A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

Országjárásba kezd a Fidesz: a kormánypárt a következő hetekben európai parlamenti (EP) választási fórumokat tart az egész országban – közölte Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A tervek szerint közel 220 választási fórumot tartanak majd, ahol a Fidesz vezető politikusai és EP-képviselőjelöltjei – több mint 60-an – lesznek az előadók – mondta Hidvéghi Balázs. A fórumok célja a Fidesz kommunikációs igazgatójának elmondása szerint az, hogy minél több emberhez eljussanak, minél több választópolgárral tudjanak személyesen is találkozni és beszélni a választás tétjéről. Hangsúlyozta: az EP-választásnak soha nem volt még akkora tétje, mint most, az emberek a jövőről döntenek, arról, hogy az Európai Unió a nemzetek Európája és az európai emberek közössége marad-e vagy e helyett bevándorlókontinenssé válik. A tét az, hogy a választáson bevándorlást elutasító vagy bevándorláspárti vezetőket választ-e Európa – tette hozzá.

Az egészség megőrzése a legfontosabb cél, ennek érdekében dolgoztuk ki a nemzeti egészségügyi programokat – mondta az emberi erőforrások minisztere. Kásler Miklós elmondta, az öt program és a Népegészségügyi Program célja, hogy az emberek minél hosszabb ideig éljenek egészségben, a betegségek minél később alakuljanak ki, és korai stádiumban legyenek felismerve. Hozzátette: ezek a prevenciót szolgáló programok széleskörűek, hiszen a gyermekkortól az időskorig minden korosztályt érintenek. Az új egészségkultúra küszöbén állunk, amely elsősorban a megelőzésére, a betegségek elkerülésére, az egészségben töltött évek meghosszabbítására épül – mondta. A miniszter kiemelte, hogy a kormány 2010 óta 11,5 ezer milliárd forintot fordított az egészségügyre, ebben az évben ez az összeg 1700 milliárd forint lesz, és számos fejlesztés történt és történik folyamatosan az ágazatban.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ösztönző hatással van a gyermekvállalásra – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.   Novák Katalin azt mondta, indulása óta több mint százezer család igényelte a csok-ot, és több mint ötvenezer gyermek születését vállalták a támogatás felvételekor. A családok előszeretettel választják ezt a támogatást lehetőségként, ha új otthonba költöznének vagy gyermekvállalás előtt állnak. Ez azt mutatja, hogy a csok valódi segítséget tud nyújtani a családoknak – hangsúlyozta. Kitért arra is, július 1-jén hatályba lép a családvédelmi akcióterv négy pontja: bővül az otthonteremtési program, és a gyerekek születése esetén kérhető hitelelengedés, valamint elindul a babaváró támogatás és a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

„Patkánykormányzás zajlik Magyarországon” – jelentette ki Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti (EP-) képviselő, EP-választási kampányfőnök. Az EP-képviselő és Tóth Bertalan MSZP-elnök is kiállt párttársuk, Bangóné Borbély Ildikó mellett, aki a napokban úgy válaszolt a Fidesz támogatottságának növekedéséről szóló kérdésre, hogy sok a patkány Magyarországon. Tóth Bertalan szavai szerint Bangóné Borbély Ildikó kiforgatott és félreértelmezett mondataiból a kormányzat hazugságkampányt indított az MSZP egész közössége ellen. Tűrhetetlen és elfogadhatatlan, hogy az ellopott közpénzből egy olyan gyűlöletkampányt építenek fel, amely semmi másról nem szól, mint hogy eltereljék a figyelmet a valós problémákról, az egészségügy helyzetéről, az uniós pénzek eltűntetéséről, arról, hogy ma már sajtószabadságról alig lehet beszélni – mondta az ellenzéki politikus, hangsúlyozva: „a közösségünket, a pártunkat ért támadással szemben fellépünk”, és ez a közösség megvédi minden tagját.

