A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Az ellenzéki pártok május elsejei megemlékezései hazánk Európai Úniós tagságának 15. évfordulója köré összpontosultak, emlékeztettek rá, hogy hazánk 2004. május 1.-én lett az Únió teljes jogú tagja.

Az MSZP elnöke a munkavállalók ellenségének nevezte a kormányt pártja városligeti majálisán. Tóth Bertalan, az MSZP-Párbeszéd közös európai parlamenti listájának vezetője kijelentette: Magyarország európai uniós csatlakozásának 15. évfordulóját beárnyékolja, hogy olyan kormánya van az országnak, amely saját céljára használja fel az európai uniós pénzeket. Magyarországon az európai uniós forrásokat ellopva olyan médiabirodalmat, gazdasági holdudvart építenek, amely elfojtja a szabadságot, a szólás- és a véleménynyilvánítás szabadságát – jelentette ki. Ma a magyar munkavállalók kétharmadának fizetése nem éri el az átlagkeresetet, több százezer család dolgozói szegénységben él – mondta. Tóth Bertalan közölte, a kormány elvette a cafetériát a munkavállalóktól, felszámolta a kiskeresetűeknek segítséget nyújtó lakás-takarékpénztárakat.

A Munkáspárt ma az egyetlen baloldali és egyben nemzeti ellenzéki párt – jelentette ki Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke pártja budapesti ünnepségén. Vagyis aki baloldali, nemzeti és ellenzéki pártot kíván támogatni, annak a Munkáspártra kell szavaznia az európai parlamenti választáson – mondta a politikus, aki szerint el kell gondolkodni egy igazi baloldali, vagyis munkáspárti főpolgármester-jelöltről is. Kifejtette: a Munkáspárt azért baloldali, mert a dolgozóknak akar jobb életet teremteni. Nemzeti, mert nem támogatja a magyar nemzet felhígulását. Ugyanakkor ellenzéki, mert bírálja a kormányt, amikor a tőke javára dönt a dolgozók ellenében – sorolta.

 

A Fidesz országosan a legfrissebb adatok szerint már több mint másfél millió aláírást gyűjtött össze Orbán Viktor 7 pontos programja mellett a bevándorlás megállítására – jelentette be a nagyobbik kormánypárt országgyűlési képviselője. Szatmáry Kristóf azt mondta, az európai parlamenti választásig hátralévő időben továbbra is az emberekkel való közvetlen párbeszédre kell helyezni a hangsúlyt. A képviselő úgy értékelte, hogy ez az elmúlt időszak egyik legeredményesebb aláírásgyűjtése. A XVI. kerületben, egy majálison tartott sajtótájékoztatón Szatmáry Kristóf úgy fogalmazott: „itt, a kertvárosban is közelítünk a tízezer aláíráshoz”, ami nagyon jó eredménynek számít. A képviselő kiemelte, az emberekkel beszélve azt tapasztalják, hogy nagyon sokan egyetértenek a miniszterelnökkel és a Fidesszel abban, hogy Európát meg kell védeni, a bevándorlást pedig meg kell állítani. Megköszönte azoknak, akik eddig a támogatásukról biztosították őket.

 

Demóbunyónak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök és Brüsszel vitáját a Jobbik és az LMP főpolgármester-jelöltje a Jobbik budapesti majálisán. Puzsér Róbert szerint a miniszterelnöknek az uniós pénzekre, az EU-nak pedig a jól képzett, de olcsó magyar munkaerőre van szüksége, utóbbit nem érdekli például a jogállamiság helyzete a Kárpát-medencében, „nem fognak bennünket felszabadítani”. Mindkét félnek szüksége van a másikra, például azért, hogy egymáshoz képest határozzák meg magukat, így „nem pusztán szövetségesek, hanem jól felfogott érdekük mentén rivalizálnak a nyilvánosságban” – tette hozzá. Orbán Viktort Vlagyimir Putyin orosz elnök szálláscsinálójának nevezve Puzsér Róbert, azt mondta, a magyarok Szent István-i öröksége, hogy a Nyugathoz tartozzanak.

