A 119 éves Közlekedési Műszergyártó Zrt. (KMGY Zrt.) egy igazi magyar sikertörténet

Eredmények a számok mögött

A 119 éves Közlekedési Műszergyártó Zrt. (KMGY Zrt.) egy igazi magyar sikertörténet

Idén ünnepli a KMGY Zrt. a 119. születésnapját, a cég ezt az alkalmat elsősorban arra használja fel, hogy újító tevékenységét folytassa, bemutatva a magyar ipar erejét, hatékonyságát.

A teljes egészében magyar tulajdonban lévő társaság azon kevés cégek egyike, amelyek ma is eredeti székhelyükön és tevékenységi körükben működnek a főváros XIII. kerületében. A több mint 100 munkatársat foglalkoztató KMGY  exportra is termel; digitális műszerfalait a világ számos élvonalbeli cége építi be mezőgazdasági gépeibe. A KMGY elődjét 1900-ban alapították, és a múlt század húszas éveiben szakosodott mérőműszerek gyártására. A második világháború után az Ikarus-buszok műszerfala is ebben az üzemben készült. A cég saját fejlesztései mellett a német VDO gyárral is eredményes kapcsolatot alakított ki. A KMGY a kilencvenes évek közepe óta hazai magántulajdon.

1918 és 1945 között a gyártmányokat tovább bővítették. Bevezették az elektro-mechanikus mérőműszerek és kinotechnikai termékek gyártását, a harmincas években a hangosfilmekhez feliratozó gépeket gyártottak. A kitartó fejlesztések eredményeként 1935-ben a gyár látta el a Magyar Királyi Légügyi Hivatalt repülőműszerekkel. A repülőműszerek importja rövid idő alatt feleslegessé vált. A gyár 1938-tól az „Első Magyar Repülőműszergyár”-ként működött tovább.

 

A gyár az államosítás után előbb szövetkezeti formában működött, majd megalakult a Mechanikai Mérőműszerek Gyára. A főbb termékek ebben az időben a manométerek, hőmérők, mennyiségmérők és autóműszerek voltak.

  1. április 01-jén került megalapításra a Közlekedési Mérőműszerek Gyára, amelyik továbbra is a magyar ipar egyik kiemelkedő cége volt.

Az 1990-es politikai változás eredményeként a gyár előbb egyszemélyes állami tulajdonú Kft-vé alakult, majd 1993-ban sor került a KMGY privatizációjára.

A cég különlegességét az adta, hogy az új tulajdonosok száz százalékban magyar magánszemélyek, akik a céget részvénytársasággá alakították és a cég neve Közlekedési Műszergyártó Zrt.-vé változott.

Többször is kiemelte a cégvezetés, az a küldetésük, hogy ügyfeleiket személyre szabott termékekkel és ellátási láncmegoldásokkal támogassák. Fejlesztési mérnökeik arra törekednek, hogy a megfelelő technológiákat beépítsék a folyamatosabb, megbízhatóbb és költséghatékonyabb eszközök fejlesztésébe.

A KMGY Zrt. tevékenységét az innovatív technológiák hatékony felhasználása terén már többször is elismerték itthon és az Európai Unióban egyaránt. A cég 1998 óta ISO 9001: 2000 tanúsítvánnyal rendelkezik, és később az EN ISO 9001: 2015 szabvány szerinti újabb tanúsítványt is megszerezte – mert mint azt a cégtulajdonos-ügyvezető, idősebb Zelenka Pál is kiemelte, csak akkor lehet eredményes a vállalkozás, ha ezekkel a képességekkel is rendelkeznek.

A cég tulajdonosai és vezetői, Zelenka Pál és családja továbbiakban is a műszaki haladást szolgálva folytatták a fejlesztést és a gyártás korszerűsítését. Új műszerfalak gyártása indult 1996-ban, mely traktorok számára biztosította a korszerű műszerezettséget. Az is biztos volt számukra, hogy a KMGY Zrt-t nem viszik el a XIII. kerületből, hiszen számukra is kiemelten fontos a lokálpatriotizmus. Mindezt az angyalföldi városvezetés is elismerte, amikor a kerület díszpolgárává választották idősebb Zelenka Pált, akiről a polgármester, dr. Tóth József is azt nyilatkozta, a cégvezető teljes mértékben megfelelt annak a kritériumnak, melyet a kerület díszpolgárrá való avatás során szempontként meghatároz, azaz egész életpályájával példaként lehet állítani a kerület lakossága felé, hiszen nemcsak, hogy életben tartott egy kerületi céget, hanem folyamatosan bővítette annak tevékenységét. Megvettették lábukat a nemzetközi piacon, kreativitásuknak, előregondolkodásuknak az eredményeképp részt vesz az „ipari tanuló” képzésben is.