A Demokratikus Koalíció (DK) politikusai továbbra is élni fognak azzal a jogukkal, hogy minden lehetséges eszközzel ellenőrizzék a kormányt – jelentette ki az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese. Arató Gergely közölte: Kövér László házelnök egy a DK kérdésére küldött levelében azt írta, hogy véleménye szerint a képviselők nem léphetnek be szabadon bármely közintézménybe. Hozzátette, Országgyűlés elnöke még azt is kilátásba helyezte, hogy „meg kívánja változtatni” a jogszabályokat annak érdekében, hogy a képviselőknek ezt a jogát korlátozzák. Kövér László arról írt, hogy a képviselőknek a parlament falai között kell élniük az ellenőrzési jogukkal, de azt figyelmen kívül hagyja, hogy az ellenzék kérdéseit a kormány érdemi válasz nélkül hagyja, a javaslatait pedig tárgyalás nélkül lesöpri – folytatta a képviselő, aki szerint csak diktatúrában fordulhat elő, hogy a képviselők törvényben előírt jogait korlátozzák.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt gyanúsítottként hallgatta ki Szarvas Koppány Bendegúzt, a Momentum Mozgalom tagját hétfőn, amiért tavaly decemberben az Országgyűlés előtti tüntetésen dobálta a rendőröket és könnygázt fújt rájuk. A megalapozott gyanú lényege szerint Szarvas Koppány Bendegúz tavaly december 12-én és 13-án az Országgyűlés épülete előtti tüntetéseken, a rendezvény biztosítását, illetve a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfal felé célzottan eldobott egy nem azonosítható tárgyat, több meggyújtott füstképző eszközt, amely a rendőrök látásának és légzésének nehezítésével akadályozta a létesítménybiztosítási feladatok ellátását. Ezen túlmenően egy 400 milliliteres, kapszaicinoid hatóanyagú könnygázszóró palackkal a rendőrsorfal tagjai irányába fújt, majd a rendőrök felé dobott egy szikrázó tárgyat, amellyel eltalált egy rendőrt. Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda feljelentésére indult nyomozás, Szarvas Koppány Bendegúz a gyanúsítás ellen panasszal élt, vallomást nem tett. A bűncselekmény egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A kullancsok és szúnyogok terjesztette kórokozók egyre nagyobb számú megbetegedést okoznak Magyarországon, ennek hátterében pedig az emelkedő átlaghőmérséklet, az enyhébb telek, vagyis a klímaváltozás áll. Európában elsősorban a kullancsok által terjesztett fertőző betegségek száma fog növekedni, Magyarországon ez leginkább a Lyme-kór terjedését jelenti – mondta a Nemzeti Népegészségügyi Központ klímaegészségüggyel foglalkozó munkatársa. Ahogy melegszik az idő, fokozódik a vérszívók aktivitása, idén február-márciusban már ideális volt nekik a hőmérséklet, ráadásul az emberek is több időt töltenek ilyenkor a szabadban – tette hozzá Páldy Anna. A Lyme-kórt baktérium, a Borrelia burgdorferi okozza, védőoltás nincs ellene, viszont antibiotikummal kezelhető – tájékoztatott a szakértő. Jellegzetes tünete: a kullancscsípés után néhány nappal megjelenhet egy fájdalmas kokárda szerű kiütés. Amint ezt észleljük, orvoshoz kell fordulni minél előbb, az utasításait betartva kezelhető a betegség – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi Központ munkatársa. A nyugat-nílusi láz kórokozója azonban vírus, melyet az Afrikában áttelelő madarak hoznak térségünkbe, és a szúnyogok az átvivők – fejtette ki Páldy Anna. A fertőzés az utóbbi 10 évben is jelen volt Magyarországon, tavaly azonban jelentősen megugrott a megbetegedések száma. A fertőzések leginkább a nyár időszakra jellemzőek, hiszen a terjesztő szúnyogok akkor csípnek.