 

Szerdától ismét a Magyar Honvédség légiereje biztosítja négy hónapon át a balti légtér védelmét. Észtország, Litvánia és Lettország légterének védelmét négy Gripen vadászgéppel és mintegy százfőnyi személyzettel védik. Az Észtország, Litvánia és Lettország légterének biztosításáról szóló NATO-megállapodás értelmében a magyar katonák először 2015-ben látták el ezt a feladatot. A szövetség olyan tagországok légtérvédelmének ellenőrzésében vállal szerepet, amelyek nem rendelkeznek vadászrepülőgépekkel. A Balti Fegyveres Légvédelmi Készenléti Alegység a litvániai Siauliai repülőtéren augusztus végéig látja el feladatát.

 

Külföld:

 

Történelmi fontosságú pillanat volt az Európai Unió 15 évvel ezelőtti bővítése, amelynek során tíz, jórészt volt szocialista ország csatlakozott a közösséghez – jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Juncker hangsúlyozta, hogy máig lelkes támogatója a 2004-es bővítésnek, amely lehetővé tette a „kontinens földrajzának és történelmének kibékítését”. A brüsszeli testület arról számolt be, hogy az érintett tíz tagállam 2004 és 2020 között összesen 365,2 milliárd euró (mintegy 118 ezer milliárd forint) értékben részesült az európai strukturális és beruházási alapokból, ami átlagosan a bruttó hazai termékük (GDP) 2,6 százalékát tette ki évente. Emellett az úgynevezett Juncker-terv keretében 31,4 milliárd eurót (10 ezer milliárd forintot) fektettek be ezekben az országokban 2014 óta.  Az EU kohéziós politikája több százezer munkahelyet hozott létre, annak köszönhetően emberek tízmillióinak életkörülményei javultak – írták a közleményben.

 

Egyebek között a közös uniós piac és költségvetés szerepét hangsúlyozza az a nyilatkozat, amelyet az Európai Unióba 2004 után belépett tizenhárom ország varsói csúcstalálkozóján fogadtak el – közölte Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő. A jelenlévő közép-európai vezetők mindegyike aláhúzta az uniós kohéziós politika és a közös agrárpolitika fontosságát, általában viszont elégtelennek tartják az Európai Bizottságnak a 2020 utáni költségvetésre vonatkozó javaslatát – számolt be Morawiecki. A lengyel kormányfő közölte: a csúcs résztvevői elfogadták a Varsói nyilatkozat nevű közös dokumentumot, amely a közös európai piac és az uniós költségvetés szerepe mellett aláhúzza a biztonságpolitikai együttműködést és a NATO szerepét.

 

A munkájukat elvesztőkért és a munkát keresőkért emelte fel szavát Ferenc pápa, aki a munkanélküliséget a kor világméretű tragédiájának nevezte május elsején a Szent Péter téren tartott általános audienciáján. Ferenc pápa támogatást kért azoknak, akik áldozatos munkájukkal az emberiség közös javát szolgálják. Támaszt kért azok számára, akik elveszítették munkájukat vagy nem tudnak munkát találni. Külön imádságot szorgalmazott a munkanélküliek számára, amelyet a mai kor világméretű tragédiájának nevezett. Nem ez az első alkalom, hogy Ferenc pápa a munka jelentőségét hangsúlyozza. Az egyházfő már többször beszélt arról, hogy a munka elsőrendűnek számít az emberi méltóság szempontjából.

