A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az európai parlamenti választásnak korábban soha nem volt még ilyen nagy tétje – mondta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Elmondta, Európa semmit nem tudott profitálni a bevándorlásból, viszont olyan párhuzamos társadalmak, valamint feszültségek keletkeztek, amelyeket jobb elkerülni. Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a bevándorlás kérdésében csak egyszer lehet hibázni, szerinte ezért is nagyon félelmetes és ijesztő, hogy az ellenzéki pártok – beleértve az összes baloldali pártot – Timmermans látogatásával kapcsolatban egyértelművé teszik: ők a bevándorláspárti Európa mögött állnak. Elmondta, vannak országok Nyugat-Európában, amelyek odáig jutottak, hogy a migrációs háttérrel rendelkező polgárok aránya meghaladja a 20 százalékot. Gulyás Gergely Németországot is ide sorolta és aláhúzta, ezek az országok kénytelenek valamilyen ideológiát gyártani a jelenlegi helyzetükhöz, noha biztosan látható, hogy a bevándorlás biztonsági kockázatot jelent Európának. Példaként említette azokat a terrorcselekményeket, amelyeket bevándorló háttérrel rendelkező személyek követtek el a kontinensen. A Fidesz alelnöke kiemelte, ha a kormánypártokkal nem szimpatizáló szavazók a szívükre teszik a kezüket, akkor egyértelműen el kell ismerjék: csakis a jobbközép polgári kormánynak köszönhető, hogy Magyarország az első pillanattól szembeszállt a bevándorlással.

 

A Zrínyi 2026 program keretében az idén rekordköltségvetése van a honvédségnek – jelentette ki a honvédelmi államtitkár. Németh Szilárd Budaörsön, a honvédelem napi rendezvényen kiemelte: az 513 milliárd forintos büdzséből 150 milliárd jut fejlesztésre azért, hogy egy modern, ütőképes hadsereg épüljön, amely bármely más nemzet fegyveres erejével szemben felveszi a versenyt.

 

Erős baloldali Európát sürgetett az MSZP és a Párbeszéd kampányrendezvényén az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje. Frans Timmermans a többi között a milliós európrofitot termelő vállalatok megadóztatását, minimális társasági adó, uniós minimálbér bevezetését ígérte. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd EP listavezetője a szélsőjobb megállítását nevezte az európai parlamenti választás tétjének. Karácsony Gergely, az Párbeszéd társelnöke úgy vélte: a néppárti vezetés helyett szociális és fenntartható Európát építő új vezetésre van szüksége az uniónak.

 

Kövér László, az Országgyűlés elnöke lemondását követelték a homoszexuálisokat érintő kijelentései miatt a Budapest Pride által kezdeményezett demonstráción Budapesten, a Kossuth téren. A szervezők szerint a politikus egy szerdai fórumon másodrendű polgároknak minősítette a homoszexuális polgárokat, illetve pedofíliához hasonlította azt, ha egynemű párok is szeretnének gyermeket örökbe fogadni. A Kossuth tér közepére csoportosult, mintegy ezerre becsülhető tiltakozó részvételével megtartott demonstráción Antoni Rita, a Szabadnem Blog szerkesztőségi tagja hangsúlyozta, hogy a kormányzat már vérig sértette a hajléktalanokat, a szingliket, a gyermeküket egyedül nevelő nőket, a gyermekteleneket, a családon belüli erőszak áldozatait, a feministákat a gendertudományt oktatókat és tanulókat, most pedig a homoszexuálisok vannak soron.