Külföld:

Izraeli kirándulókra nyitottak tüzet fegyveresek Szamáriában (Észak-Ciszjordánia), közölték az Izraeli Védelmi Erők. Az incidensre Tel Dotan közelében került sor, a Palesztin Hatóság irányítása alatt álló Dzsenintől délnyugatra. Az izraeli hadsereg nyilatkozata szerint a kirándulókat szállító buszt biztosító katonák 2 fegyverest azonosítottak, akik tüzet nyitottak rájuk. A katonák viszonozták a lövéseket, megsebesítve az egyik palesztin támadót, akit a helyszíni ellátást követően kórházba szállítottak. A másik gyanúsított elszökött a helyszínről, a csapatok nagy erőkkel keresik. Izraeli sérültje nincs az incidensnek.

Az izraeli biztonsági erők letartóztattak 20 körözött személyt Júdea és Szamária (Ciszjordánia) Palesztin Hatóság irányítása alatt álló területén, közölték az Izraeli Védelmi Erők Twitteren. Az akciót az izraeli hadsereg a Sabak (Sin Bét) belbiztonsági szolgálattal, a határrendészettel és az izraeli rendőrséggel együttműködésben hajtotta végre. A 20 gyanúsítottat terrorista tevékenységért és izraeli civilek és katonák ellen irányuló erőszakos tüntetéseken való részvétel miatt körözték. A letartóztatott személyek mindegyikét átadták a biztonsági szolgálatoknak kihallgatásra. Palesztin arab média jelentések szerint az éjszakai akció során a hadsereg letartóztatta Yosef Sufyan Abu Lailát lakóhelyén, az-Zawiya faluban. A férfi Omar Abu Laila unokatestvére, aki múlt hónapban egy késes-fegyveres támadásban megölt két izraelit. Omar otthonát múlt pénteken rombolta le a hadsereg.

Két nappal a pittsburgi zsinagógát érő halálos kimenetelű merénylet után a san diegói megyei seriff hivatal képviselői zsidó vezetőkkel találkoztak, hogy tanácsokat adjanak nekik, hogyan is érdemes egy lövöldözési helyzetet kezelni a jövőre nézve, hogy minimalizálják az esetleges áldozatok számát. Poway polgármestere szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy egyetlen ember, a 60 éves Lori Gilbert-Kaye, vesztette csak életét a további három ember sérüléséhez is vezető szombati, helyi chabad zsinagógát érő támadás során. Az októberi pittsburghi Tree of Life zsinagógát érő támadást követően Steve Vaus polgármester és a helyi seriff hivatal többek között a helyi chabad vezetőkkel is egyeztettek egy a mostanihoz hasonló helyzet megfelelő kezeléséről. „Megemlékeztünk a Tree of Life zsinagóga áldozatairól, majd tanácsokkal láttuk el őket, mi a teendő, ha a gyűlölet bekopog az ajtón.” – nyilatkozta Vaus a JTA-nak. „Ha el tudnak futni, fussanak el; ha el tudnak bújni, bújjanak el; ha viszont egyikre sincs lehetőség, támadjanak a támadóra.” A polgármester hozzátette, a powayi lövöldözés során mindezt gyakorlatba ültették a vezetők, és nincs kétsége afelől, hogy ezzel számos életet meg is mentettek.