Szerda este vette kezdetét Izraelben a holokauszt-emléknap, melyen a náci üldözés hat millió zsidó áldozatára emlékezünk. A Holokauszt Mártírjai és Hősei Emléknap állami szertartással indult  idő este 8-kor a jeruzsálemi Jad Vasemben, ahol hat fáklyát gyújtottak meg a hat millió meggyilkolt zsidó emlékére. A szertartáson Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Rueven Rivlin elnök is felszólalt. Az emlékezés fáklyáit 6 Holokauszt túlélő gyújtotta meg, miközben levetítették saját  történetüket. Az emléknapi rendezvények csütörtökön tovább folytatódnak. Reggel 10 órakor országszerte megszólalnak majd a szirénák 2 percre. Mintegy 152 000 polgárt ismer el az izraeli állam holokauszt túlélőként. Mindent összevetve, 62 000 túlélő részesül havi illetményben Izrael államtól, 18 000 pedig pénzügyi szükségletei miatt kiegészítő támogatást kap. Az éves támogatásból 75 000 személy részesül. További 13 000 özvegyet illet havi támogatás, túlélőként elismert házastársa után.

 

Éva története címmel az Instagram nevű internetes alkalmazáson mutatják be a tizenhárom éves korában Auschwitzban megölt magyar zsidó kislány, Heyman Éva naplóját a csütörtöki izraeli holokausztnapra, a Jom Hasoára készülve. A napló Instagram-feldolgozása valósággal borzolja a kedélyeket Izraelben. A főként a gyerekek médiumának számító alkalmazás felhasználásával próbálják közelebb vinni a mai tizenévesekhez az egykori tragédiát. Heyman Éva három és fél hónapon át vezetett naplót 1944-ben Nagyváradon májusi deportálásáig. A háborút édesanyja túlélte. Megtalálta, és több mint ötven évvel ezelőtt könyv formában kiadta lánya írását, amely azóta feledésbe merült. Egy  izraeli vállalkozás azonban új formában megpróbálja életre kelteni történetét. Mati Kochávi, egy izraeli informatikai cég milliomos tulajdonosa finanszírozta a vállalkozást, amely @eva.stories néven lesz elérhető szerda délutántól, a Jom Hasoá előestéjétől az Instagramon.

 

Gazdaság:

 

Tavaly 880 millió forinttal növelték önkéntes pénztári megtakarításaikat az Allianz Nyugdíjpénztár tagjai, összesen 9 milliárd 390 millió forintot fizettek be, ami egy év alatt 10,35 százalékos emelkedés, a pénztár ennek alapján rekord összegű adó-visszatérítésre számít. A tagok száma az előző évhez képest 8,7 százalékkal, mintegy 5300-zal nőtt, 2018 végén 66 000 pénztártag számláját kezelte az Allianz Nyugdíjpénztár – közölte az önkéntes pénztár. A közlemény idézi Kravalik Gábort, az Allianz Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatóját, aki elmondta: évek óta azt lehet tapasztalni, hogy nem mindenki él az adójóváírás lehetőségével. Tavaly az Allianz 22 ezer pénztártagjától nem érkezett vissza adójóváírás, amely közel 500 millió forintos összeget jelentett volna. A nyugdíjpénztár tagjai közül 2018-ban az adó-visszatérítésre jogosultak 72,2 százaléka, 44 ezer pénztártag nyilatkozott adóbevallásában arról, hogy a részükre visszatérítendő, összesen 1 milliárd 370 millió forintot az Allianz Nyugdíjpénztárba kéri jóváírni.

Időjárás:

 

Hazánkban csütörtökön délelőtt az északi tájak felett megnövekszik a felhőzet, itt elvétve alakulhatnak ki záporok, az ország más részein közepesen felhős, napos idő várható. Délután a gyengén felhős és erősen felhős időszakok egyaránt jelen lesznek, az északi területeken és a Duna vonalától keletre kell számítani záporesőre, helyenként zivatarra. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 5, 10 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 23 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Csütörtökön nem érkezik front. A melegedés hatására melegfronti jellegű panaszok jelentkezhetnek, általános lehet a migrén, a fáradékonyság és alvászavar is felléphet. Az erős szél tovább fokozza a tüneteket, emellett ingerlékenység és nyugtalanság is felléphet. A közlekedést a helyenként kialakuló záporok, és az erős oldalszél nehezíti! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A porkoncentráció alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.