Stella Syrkin, a Maccabi Világszövetség európai tagszervezetének ügyvezető igazgatója „Európa része a Maccabi története”

Európa része a Maccabi története

A Maccabi története az európai történet része – jelentette ki Stella Syrkin, a Maccabi Világszövetség európai tagszervezetének ügyvezető igazgatója.

Budapesten rendezik július 29. és augusztus 17. között a 15. Maccabi Európa Játékokat, amelynek apropóján a Testnevelési Egyetem és a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum „Különleges fejezetek a magyarországi zsidó sport történetéből” címmel rendezett sporttörténeti konferenciát. Az eseményen részt vett Stella Syrkin, a Maccabi Világszövetség európai tagszervezetének ügyvezető igazgatója is, aki előadásában a Maccabi mozgalom történetét ismertette.

Elmondása szerint a Maccabi története az európai történet része.

– A Maccabi mozgalom része volt a zsidó közösségek integrációjának a XIX. században a szélesebb értelemben vett társadalomban. Az első Maccabi sportegyesületet a törökországi Konstantinápolyban alapították az ott élő német zsidók, mivel a helyi egyesületekhez nem csatlakozhattak. Ez megváltoztatta a zsidó életvitelt – fogalmazott.

A törökországi példát követve Európában és Izraelben (akkor még Palesztinában) több zsidó sportegyesület jött létre. Az első Maccabi Európa Játékokra 1929-ben Prágában került sor, és ezt követően fogalmazódott meg a Világjátékok gondolata Izraelben. Az első Világjátékokra 1932-ben 400 atléta érkezett Tel-Avivba.

– Ma már ott tartunk, hogy a legutóbbi 2017-es Világjátékokra, 10 ezer sportoló érkezett 80 országból – mondta.

A budapesti 15. Maccabi Európa Játékokra közel 40 ország mintegy 3 ezer, a zsidó közösséghez kötődő versenyzőjét várják Budapestre.