A múlt nélkül egy népnek nincs jövője

A múlt nélkül egy népnek nincs jövője

Borgula András, a Gólem Színház vezetője, az izraeli hadsereg tartalékos főhadnagya a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Jom Hazikaronról és a Függetlenség Napjáról, az izraeli megemlékezésekről.

 

Borgula András, mint az izraeli hadsereg egykori katonája arról beszélt, hogy Közép-Európában nem is nagyon lehet megérteni azt, hogy Izraelben szinte nincs olyan nap, amikor katonai szempontból nem történik semmi, az egy komoly kérdés, hogy ez megüti-e a média ingerküszöbét, beszámolnak-e róla. Ez egy folyamatos harcot jelent, amiből keveset lehet itthon látni, bár azt is hozzátette, tán ez is nem is olyan nagy baj. Egy biztos, Izrael állam a 71 évvel ezelőtti megalakulása óta folyamatosan küzd, de ma már szinte mindenki elismeri létjogosultságát.

Az emlékezés kapcsán azt említette meg a rendező, hogy a zsidó nép, a vallástól teljesen függetlenül, nagy hangsúlyt fektet a saját múltjára való emlékezésre, hiszen a múlt nélkül egy népnek nincs jövője. Ebben a múltban persze vannak szép és kevésbé szép történetek, a zsidó nép múltjában is van rengeteg szenvedés, de szerencsére rengeteg szépség is. Ezért is volt fontos és jelentős döntés, hogy az állam függetlenségi napja előtt megemlékeznek a csatákban, háborúkban elesett hősökről.

Arra a felvetésre, hogy miért így alakulnak a megemlékezése, Borgula András azt felelte, tudni kell, Izrael egyben az egyik ősi és egyben az egyik legfiatalabb demokrácia is, ráadásul egy olyan helyen, ahol ez azért nem olyan egyszerű, hiszen minden egyes nap fenyegetik a szomszédos országok a létét. Ezért is ünnepel ilyenkor az ország minden polgára büszke izraeliként. Ezzel kapcsolatban azt is megjegyezte a rendező, hogy van benne egy furcsa kettősség, mert amikor itthon, Magyarországon látja a zászlóerdőt, akkor van benn e egy furcsa érzés, pedig nem kellene, de ha mindezt Izraelben látja, akkor abban semmilyen kifogásolnivalót nem lát.

Ami az izraeli hadsereg megmozdulásait illeti, Borgula András szerint bármennyire is furcsa, de létezik és valós az a kifejezés, hogy etikus hadsereg. Minden katonánál ott van egyfelől a fegyvere, de mellette az etikai kódex is. Ebben az is szerepel, hogy az izraeli hadseregnek meg kell védeni a zsidókat éljenek bárhol ebben a világban. Nem csak a katonaság miatt van szüksége a diaszpórában élő zsidóknak Izraelre, hanem az élet minden területén, de mindez fordítva is így van, Izraelnek is szüksége van a diaszpórában élő zsidókra. Ennek a kettőnek együtt kell működnie és működni is fog – hozzátéve, hogy derűsen látja a jövőt a rendező, azaz Izrael is fennmarad, erősödni fog, ahogy a magyar zsidóság is. Az is nagyon fontos, hogy a magyar zsidók is jobban megismerjék az izraeli létet, a mindennapokat.

יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל (אתר רשמי)נתניהו בהר הרצל: „לא נאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני”

אירועי הזיכרון החלו בבתי העלמין הצבאיים ברחבי הארץ בתום צפירה בת שתי דקות. בטקס הממלכתי בירושלים אמר ראש הממשלה לנשיא איראן כי „נוסיף להיאבק במבקשי נפשנו”. בעוספיא הזכירו את בני העדה הדרוזית: „חוק הלאום גדע את תקוותינו”. ב-13:00 – הטקס לנפגעי פעולות האיבה

תגיות:

מאיה הורודניצ’אנו, יואב איתיאל , דנה ירקצי, אלי אשכנזי ואבי אשכנזייום רביעי, 08 במאי 2019, 11:37

PauseUnmuteLoaded: 0%Progress: 0%Remaining Time -0:12SubtitlesFullscreen

נתניהו בהר הרצל: „לא נאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני”עריכה: ניב מעוז