Az ENSZ szerint a Palesztin Hatóság „példátlan” kihívásokkal néz szembe, ami „egész Ciszjordánia stabilitását veszélyeztetik”. Benjamin Netanjahu miniszterelnök rendkívüli találkozót hívott össze az ügyben. Benjamin Netanjahu miniszterelnök és Móse Káhlon pénzügyminiszter rendkívüli tanácskozást tartottak, hogy megoldást találjanak az erősen küszködő palesztin gazdaság problémájának orvoslására — számolt be róla a Channel 12 News, izraeli televíziócsatorna. Az i24NEWS információi szerint izraeli törvényalkotók aggódnak, hogy a Palesztin Hatóság az összeomlás szélén áll, mivel az úgynevezett „terrorfizetések” összegének adóbevételeikből való levonása nyomán Mahmud Abbász elnök úgy döntött, semmilyen zsidó állam által begyűjtött adót nem fogad el a jövőben, és ezzel óriási összeg esett ki költségvetéséből (lévén, hogy a bebörtönzött, illetve elhunyt palesztin terroristáknak és családjaiknak továbbra is folyósítja a fent említett kifizetéseket.) Az adóbevételekből levont összeg 500 millió sékelre, azaz közel 40 milliárd forintnyi összegre rúgott, ennyire becsülték ugyanis a Palesztin Hatóság által terroristáknak és családjaikban folyósított összeg mértékét. Az Izrael által begyűjtött palesztin adó a Palesztin Hatóság havi költségvetésének mintegy felét teszi ki. Netanyahu és Káhlon a hírek szerint többek között arról tárgyaltak, hogy próbálják-e meggyőzni Abbászt, fogadja el a kifizetéseket. Egy nappal a megbeszélés előtt Káhlon a Palesztin Hatóság tisztviselőivel találkozott, hogy a pénzügyi válságról tárgyaljanak.

Kovács Zoltán a Politico brüsszeli hírportálhoz eljuttatott üzenetében bírálta az Európai Bizottság előző héten kiadott, úgynevezett igazságügyi eredménytábláját, mondván, hogy a bírói függetlenség értékelése nem alapulhat közvélemény-kutatásokon. A nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár aláhúzta, hogy „egyrészt a bíróságok függetlensége nem olyan kérdés, melyet komolyan értékelni lehetne közvélemény-kutatások útján, másrészt legalábbis problémás, hogy ezen szubjektív számokra alapoznak egy +eredménytáblát+, amelyben a tagországokat összemérik”. A Politico előző héten tévesen számolt be a jelentésről, a lakosság háromnegyede ugyanis Horvátországban látja rossznak vagy nagyon rossznak a bírói függetlenség helyzetét, nem pedig Magyarországon, mint ahogy péntek reggeli hírlevelükben írták, amelyet most javítottak.

Elvetette a Koszovó és Szerbia között területcsere lehetőség Hashim Thaci koszovói elnök, míg szerb kollégája, Aleksandar Vucic szerint határmódosításról sem lehet már szó, mert azt rajta kívül senki nem támogatja. Korábban mindkét államfő beszélt már arról, hogy Szerbia és Koszovó viszonyát területcserével vagy határmódosítással lehetne megoldani, ám hétfői berlini találkozójuk előtt Aleksandar Vucic és Hashim Thaci is módosította álláspontját. A két politikus hétfőn a német fővárosban Angela Merkel német kancellár, valamint Emmanuel Macron francia elnök meghívására vesz részt a Nyugat-Balkán konferencián, hogy a Belgrád és Pristina közötti viszony rendezéséről tárgyaljon.

Ismeretlenek megtámadtak egy protestáns templomot a hét végén Burkina Fasóban, és megöltek négy hívet, valamint a lelkészt is – közölték helybeliek és biztonsági források. A támadást az ország északi részén, Silgadji településen követték el vasárnap. További két ember eltűnt – közölte az AFP hírügynökséggel egy biztonsági forrás. Egy helyi lakos elmondása szerint a fegyveresek motorkerékpáron érkeztek a templomhoz, és az istentisztelet végén támadtak rá a hívekre. Burkina Fasóban négy év óta egyre gyakrabban követnek el támadásokat különböző iszlamista szervezetek mind keresztény, mind muszlim közösségek ellen, de arra 2015 óta nem volt példa, hogy vallási vezetőt megöltek volna.

