzedékeket is szolgálják.

 

A gazdasági társaságok jó kezekben vannak a megyei jogú városoknál, ezen települések – tulajdonosként – példaértékűen állnak cégeikhez – jelentette ki az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke Székesfehérváron, ahol lezárult az ÁSZ, a Közbeszerzési Hatóság és a Megyei Jogú Városok Szövetsége országos tudásmegosztó rendezvénysorozata. Warvasovszky Tihamér ÁSZ-alelnök rámutatott, hogy ellenőrzéseik tapasztalatai alapján a megyei jogú városok többsége szabályosan gyakorolja a tulajdonosi jogköröket cégei felett, a legtöbb esetben ezeket jó gyakorlatnak minősítették. Az alelnök örömének adott hangot amiatt, hogy az országos konferenciasorozat hat helyszínén 23 megyei jogú város összesen 152 gazdasági társaságának vezetőivel, képviselőivel oszthatták meg tapasztalataikat. Hozzátette, az érintett cégek mintegy háromnegyedét közvetlenül elérték, ami a jövőben további javulást eredményezhet a gazdasági társaságok működésében.

 

A klímaváltozás a legnagyobb fenyegetés a Földre, az európai parlamenti (EP-) választás pedig sorsdöntő, mert azt kell eldönteni, hogy tovább akarunk-e élni a bolygón – mondta a Lehet Más a Politika (LMP) EP-listavezetője. Vágó Gábor azt mondta, a száz legnagyobb szennyező vállalat az üvegházhatású gázok kibocsátásának kétharmadáért felelős. Ezeket a vállalatokat a párt listavezetője klímabűnözőknek nevezte, tettüket pedig emberiség elleni bűntettnek. Szerinte a zöldek képesek megállítani a klímabűnözőket és a klímaváltozást, mert – köszönhetően az egységes álláspontnak – ők alkotják a legerősebb és legegységesebb frakciót az Európai Parlamentben.

 

Egy a CEU-n működő diákszervezet, a CEU Radical Student Collective a palesztin arabok melletti kiállást publikált Facebook-oldalán. „A CEU Radical Student Collective kifejezi szolidaritását a palesztin néppel és felvonja a palesztin zászlót. A mai nap, május 15-én az al Nakbára emlékezünk, a palesztinok tömeges kitelepítésére, ami az 1948-as háború során történt meg. Palesztina azóta izraeli megszállás alatt áll” – fogalmaznak közleményükben. Az emléknap kapcsán filmvetítést is szerveznek, melynek facebookos leírásában „apartheidnek” nevezik Izraelt. A filmvetítést szintúgy az egyetem egyik épületében tartják meg.

 

Külföld:

 

Az ukrán parlament úgy határozott, hogy május 20-án lesz Volodimir Zelenszkij megválasztott elnök ünnepélyes beiktatása a törvényhozás előtt. Hosszas huzavona után döntött végül a parlament az elnöki beiktatás dátumáról, amelyről hét határozati javaslatot terjesztettek be képviselők különböző időpontokkal május 17. és május 28-a között. A legkésőbbi dátumra vonatkozó javaslatot a vita közben előterjesztője visszavonta. A május 20-i beiktatásról szóló javaslatot 315 képviselő támogatta a 450 fős törvényhozásban. Zelenszkij azt szerette volna, ha május 19-ére, a politikai elnyomás áldozatainak emléknapjára tűzi ki a parlament beiktatását, de ezt több képviselő ellenezte. Ezen a napon gyászmegemlékezések zajlanak országszerte, és tiltott a tévé- és rádiócsatornákon szórakoztató műsorokat sugározni, ezért ezt a napot nem tartották alkalmasnak a beiktatási ceremóniára.

 

Megszavazta az osztrák parlament azt a jogszabályt, amely betiltja az osztrák általános iskolákban az olyan ideológiai vagy vallási jellegű ruhadarab, fejkendő viselését, amely a hajat vagy annak nagy részét elfedi. Az indoklás szerint a fejkendőviselési tilalom bevezetésének célja, hogy a muszlim lányok könnyebben integrálódhassanak. A tilalom nem vonatkozik az orvosi kötésre, illetve az időjárási viszontagságok ellen viselt fejfedőkre. Nem érinti a szabályozás a zsidó vallásúak által hordott kipát, illetve a szikh vallásúak által hordott pátkát sem. Theo Öhlinger alkotmányjogász ezzel kapcsolatban arra az álláspontra helyezkedett, hogy míg a fejkendő a lányok diszkriminálását jelenti, addig a kipa viselése vallási szokás. Az osztrák kormánykoalíció nagyobbik pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) képviselője, Rudolf Taschner az elnyomás politikai szimbólumának nevezte a fejkendőt; szerinte az intézkedés célja, hogy a lányoknak ne kelljen elnyomástól szenvedniük – ezt jelképezi, ha a fejükön nem viselnek fejkendőt.

