Komoly eredmények, de tennivaló is akad még

Komoly eredmények, de tennivaló is akad még

Benedek Zsolt, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az elvégzett feladatokról, meg azokról is, amelyekben még van mit tennie a kerület vezetésének.

 

A politikus beszámolt arról, hogy bár „csak” egy kerületi képviselő, de természetesen országos ügyekkel is kell foglalkoznia. Az országos politikát még politológus hallgatóként kezdte el követni, a tanulmányaira hivatkozva beszélt még Benedek Zsolt arról is, hogy az állampolgároknak részt kell venniük a választásokon, így a most következő EP szavazáson is, hozzátéve, vannak demokratikus országok, ahol pénzbírsággal is sújtják azokat, akik távol maradnak a voksolásoktól.

Minden olyan politikai aktus, ahol az emberek véleményét kérik ki, legyen az népszavazás, választás, országgyűlési, önkormányzati, Európa Parlamenti, az a demokrácia ünnepe, amin illik részt vállalni.

A politikus hozzátette, csak egyetérteni lehet a miniszterelnök szavaival, aki a hétvégén egy migrációval foglalkozó konferencián arról beszélt, hogy minden hazaszerető embernek el kell mennie most május 26-án szavazni.

Erzsébetvárosban is volt népszavazás a bulinegyedről, ami érvénytelen lett, hiszen nem vettek részt rajta elegen. Arra a kérdésre, hogy mégis milyen eredményeket ért el a népszavazás óta a kerület, a képviselő azt felelte, már a népszavazás kiírása előtt is sokat tett az elmúlt 9 évben az önkormányzat Erzsébetváros és különös tekintettel Belső-Erzsébetváros köztisztaságáért, közbiztonságáért. A kerület finanszírozza évek óta a rendőrség túlszolgálatát, a közterület-felügyeletet új térfigyelő kamerákkal látták el, de lett egy új központjuk, az állományt is kibővítették, a dolgozóknak idegennyelvi képzést biztosítottak. A városrész takarítását újjászervezték, százmilliós eszközbeszerzéssel. Mellette a társasházi pályázati rendszert is átalakította az önkormányzat, amiben már a nyílászárók cseréjére is lett lehetőség. Leszögezte azt is a képviselő, mindezek a programok a népszavazás után is folytatódnak, mert van még mit tenni.

Ellenzéki képviselők szerint Erzsébetvárosban nagyon kevés a zöldfelület, ami az emberek egészségére is komoly kihatással van, a jelentős autóforgalom is komoly egészségügyi problémákat okoz, hasznos lenne az alternatív energiaforrásokat is bevonni a kerület házaihoz. Benedek Zsolt szerint ezek az elképzelések nem az utópia kategóriájába tartoznak, már az önkormányzat több intézménye is el van látva napkollektorokkal. A zöldfelületeket illetően sincs hátrányban Erzsébetváros a képviselő szerint, már a 2010-14-es ciklusban újult meg a Madách tér, ahonnan ki is tiltották az autókat, de mellette az Almássy tér is megújult, de jele4nleg is zajlik egy jelentős zöldberuházás a Wesselényi utcában. Persze ezen a területen is van még tennivaló, sűrű a városszövet, a kerület vezetése pedig igyekszik mindenre megoldást találni, hogy a kerületiek minél több fát, zöldfelületet láthassanak maguk körül.

A kerület vezetése törekszik arra is, hogy a közeljövőben mindenhol elérhetővé váljék a gyors internetszolgáltatás, az önkormányzati intézményeknél már biztosítva van a szélessávú wifi elérés, a kibővítésen már dolgoznak.

Ami a kultúrát illeti, a kerület vezetése nagyon szeretné, hogy egy szemléletváltás történjék meg Erzsébetvárossal kapcsolatban, ne a bulinegyed jusson az emberek eszébe először a városrész kapcsán. Olyan tartalmat szeretnének létrehozni, amelyik a minőségi turizmust hozza be. Persze megmarad a sokszínűség, ami eddig is jellemezte a kerületet, példának okáért a K11az az intézmény, ahol helyet lehet biztosítani az alternatív kultúrának is. Ez is egy megmentett épület – tette hozzá Benedek Zsolt, hiszen 2010-ben ez még egy veszélyes ház volt, ma pedig egy nagyszerű kulturális, művészeti színtér.