Mindezek mellett idősebb Zelenka Pál nemcsak vállalatvezetőnek kiváló, hanem elismert karitatív tevékenységéről is, művészeket, közösségeket segít, nem marketing tevékenységért, hanem önzetlenségből.

A KMGY Zrt. igyekszik lépést tartani az egyre nehezedő nemzetközi kihívásokkal, a legújabb projektjük az Univerzális terminál.

A projekt eredményeként létre jön egy színes, grafikus képernyővel ellátott Virtuális Terminál (VT), mely a beépített kezelő szervek segítségével alkalmas a „plug and play” módon csatlakoztatott mezőgazdasági, vagy erdészeti berendezés vezérlésére, valamint videó kamerák képének megjelenítésére. Az eszköz beépített, átmeneti áramforrással lesz ellátva az esetleges tápellátási problémák esetén bekövetkező adatvesztés megelőzése céljából. Az eszköz tartalmazni fog egy hardver / szoftver átjárót, mely lehetővé teszi az adatvesztés nélküli kommunikációt az ISOBUS és a CAN hálózat között. A jármű CAN rendszeréhez a beépített alap szintű TECU kapcsolódik, amely a működési paramétereket szolgáltatja az ISOBUS eszközök számára. Az eszköz CAN hálózattal nem rendelkező járműbe való beépítés esetén az összegyűjtött analóg információkat A/D konverziót követően továbbítja az ISOBUS hálózat felé. Az ISOBUS funkciókon kívül a rendszer alkalmas a jármű alrendszereinek és a munkafolyamatok monitorozására, analóg videóképek megjelenítésére, helymeghatározásra, diagnosztikára.

 

Az eszköz tehát egyrészt egy TECU (Tractor Electronic Control Unit) egység szerepkörét látja el, továbbítva a mezőgazdasági vontató alapvető működési paramétereit (pl. sebesség) az ISOBUS rendszer felé az integrált átjárón keresztül (UniIG, Universal ISOBUS Gateway). A másik fő funkció egy virtuális ISOBUS terminál, amely alkalmas a csatlakoztatott, szabványos berendezések irányítására. E fő funkciók mellett alkalmas analóg és digitális jelek fogadására és feldolgozására, működési paraméterek és munkafolyamatok monitorozására (pl. megművelt terület számítás, hatékonyság számítás, üzemanyag felhasználás), egyes gépészeti alrendszerek (pl. powershift, kiemelő kar vezérlésére), videó képek megjelenítésére, fedélzeti diagnosztikára, műholdas helymeghatározásra.

Ugyanakkor arra is figyelnek a KMGY Zrt-nél, hogy a gyár minden dolgozója magáénak tudja, érezze a sikereket, ezért is döntöttek úgy, hogy 11 törzsgárdatagjukat emlékgyűrűvel jutalmazzák, de a cég valamennyi dolgozójának 10 százalékkal fölemelték a fizetését, mert csak akkor lehet megtartani az egyre értékesebb munkavállalót, ha valóban elismerik a tevékenységét.

A KMGY Zrt-nél az innováció az elsődleges, mert csak így tudják megőrizni az eddigi piaci helyeiket, csak így tudnak új és újabb lehetőségeket megtalálni. Ennek okán a cégvezetés az eddigi együttműködés mellett, amelyet a Műszaki Egyetemmel folytatnak, egy újabb megállapodást is kötöttek a gödöllői Szent István Egyetemmel is, amelyik a hazai agrárképzés kiemelkedő felsőoktatási intézménye.

Idősebb Zelenka Pál cégvezető megjegyezte, minden dolgos kézre, fejre szüksége van a KMGY Zrt-nek, ezért is tartották kiemelkedőnek az ezzel a két nagyszerű egyetemmel történő megállapodást.

A vállalat számára minden ügyfél fontos, a velük való folyamatos kommunikáció, a cég termékeinek minél szélesebb körben való ismertetése, értékesítése, ezért is indítja el a KMGY Zrt a webshopját, amellyel egészen új piaci helyzetet képes teremteni.

Az ügyfeleket illetően még azt is fontosnak tartotta megjegyezni a cégvezető-tulajdonos, hogy az eddigi munkájuk elismerésének tartja azt a tanúsítványt is, amely szerint a KMGY Zrt-vel történő üzleti kapcsolat kialakításának a pénzügyi kockázata rendkívül alacsony. Ilyen minősítésre a hazai cégek csupán 0.63 százaléka jogosult.

Ez nem csak a cégvezetés, hanem minden dolgozó munkáját dicséri, ilyenkor is látszik, érdemes volt ennyi energiát belefektetni – tette hozzá idősebb Zelenka Pál.