A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 

A remény és az öröm ünnepének nevezte húsvétot Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek. A budapesti Szent István-bazilikában húsvét vigíliáján Erdő Péter úgy fogalmazott: Krisztus feltámadásával igazolta, hogy a látható világon kívül van egy tágabb, átfogóbb valóság. Mint mondta: a kereszténység elleni erőszak és gyűlöletkeltés aggodalommal tölt el minket, de a szívünk mégis tele van reménnyel és örömmel.

 

Mohos Gábor Budapest-Esztergom megyei segédpüspök a Húsvét üzenetéről is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

 

Mohos Gábor elmondta, a Nagyhét az egyik legdolgosabb időszak az egyház, a liturgia szempontjából. Nagyszombat estéjén az esztergomi Bazilikában vezeti majd a szertartást, a hét többi napján kisebb közösségekhez látogat el a püspök.

 

A Nagyhét liturgiáját illetően a püspök elmondta, a keresztények ilyenkor Jézus szenvedéstörténetét idézik fel és lépnek bele ennek a hétnek a drámai történéseibe. A hitük szerint vasárnap történt egy rendkívüli esemény, amikor is az asszonyok üresen találták Jézus sírját, majd később a tanítványok találkoznak a feltámadt Jézussal. Ez a keresztény világ központi ünnepe, hiszen, idézte Pál apostolt a püspök, aki azt mondta: „Ha Jézus nem támadt fel, akkor az egész hitünknek sincs alapja.”

A keresztény világ úgy gondolja, Jézus feltámadt, tehát él, így lehetséges vele valamilyen kapcsolatba kerülni. A hitük szerint Jézus abban segít az embereknek, hogy jobbak legyenek, a keresztények, akik Jézus követőinek tartják magukat, ugyanazt gondolják és vallják, nem akarnak bántani senkit, és tudnak megbocsátani, számukra ehhez ad segítséget Jézus.

 

Arra a kérdésre, hogy mennyire élik ezt meg az emberek a napjainkban, a püspök úgy válaszolt, a mai társadalmak legnagyobb problémája többek között az, hogy az emberek nehezen döntenek és bizony a bocsánatkérés is egy döntés, amit meg kell hozni. Helyette az emberek szívesen maradnak abban a kényelmi helyzetben, ahol nem kell elkötelezni magukat. Aki hajlandó az elköteleződésre, az tényleg komolyan veszi az egészet.

Magyarországon a politikusok egy része igen sokat beszél a keresztény Magyarországról, arra a kérdésre, hogy mennyire jellemző ma itthon a megtérés, a Tízparancsolat betartása, a püspök kifejtette, nem sokan, de vannak olyanok, akik megtérnek akár felnőttként is. Hozzátette, az ember egyik legnagyobb terhe az, amikor nem nyugodt a lelkiismerete, mindenkinek van az életében olyat történet, ami valahol elrendezésre szorul, ebben segít az Isten felé fordulás. A megtérés, a hit távlatot is ad az embernek, a keresztény hit szerint a földi élet végén nem mindig fejeződik be a lét, a halál egy átmenet egy másik állapotba. Erre ad reményt a kereszténység, hiszen Jézus is feltámadt.

Mindezek mellett a hétköznapokra is ad választ a kereszténység, amit Mohos Gábor nem is inkább vallásnak, hanem életformának tekint.

Május elején Budapestre jön az olasz miniszterelnök-helyettes – írja a Magyar Nemzet. Matteo Salvini belügyminiszter Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyal majd arról, milyen együttműködésre lát lehetőséget az EP-választások után megalakuló új Európai Parlamentben. A lap felhívja a figyelmet, hogy a jobboldali, bevándorlásellenes olasz Liga párt vezetője áprilisban Milánóban jelentette be, hogy új és folyamatosan bővülő európai politikai család született.

 

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerint a név nélküli migránskártyák anyagilag, jogilag és politikailag is egyre kevésbé áttekinthetőek. Bakondi György azt mondta, a név nélküli bankkártyák ügyében nagy a homály. Kezdetben elhallgatták, majd azt mondták, hogy csak azoknak adtak, akik Görögországba menekült státusszal rendelkeznek, de Frans Timmermans, a baloldal európai EP-választási csúcsjelöltje nemrég kijelentette, hogy Törökországban is adnak ilyen kártyákat – tette hozzá. Az európai unió bürokráciája ugyan azt állítja, hogy biztonságos a migránskártyák rendszere, azonban bemondásos adatok alapján nem lehet a biztonságot garantálni – vélekedett a szakértő.