Elutasította a szlovák legfelsőbb bíróság a Mi Szlovákiánk-Néppárt (LS-NS) feloszlatására vonatkozó főügyészi folyamodványt. Az önmagát nemzeti, keresztény és szociális értékek mentén meghatározó, a pozsonyi sajtó által leginkább radikális jobboldalinak minősített párt 2016-ban, nyolc százalékot meghaladó eredménnyel jutott be a 150 fős szlovák parlamentbe, és 14 képviselője van. A hangsúlyosan euroszkeptikus, migrációellenes és a NATO struktúráiból való kilépést szorgalmazó LS-NS 2011 óta működik politikai pártként. Az elődjét, az ugyancsak Marián Kotleba által vezette Szlovák Testvériség-Nemzeti Pártot 2006-ban az alkotmány és más alkotmányos törvények megsértésére hivatkozva feloszlatta a legfelsőbb bíróság. A legfelsőbb bíróság által most elutasított indítványt 2017-ben nyújtotta be Jaromír Ciznár legfőbb ügyész arra hivatkozva, hogy a politikai mozgalom tevékenysége veszélyezteti a demokráciát.

Gazdaság:

A rendelkezésre álló munkaerő-tartalék jelenlegi összetétele mellett a foglalkoztatási ráta legfeljebb szakpolitikai intézkedésekkel, esetleg a regionális eltérések szűkítésével javítható. A munkaerőpiac telítettsége a béremelés és a termelékenységet javító beruházások irányába tereli a vállalati döntéshozókat – így kommentálták elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) foglalkoztatási adatait.  Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint a jelenlegi munkaerőpiaci struktúra mellett a magyar gazdaság elérte a teljes foglalkoztatottság szintjét. A munkaerőpiacra még potenciálisan bevonhatók köre jelentősen beszűkült. Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágának vezetője megállapította: az év első három hónapjában a közfoglalkoztatottak számának további mérséklődése és a közszférában végrehajtott leépítések mellett is folytatódott a foglalkoztatás emelkedése. A munkanélküliségi ráta további mérséklődését elsősorban a területi eltérések csökkentése segítheti elő. Horváth András, a Takarékbank elemzője azt emelte ki, hogy a még rendelkezésre álló munkaerő minősége meglehetősen alacsony, már csak teljesen képzetlen munkaerő maradt szabadon a munkapiacon, ezért szakpolitikai beavatkozás és az oktatásba minden eszközzel való bekényszerítés nélkül nem várható érdemi előrelépés a foglalkoztatásban.

A norvég tulajdonú Central European Aviaton Cluster partnerével, az ugyancsak norvég Pilot Flight Academy-vel pilótaképző-központot hoz létre Hévízen 15 millió euró beruházással. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a hévízi pilótaképző-központ hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország a következő időszakban még hangsúlyosabban kerüljön fel a világ dinamikusan fejlődő repülési iparágának térképére. Stig Eyde, a Central European Aviaton Cluster elnöke kiemelte, a beruházáshoz Magyarország megfelelő üzleti környezetet teremtett, a Hévíz-Balaton repülőtér pedig jó helyszín, a képzés ősszel indul, a tervek szerint évente 300 pilótát képeznek majd.

Könnyű:

Ötezer év íráskultúráját mutatja be egy kiállítás, amely a londoni Britsh Libraryben nyílt meg a hétvégén. A globális írástörténeti áttekintés a mezopotámiai, egyiptomi, kínai íráskultúra mellett az amerikai kontinens írásaival is foglalkozik. A Writing: Making Your Mark című kiállításon az írás evolúciójának áttekintése egészen a legfejlettebb technológiáig jut el. A tárlat több mint 40 különböző írásrendszert tekint át az ötezer éves Jemdet Nasr-i sumér agyagtábláktól a digitális írásjelekig. A kiállítás a történeti kronológia mellett az írással mint művészettel, kifejezésformával és eszközzel is foglalkozik. A tárlat legizgalmasabb tárgyai között szerepel a Gyémánt szútra tunhuangi fablokkos nyomtatott példánya 868-ból, amelyet a világ legkorábbi dátummal ellátott nyomtatott könyvének tartanak. Mint a British Library szakértője hangsúlyozta: a fablokkos nyomtatás a legjelentősebb kínai találmányok közé tartozik. Először láthat a közönség egyebek mellett egy 3600 éves, hieroglifákkal borított egyiptomi mészkőtáblát, a könyvtár gyűjteményének legrégibb darabját, amely egy Ozirisz istenhez szóló himnuszt tartalmaz.