Az eddig ismert pártszövetségi struktúra eltűnőben van

Az eddig ismert pártszövetségi struktúra eltűnőben van

Németh Szilárd, a honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EP választás kapcsán a V4-es országok együttműködéséről, a pártcsaládokon átívelő közös gondolkodásról.

A politikus beszélt a május 26-i EP választásról, amelyik mindenhol, így Csepelen is meghatározó lesz, majd hozzátette, a választásnak egy európai dimenzióba helyezett tétje, hogy Magyarország megmaradhat-e magyar Magyarországnak, Európa Európának, hogy a kontinens képes lehet-e megőrizni a zsidó-keresztény kultúrát, az emberek tovább tudják-e adni a gyermekeiknek.

Orbán Viktor miniszterelnök ma Washingtonban tárgyal Trump elnökkel, ahol fegyverek vásárlásáról is szó lesz. Németh Szilárd ezzel kapcsolatban elmondta, a két politikus teljes mértékben ugyanazt gondolja a bevándorlásról, ez meglátszott akkor is, amikor az ENSZ migrációs csomagját utasították el. Az Egyesült Államok is azzal szembesül, amivel Európa, azaz beengedi-e délről a migránsok tömegét, annak minden következményével vagy pedig igyekszik megőrizni kultúráját, a már kialakított szociális biztonságát. A mostani amerikai-magyar csúcstalálkozó azért is jelentős, mert például múlt héten mondta el az amerikai külügyminiszter német kollégájának a látogatását. A politikus szerint ezek jelzésértékűek, mindenkinek meg kell saját magának fejteni, hogy miért alakultak így a dolgok a világban.

Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt arra, hogy Magyarország, Csehország és Lengyelország egy új magot képezzen az Európai Unióban, Németh Szilárd kifejtette, ez már megvan, hiszen a V4-es országok között nagyon komoly együttműködés zajlik, nem csak egy új gazdasági központ megteremtésében, hanem a határvédelem megteremtésében is., de a külpolitikában is együtt határoznak meg lépéseket, így például az Egyesült Államokhoz vagy az Izraelhez fűződő viszony tekintetében.

Felmerült kérdésként az is, hogy lát-e esélyt Németh Szilárd arra, hogy a V4-es országok a pártpolitikán felülemelkedve akár közösen jelöljenek valakit az Európai Bizottság elnöki posztjára. A képviselő szerint a mai hírek is megerősítették a magyar miniszterelnök múlt héten elmondott szavait, mely szerint már nem támogatja Manfred Weber jelöltségét, hiszen úgy tűnik, van valamilyen furcsa pénzmozgás a bajor politikus körül. Ugyanakkor azt is kijelentette, nem kell még előreszaladni, meg kell várni a május 26-i választást, az emberek véleményét. Ám azt is látni kell – tette hozzá, hogy az eddig ismert pártszövetségi struktúra eltűnőben van, mert már nem ez a lényeg, sokkal inkább a bevándorláshoz, a határvédelemhez való hozzáállás határozza meg a jövőt. Itt vannak a V4-es országok, ahol a miniszterelnökök más és más pártcsaládhoz tartoznak, ám ezekben a kérdésekben rendkívül jól képesek együttműködni, ami példaértékűnek nevezhető.

Ami a bevándorlást és annak európai kezelését illeti, Németh Szilárd elmondta, például a németek nem tudják, hogy merre jár náluk több százezer migráns, ha pedig ellenőrizetlenül jönnek be tömegek, akkor ne álmodjon senki biztonságról. Ezek a menekültek azzal kénytelenek szembesülni, hogy a helyiek nem kedvelik őket, a szélsőségesek megtámadják őket. az egész helyzet kezelhetetlen. Beszélnek a politikusok az integrációról, mert az európaiak fogynak és nem a saját családok, a saját gyermekek érdekében tesznek, ám látni kell ez a hozzáállás teljes egészében megbukott. Németországban a munkaerőpiacra történő integrációs program egy százalékos sikerarányról tud beszámolni. A frissen érkezettek nem beszélik a nyelvet, nincsen szakképzettségük, nem is biztos, hogy dolgozni akarnak, helyette a szociális ellátórendszert szeretnék megfejni – tette hozzá Németh Szilárd. Azt sem szabad elfeledni, hogy ezeknek az embereknek már visszafele nincs út, hiszen otthon mindenüket felszámolták, mert hittek az embercsempészeknek. Magyarország és Olaszország felszámolta azokat az utakat, ahol megpróbálták behozni a menekülteket, persze az is igaz, hogy most Spanyolországon keresztül tudnak bejönni. Rengeteg menekült van jelenleg Görögországban, Törökországban is. Hozzátette, vannak embercsempészek, akiket lehet bűnözőnek is nevezni, de a különböző NGO-k is kézről kézre adják a menekülteket, ami szintén nagyon káros és veszélyes. Véleménye szerint ezt is fel kell számolni, egészen más hozzáállásra van szüksége Európának, ha olyan vezetése lesz Brüsszelnek, amelyik nem a bevándorlást támogatja, akkor a Hágai Nemzetközi Bíróság is fellép majd – fűzte hozzá Németh Szilárd.