 

Az éghajlatváltozási vészhelyzet kihirdetésére szólítja fel a kormányt az LMP abban a politikai nyilatkozatban, amelyet a párt hétvégi kongresszusán fogadtak el. A szervezet azt írta: napjainkra bizonyossá vált, hogy az éghajlat sajátos megváltozásának vagyunk tanúi és elszenvedői, és e a változások már egy emberöltőn belül is drámaiak lehetnek. Az emberi tevékenységek által kibocsátott üvegházhatású gázok és egyéb, a társadalmi-gazdasági berendezkedésből eredő hatások meghatározó szerepet játszanak a globális klímaváltozás egyre gyorsuló folyamatában. Az elmúlt évtizedekben az is egyértelművé vált, hogy a globális felmelegedés egy olyan összetett folyamat, amelyet csak átfogóan, a világ országai együttműködésével, azok fenntartható fejlődési pályára állításával, illetve az ezt elősegítő haladéktalan és átfogó intézkedésekkel lehet kezelni – írták.

 

Külföld:

 

Szeptember elején rendezik meg az előrehozott parlamenti választást Ausztriában – derült ki Alexander Van der Bellen osztrák szövetségi elnök és Sebastian Kurz kancellár találkozóját követően. Kurz hangsúlyozta, hogy elsődleges fontosságú számára a kormány stabilitásának és tárgyalóképességének megőrzése a választásig. A kancellár szombat este jelentette be, hogy felbontja a koalíciót az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ), miután annak vezetője, Heinz-Christian Strache egy korrupciós botrány miatt lemondani kényszerült alkancellári és pártelnöki tisztségéről.

 

Határozott fellépést sürgetett a német kancellár az Európai Unió közösségét szétrombolni akaró politikai áramlatokkal szemben. A német Kereszténydemokrata Uniót vezető Angela Merkel Zágrábban a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség EP-választási gyűlésén beszélt erről. A rendezvényen Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje megismételte: nem akar függeni az extrém jobboldali szavazatoktól, azokkal akar együttműködni, akik hisznek Európa jövőjében.

 

A népek és nemzetek Európáját hirdette meg az olasz kormánypárt, a Liga vezetője. Matteo Salvini az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján Milánóban úgy fogalmazott: Európát az a hatalmi elit árulta el, amely eddig a pénzpolitika, a multinacionális cégek, az ellenőrzés nélküli migráció nevében elfoglalta a kontinenst. Hangsúlyozta: a választásokkal ismét az Európai Parlamentnek kell központi szerepet kapnia.

 

Irán nem akar háborút – állította az iráni Forradalmi Gárda parancsnoka. „Köztük és köztünk az a különbség, hogy ők félnek a háborútól, és nincs meg az akaratuk hozzá” – mondta Hosszein Szalami, az iráni fegyveres erők elitcsapatának számító egység alig egy hónappal korábban kinevezett vezetője, vélhetőleg az Egyesült Államokra és térségbeli szövetségeseire utalva. Korábban több nyugati és arab tisztségviselő aggodalmának adott hangot amiatt, hogy az Egyesült Államok és Irán közötti feszültség fokozódása háborúhoz vezethet a Perzsa-öbölben. Washington és Teherán között azt követően romlott meg a viszony, hogy Donald Trump amerikai elnök tavaly májusban felmondta a 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut. Washington arra hivatkozott, hogy Teherán nem tett eleget a szankciók feloldásáért cserébe vállalt kötelezettségeinek. Az iszlám köztársaság korábban leszögezte: nem fog eleget tenni a szerződés rá eső részének, ha az atomalku fennmaradását támogató európai aláírók nem enyhítik valahogy az olajipart és a bankszektort sújtó szankciókat.

 

Benjamin Netanjahu miniszterelnök a heti kabinetülés megnyitóján a koalíciós tárgyalásokról is beszélt. “A pártok sajnos még mindig el vannak szállva [követeléseikkel]. Remélem hamarosan megtaláljuk az utat, hogy leszálljanak a földre, hogy egy stabil és erős kormányt alakítsunk Izrael Állam számára, mely folytatja az ország vezetését új sikerek felé.” Reuven Rivlin elnök hétfőn elfogadta Netanjahu kérését és a maximálisan kiszabható 14 nappal kiterjesztette a kormányalakításra rendelkezésre álló időt. Netanjahunak május 29-ig van ideje összeállítani az új kormányt, de eddig még nem tudott egyik potenciális partnerével sem egyezségre jutni. A miniszterelnök új koalíciója várhatóan a két ultraortodox pártból, Jahadut Hatora és Sasz, valamint Jiszráel Beitenu, Jobboldali Pártok Uniója és a Kulanu pártokból fog állni. A 21. Knesszet képviselői – 49 újonccal – április 30-án tették le az esküt.

