Románia ezen a próbán elbukott

Románia ezen a próbán elbukott

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az ukrán elnökválasztásról, valamint azokról a jogi és politikai lehetőségekről, amelyeket a két bebörtönzött székelyföldi fiatal ügyében tesznek.

A politikus beszámolt arról, hogy a húsvéti ünnepet elsősorban a családja körében töltötte, ami azért is volt fontos a számára, mert kislányát most először locsolta meg, akinek még a napokban volt a születésnapja is. Ám mindeközben voltak egyéb kötelezettségei is, amiknek persze nagy örömmel tett eleget. Az ünnepek előtt még ellátogatott Kárpátaljára, ahol a helyi magyar fiatalok szabadegyetemén tartott előadást, majd átadtak a magyar kormány támogatásával létrejött digitális tantermet. Ezen kívül a képviselő által szervezett jótékonysági rendezvény bevételéből vásárolt tableteket is átadtak, valamint Beregszászon egy közösségi teret nyitottak meg. A Húsvét alatt pedig Nagypénteken több jótékonysági rendezvényen is szerepet vállalt immár Budapesten. A Hit Gyülekezetének a szeretetszolgálatával rendeztek adományosztást, valamint a saját szervezésű sonka- és tojásosztás sem maradt el.

A kárpátaljai látogatása még az ukrán elnökválasztás második fordulója előtt volt, de azt már akkor is lehetett érzékelni – tette hozzá Bajkai István, az ott élő magyarok körében is, hogy Volodimir Zelenszkij fog nyerni. Az ottani magyarok is döntő többségben rá szavaztak, ebben szerepe volt az eddigi elnök magas fokú elutasítottságának, valamint a magyarokat hátrányosan érintő nyelvtörvénynek és más őket sújtó rendelkezés elleni fellépésnek is. Most mindenki abban bízik – mondta el a képviselő, így a kinti magyarok is, hogy az új elnök a nyelvtörvény, a kisebbségeket hátrányosan érintő rendeletek kapcsán is teljesen más politikát folyat majd, mint az elődje. Persze az új államfőnek egyáltalán nem lesz könnyű dolga, hiszen olyan környezetben kell elkezdenie dolgozni, ami nem lesz egyszerű.

A politikus többször is eljárt annak a két székelyföldi fiatal mellett, akiket terrorizmus vádjával ítéltek el, akiknek sem a román elnök, sem pedig az ottani legfelsőbb bíróság sem enyhített a büntetésén. Megjegyezte, most minden jogi lehetőséget kimerítettek, valamint azt is, többen voltak, akik megjósolták előre, ebben az ügyben nem lehet Romániában nyerni. Bajkai István többször is, így a mostani felülvizsgálati kérelem elutasítása kapcsán is megjegyezte, ez a jogállamiság próbája volt, hogy van-e lehetőség az igazság kiderítésére, ám azt kell megállapítani, hogy Románia ezen a próbán elbukott. Most az Európai Emberi Jogok Bíróságánál folytatják a küzdelmet, mellette más eszközöket, a figyelmet felhívó akciókat igénybe vesznek, egy biztos – tette hozzá, a harcot nem adják fel. Ez egy súlyos büntetés, hiszen öt évre lettek elítélve ezek a fiatalok néhány száz petárda birtoklásáért, őket most elsősorban politikai fogolynak tekinti a politikus, egy olyan Európai Uniós közegben, ahol ez a kifejezés ismeretlen.

Az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek a hallgatásáról azt mondta el a képviselő, ezzel azt mutatják be, hogy különbséget tesznek ország és ország között, ember és ember között. Nem az igazságot keresik, nem a valós emberi jogi sérelmeket tárják fel, hanem politizálnak, de szó rosszabbik értelmében.

Arra a felvetésre, hogy miután ezek a fiatalok magyar állampolgársággal is rendelkeznek, nincs-e lehetőség arra, hogy akár magyarországi börtönben is letölthessék a büntetést, a politikus megjegyezte, ennek a lehetőségét is vizsgálják, de nehéz megmagyarázni, hogy miért itt töltsék le a büntetésüket.

Mindeközben zajlik az EP választás kampánya, Bajkai István elmondta, nincs rálátása az országos plakáthelyzetről, de abban biztos, aki ma tájékozódni kíván a különböző elképzelésekről, az a szükséges információkhoz hozzájuthat. Most a Húsvét alatt egyértelműen cse3ndesebb volt a közélet, ez Bajkai István szerint egy nemes és jó hagyomány.

A kampányban, elsősorban a fővárost értve, a politikus megjegyezte, leginkább a Fidesz és az MSZP van jelen, a szocialisták szerinte megpróbálnak valamit megmutatni régi erejükből, de az is igaz tette hozzá, hogy rendkívül kevés eseményre futja az ellenzéki pártnak, hiszen egy rendkívül elgyengült, szinte törpepártról van szó.  Az szomorú, hogy az ellenzéki pártok bármennyire is tagadják, a Jobbikkal is összefognak.