 

Csehország számára az európai uniós tagságnak nincs alternatívája, és Prága semmiféle más utat nem is keres – jelentette ki Tomás Petrícek cseh külügyminiszter Prágában a kelet-európai országok EU-csatlakozásának 15. évfordulója alkalmával megrendezett konferencián.  „Számunkra az EU-tagság egyértelműen kedvező” – hangsúlyozta a külügyminiszter. Rámutatott: az EU-tagság nem értékelhető csak a gazdaság szemszögéből, de látni kell azt is, hogy Csehország olyan államokkal van egy szövetségben, amelyek közös értékeket vallanak. „A NATO-tagsággal együtt az EU-tagság egyértelműen összeköt minket (Csehországot) a fejlett és prosperáló Nyugattal. Összeköt minket mindazokkal, akikkel közös értékeket vallunk” – fejtette ki Petrícek.

 

Az amerikai elnök népszerűsége 51 százalékosra emelkedett a Zogby közvélemény-kutató szerint. A javulással az elnök elérte, sőt, meghaladta azt a kritikusnak mondott 50 százalékos támogatottságot, amely szükséges az újraválasztásához. A népszerűség ilyen arányú növekedését Donald Trump annak köszönheti, hogy – a felmérés tanúsága szerint – a függetlenek és az ezredfordulón született fiatalok közül egyre többen tartják a politikáját rokonszenvesnek, és mind többen szavaznának rá. Amennyiben a gazdaság továbbra is ilyen erős és virágzó marad, Donald Trumpot nehéz lesz legyőzni a következő elnökválasztáson. A felmérés szerint a társadalom azon csoportjai közül is, amelyek korábban kifejezetten Trump-ellenesek voltak, egyre többen kedvelik őt, jórészt éppen azért, mert bíznak a gazdaság eredményeiben és abban, ahogyan Trump a gazdasági kérdéseket kezeli.

 

Hét hónappal a választások után közzétették a voksolás eredményét Afganisztánban. Utolsónak Kabul tartományban számolták össze a voksokat. A fővárosi régió szavazópolgárai 33 képviselőt választottak a parlament alsóházába, közöttük kilenc nőt. A legtöbb nyugati országtól eltérően Afganisztánban a párthovatartozás alárendelt szerepet játszik a parlamentben, mert az afgán honatyák saját álláspontjukat képviselik a törvényhozásban. A végleges eredmények közzététele a különböző halasztások, választási csalásokkal kapcsolatos vádak, újraszámlálások, megoldatlan viták és politikai civakodások miatt késlekedett. Néhány elégedetlen jelölt, akit a korábban közölt előzetes eredmények szerint győztesnek hirdettek ki, már napok óta tüntet a parlament, illetve a független választási panaszbizottság épülete előtt.

 

Izrael közölte, szerdán megakadályozta 172 katonai felszerelést tartalmazó postai küldemény becsempészését a Gázai övezetbe az Erez-átkelőn keresztül. A Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT) részlege szerint, mely Izrael katonai összekötőjeként funkcionál a palesztinokkal, 250 postai csomag érkezett Izraelből Gázába. Szerdán a kereszteződésnél állomásozó egyik tisztviselő 172 olyan csomagot azonosított, mely „kettős felhasználású” azaz polgári és katonai célokra is használható eszközöket tartalmazott, és elkobozta őket. Izrael szigorú korlátozást vetett ki az elmúlt évek során a Gázába beengedett kettős felhasználású árukra.

 

Gazdaság:

 

Belépődíjat szed a jövőben Új-Zéland a turistáktól: októbertől 35 új-zélandi dollárt (6660 forintot) kell fizetnie az országba érkezőknek – közölte a környezetvédelemért és turizmusért felelős minisztérium. Ezáltal évente mintegy 80 millió új-zélandi dollárral (15,2 milliárd forint) gyarapodhat az államkassza. A bevételt a természet és a nemzeti örökség védelmére fordítják. „Új-Zéland természeti és kulturális öröksége idegenforgalmunk és nemzeti identitásunk középpontjában áll. Olyan fenntartható turizmust kell megteremtenünk, amely védi és becsben tartja örökségünket a jövő nemzedékei számára” – közölte a tárca illetékese. A csendes-óceáni szigetállamban mindössze 4,9 millióan élnek, ugyanakkor az elmúlt évben 3,8 millió külföldi turista érkezett az országba. Becslések szerint legkésőbb 2025-re a látogatók éves száma eléri az ötmilliót. Az utóbbi időben egyre több panasz érkezett arra, hogy az ország infrastruktúrája nincs berendezkedve ilyen sok látogatóra.