 

Gazdaság:

 

Az öngondoskodást adókedvezménnyel és az adminisztrációs terhek átvállalásával segíti a kormány, az intézkedések eredményeként az idén több mint 800 ezer magánszemély vehet igénybe összességében csaknem 33 milliárd forint összegű adókedvezményt – mondta Izer Norbert. Egy év alatt több mint 90 ezerrel nőtt az önkéntes pénztári adókedvezményeket igénybevevők száma – mondta el Izer Norbert, aki szerint ez a pénzügyi és adótudatosság egyre erőteljesebb elterjedésének is köszönhető. Kiemelte: az érintettek összesen 32,6 milliárd forintnyi adót spórolhatnak meg az idén, csaknem ötmilliárd forinttal többet, mint tavaly. Az államtitkár rámutatott: az adóhivatal jelentős adminisztrációs terhet vesz le az érintettek válláról azzal, hogy előre kitölti a rendelkezést, sőt még a pénztár számlaszámát is tartalmazza az adóbevallási tervezet. Egyebek között ebben is egyedülálló Európában a magyar e-szja rendszer – fűzte hozzá.

 

Egy sport hír a hamarosan kezdődő budapesti Maccabi játékokkal kapcsolatban:

 

A Maccabi Európa játékok alkalmat teremthet arra is, hogy a golf népszerűbb legyen itthon.

Somogyi Bence és édesapja, Somogyi György a golfról és a Maccabi Európa játékokról is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Bence már kisgyerekként megismerkedett a golfozással, hiszen édesapja ekkor vitte ki először. Az apa, Somogyi György a sport szeretetét a saját édesapjától kapta, Somogyi Jenőtől, aki volt egy ideig az MLSZ elnöke, mellette az MTK-ban is volt sportvezető. Ő maga a golfot szerette meg, ezt űzte már fiatalon is, ezt a szeretet adta tovább a gyerekének, Bencének is.

Somogyi György úgy vélte, a közelgő Maccabi Európa Játékok, ahol Bence a magyar csapat tagja lesz – természetesen golfban – alkalmat teremthet arra, hogy ezt a nagyszerű sportágat jobban népszerűsítse, megszerettesse. Sajnos rá is fér a népszerűsítés – emelte ki, mert a golfot a mai napig is egyfajta úri sportnak tekintik. Pedig a világ sok részén a golf beépült a gyerekek hétköznapjába, azaz tömegsporttá vált. Természetesen van a golfnak egy úgynevezett úri változata, ez a társasági golf, de ma már van egy sportrésze is, amit akár egy családi sportnak is lehet tekinteni, amire a Somogyi család is lehet példa.

Ez a sportág egyfajta életérzést is jelent, akárcsak a Maccabi Játékok is – tette hozzá Somogyi György.

 

Időjárás:

 

Hazánkban hétfon délelőtt sokfelé számítani kell záporra, zivatarra. Délután országszerte készülni kell zivatarokra. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 19, 24 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Hétfőn nem érkezik front. Országszerte zivatarok okoznak fülledt, párás időt. A változékony időben vérnyomás-ingadozásra kell készülni, emellett a légzőszervi panaszok fokozódhatnak. Az időnként megélénkülő és megerősödő szél fejfájást, nyugatlanaságot és ingerlékenységet okoz az érzékenyek körében. A közelekedés során nagy a balesetveszély! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.