Lenne bőven dolga az európai közösségnek, az emberi jogi szervezeteknek egyaránt

Lenne bőven dolga az európai közösségnek, az emberi jogi szervezeteknek egyaránt

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az EP választásokról, a közelgő Húsvétról, a jótékonykodás fontosságáról, valamint a két magyar fiatalember ügyéről is, akiket Romániában ítéltek börtönbüntetésre.

A képviselő beszámolt arról, hogy a Fidesz-KDNP szövetség az EP választási kampányban arról beszél elsősorban, ami ennek a voksolásnak a fő tétje, azaz arról, hogy Európa bevándorláspárti erői győznek-e május 26-án vagy azok az országok erősödnek meg, megőrizve szabadságukat, függetlenségüket, amelyek nem a bevándorlás pártján állnak. A kormánypártok számára ez a fő kérdés, ennek megismertetése érdekében igyekeznek a politikusok, az aktivisták minél több helyen megjelenni a köztereken, de a választópolgárokat az otthonukban is felkeresik, kérve a támogatásukat. Bajkai István elmondta, ő maga is több helyen várja a polgárokat, a fővárosban több helyen is megjelenik a Fidesz aláírásgyűjtő pultjainál.

Az Országgyűlés munkája jelen pillanatban éppen a kampány miatt szünetel, de ettől még a törvényalkotási munka nem áll meg, a politikus ezzel kapcsolatban megjegyezte, most a kormányzati jogszabály-előkészítési munka zajlik, ezek közül a legfontosabbak a családvédelmi akciótervvel kapcsolatosak.

A keresztény világban a Nagyhét a csendről, az átgondolásról szól, Bajkai István ennek kapcsán arról beszélt, hogy ilyenkor a szokásoshoz képest is igyekszik minél több időt tölteni a családjával, de hozzátette azt is, hogy idén az egyéves gyermekét természetesen felköszönti, sőt meg is fogja locsolni.

A képviselő a Húsvét alkalmából sem kíván megfeledkezni a jótékonyságról, idén is tartanak egy jótékonysági hetet, amikor is rászoruló családoknak juttat el kisebb csomagokat, de mellette közreműködik az erzsébetvárosi jótékonysági programokban is, ezen túlmenően Nagypénteken a Hit Gyülekezetével együtt vesz részt egy csomagosztási akcióban.

Bajkai István politikusként, ügyvédként is segíti a két Romániában elítélt székely fiatalembert, akiket terrorizmus vádjával ítéltek börtönbüntetésre. A román legfelsőbb bíróság legutóbbi ülésén pedig nem változtatta meg a már korábban kihirdetett ítéletet, így a fiatalok továbbra is börtönben sínylődnek. A képviselő megjegyezte, azt biztosan lehet állítani, ez a két fiatalember egy dolgot biztosan nem tett, mégpedig éppen azt, amivel megvádolták őket, azaz nem tettek kísérletet a román állam erőszakos megdöntésére. Eddig két jogi eljárás volt a védelem előtt, az egyik a román államfő kegyelmi eljárása, amivel Johannis elnök úr nem élt. A másik eljárás pedig az, amelyik a múlt héten volt, amikor is a román legfelsőbb bíróság egyik különbleges tanácsa zárt tárgyaláson utasította el a rendkívüli felülvizsgálati kérelmet.

Arra a kérdésre, hogy ebben az ügyben miért nem szólalt meg az Európai Unió, Bajkai István azt felelte, az EU és más emberi jogi szervezetek, amelyek máskor hangosan tiltakoznak, most hallgatnak. Hozzátette, véleménye szerint pedig bőven lenne ok, hogy az Európai Unió vizsgálat alá vonja Romániát, majd megismételte már korábban többször kifejtett álláspontját, mely szerint ma Európában a magyarság a leginkább üldözött kisebbség, ha a külhonban élő magyarságot vesszük figyelembe. Pont ezért lenne bőven dolga az európai közösségnek, az emberi jogi szervezeteknek egyaránt. Meggyőződése szerint a román politika nem változott abból a szempontból, hogy a végső céljuk a magyarság beolvasztása.

Ferenc pápa rövidesen ellátogat többek között Csíksomlyóra is, azt nem lehet még tudni, hogy a látogatása során megszólal-e a két fiatal ügyében, bár a képviselő szerint nagyon szeretnék, ha ez a hír eljutna a pápához, már tervezik, hogy a látogatás előtt még ellátogatnak a magyarországi pápai nunciushoz is. Mindezek mellett Bajkai István szerint nagyon fontos lenne, hogy Ferenc pápa a romániai útja során megszólaljon az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása ügyében is, mert bár a román állam ezt is törvényben vállalta, ám mégsem teljesítette.

Visszatérve a két elítélt fiatalember ügyére, a képviselő elmondta, már az Európai Emberi Jogok Bíróságához is fordultak, sajnos nem gyorsan haladnak, de mindezek mellett úgy véli, hamarosan napirendre kell tűzni ezt az egészet. Még terveznek más, nem jogi jellegű akciókat is, ám ezekről még nem kívánt beszámolni Bajkai István.