 

Erzsébetváros Szíve Program címmel egy éven át tartó rendezvénysorozat indult a VII. kerületben az ott élők jobb egészségi állapotáért, elsősorban a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése és gyógyítása érdekében. Az önkormányzat és a Bischitz Johanna Integrált Humán Szolgáltató Központ programnyitóján Vattamány Zsolt polgármester felidézte, hogy számos olyan beruházás történt az elmúlt években az egészségügyi intézményekben, iskolákban, óvodákban és a szociális ellátásban, ami megteremtette a feltételeket az itt lakók jobb életminősége, egészségügyi ellátása és szociális biztonsága érdekében. Mint sorolta, sporthetet szerveztek, de saját futóversenye is van a kerületnek, illetve számtalan olyan rendezvényt támogattak, amely ezt a célt segíti. Ugyanakkor az is látható – folytatta –, hogy van még teendő, s ezért indították útjára a programsorozatot, melyet a humán szolgáltató munkatársai készítettek el. A központ hét éve működik, s elsősorban a szociális szolgáltatásairól ismert – emlékeztetett Mikulás Franciska igazgató –, ugyanakkor az egészségügyi alapszolgáltatások is a feladatkörükbe tartoznak.

Külföld:

 

Három katolikus templomot és három szállodát ért szinte egyidejű robbantásos támadás húsvétvasárnap délelőtt Srí Lankán, olyan helyeken, ahol turisták nagy számban megfordulnak. Legkevesebb 290 ember meghalt, további több mint 400-an pedig megsebesültek. A támadásokat a fővárosban, Colombóban, illetve annak környékén lévő szállodáknál, templomoknál követték el, a hotelek között belvárosi ötcsillagosok is vannak. A katolikus templomokban általában sok hívő volt a húsvétvasárnapi mise miatt. Colombóban a Szent Antalról elnevezett templomot érte támadás. A két vidéki közül az egyik a fővárostól 30 kilométerrel északra lévő Negombo város Katuvapitijai Szent Sebestyén-temploma volt, a másik pedig a 250 kilométerrel keletre lévő Batticsaola városban van. Az egyik colombói szálloda, ahol robbanás történt, a miniszterelnöki hivatalhoz közel lévő Cinnamon Grand Hotel – közölte a szálló egyik tisztségviselője. A pokolgépet az étteremben helyezték el. Egyelőre semmilyen szervezet nem jelentkezett elkövetőként. Ranil Vikremeszinghe miniszterelnök összehívta az ország biztonsági tanácsát.

 

Ferenc pápa arra szólította fel az embereket a szombat esti vigilián, hogy győzzék le a félelmet és a kétségbeesést, mert ezek véget vetnek a reménynek. A húsvéti virrasztás szertartása hagyomány szerint a teljesen sötétbe boruló Szent Péter-bazilika bejárati csarnokában indult, ahol az egyházfő megáldotta a tüzet és a húsvéti gyertyát. A gyertyára rávéste a görög ábécé első és utolsó betűjét, az alfát és az ómegát, valamint az idei évszámot. A gyertyaviaszba négy tömjénmagot is beleillesztett kereszt alakban. Ezt követően a pápa meggyújtotta a gyertyát, és azt kézben tartva a bazilika főoltáráig haladt, a vele koncelebráló papoktól kísérve. A szokás szerint a hívőkkel teli Szent Péter-bazilika ezalatt teljes csendben volt, a fényeket eloltották, és csak a papok és a hívők kezében levő gyertyák világították meg az épület belsejét. A bazilikában akkor gyulladtak meg a fények, amikor a pápa az oltárhoz ért. A szertartás során megszólalnak a Szent Péter-bazilika három napja néma harangjai is.

Az építészek és az építőmunkások stabilizálták a párizsi Notre-Dame székesegyház tűzvészben meggyengült struktúráját, és a tűzoltók péntek éjjel megkezdték a levonulást a katasztrófa helyszínéről – jelentette be a tűzoltóság. Már nem áll fenn a veszélye annak, hogy az építmény falai leomlanak – mondta Gabriel Plus alezredes, a párizsi tűzoltóság fő szóvivője. A tűzoltóknak sikerült lehűteniük a tűzvészben felforrósodott falakat és a tetőzetből lehullott kőtörmeléket, és már nincs több forró pont az épület belsejében – tette hozzá. Az kész csoda, hogy a katedrális még áll, és az ereklyéket, műtárgyakat sikerült megmenteni – mondta. A katasztrófa okait vizsgáló szakértők úgy vélik, hogy baleset történt, és azokat a tényezőket tanulmányozzák, amelyek együttesen hozzájárultak a tűzvészhez.

 

Horst Seehofer német belügyminiszter, a Keresztényszociális Unió (CSU) volt elnöke a svájci Neue Zürcher Zeitungnak adott interjúban megvédte Orbán Viktor miniszterelnököt. Seehofer közölte, hogy nem fog bocsánatot kérni az Orbánnal való kapcsolata miatt, mint mondta  „Figyelemreméltónak tartom az életrajzát. Amikor mi itt mind kényelmesen üldögéltünk a karosszékben, ő harcolt a kommunisták ellen. És ezt keresztény meggyőződésből is tette. Nem vagyok hajlandó Orbánt, mint demokratát megkérdőjelezni.” Seehofer szerint egyértelmű, hogy Orbán pár pontban, például „az EU elleni kampányában” túlzásokba esett, de ez néha a németországi politikusokkal is megtörténik.

 

Ismét kormányellenes tüntetők vonultak az utcákra Belgrád belvárosában Aleksandar Vucic szerb elnök lemondását követelve. Korábban viszont Vucic – hivatalos adatok szerint – mintegy 150 ezer hívét mozgósította az ország minden tájából egy belgrádi nagygyűlésére, amelyet a szerb parlament előtt szerveztek meg, s amelynek egyik célja az volt, hogy megmutassa az ellenzéknek, hogy támogatottsága továbbra is töretlen. Az ellenzéki pártok, szimpatizánsaik, valamint a kormány és Vucic lemondását követelők ugyanis december óta minden szombaton utcára vonulnak. Az eddigi legnagyobb tiltakozáson körülbelül 20 ezren vettek részt, míg átlagosan 5-8 ezer ember vonult utcára az utóbbi hónapokban Belgrádban.

 

A Hamász palesztin terrorszervezet uralta Gázai övezet északi részéből indították a rakétát, de az nem jutott el izraeli területre, csak a hatalmas robbanás okozott riadalmat. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés – írja a The Times of Israel. Hatalmas robbanás rázta meg a Gázai övezet mellett fekvő izraeli Sha’ar Hanegev régiót. Sokan megrémültek, hogy az ő területükön csapódott be a rakéta. Később azonban kiderült, hogy az palesztin lakatlan területen ért földet. Sebesültekről, károkozásról egyelőre nem tudni. A rakétatámadás válasz lehetett az izraeli hadsereg pénteki akciójára, amelyben a Hamász két katonai állását semmisítették meg tankkal és légicsapással. A támadást azért indították, mert korábban a gázai határon rálőttek a kerítés közelében járőröző izraeli katonákra. Pénteken ismét tüntettek a palesztinok a gázai határnál, és megint kövekkel és robbanóeszközökkel dobálták a katonákat, akik könnygázzal és néha éles lövésekkel válaszoltak.

 

Gazdaság:

 

A munkavállalók többsége az idén is a SZÉP-kártyát és a készpénzt választotta a béren kívüli juttatások közül. A SZÉP-kártyáknál a vendéglátás a legnépszerűbb 30 százalékkal, míg a szálláshely 16, a szabadidő 8 százalékos részarányt képvisel. A cafeteria-rendszer év eleji átalakulása nyomán a legnépszerűbb elemek közül egyedül a SZÉP-kártya maradt adómentes. Felmérések szerint a változások nagy vesztesei a hosszabb távú megtakarítást ösztönző önkéntes pénztárak: cafetéria-arányuk már alig éri el a 3 százalékot.

 

Drasztikusan megnőtt a nyaralók iránt érdeklődők száma: a Balaton melletti megyék közül Veszprémben megduplázódott a kereslet, Somogyban pedig átlagosan 70 százalékkal többen érdeklődtek egy-egy nyaraló vagy lakóingatlan hirdetésére. A Velencei-tónak helyet adó Fejér megyében pedig 112 százalékkal nőtt a kereslet. Gárdonyban négyzetméterenként 389 ezer forintot, Balatonfüreden 600 ezer forintot, Siófokon pedig 478 ezer forintot kérnek átlagosan a nyaralókért. A nyaralóvásárlást tervezőknek a jövőben a tavakhoz közeli, a falusi csoknak megfelelő településen az állandó lakóingatlant keresőkkel is fel kell venniük a versenyt.

 

Időjárás:

 

Délelőtt délen lesz több napsütés, északon többfelé befelhősödik az ég. Északon kisebb eső is lehet, máshol csapadék nem valószínű. Délután többször megnövekszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak. Északkeleten többfelé lehet zápor, máshol csak néhol alakul ki kisebb eső. A szél napközben élénk délkeleti lesz. Hajnalban 5, 10 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 20 fok között alakul.